תיקון סטייה בלסתות: השגת סימטריה לשיפור המראה והתפקוד
אנשים הסובלים מסטייה בלסתות, מצב המייצר אסימטריה בפנים, סובלים לא פעם גם מביטחון עצמי נמוך ומפגיעה בדימוי העצמי. למה חשוב להגיע בזמן לטיפול, איך ניתן לטפל בבעיה והאם מדובר בטיפול מורכב? ד"ר, רק שאלה – ד"ר וסים עבוד מסביר
בשיתוף ד"ר וסים עבוד ואינפומד
כשאנחנו מביטים על עצמנו במראה או על אנשים אחרים, אחד הדברים שגורם לנו להרגיש שאנו מביטים בפנים "רגילות" הוא עניין הסימטריה. אחד הדברים שעלול לעורר בנו תחושה של מראה לא אסתטי או לא סימטרי הוא סטייה בלסתות. למרות שהמטרד האסתטי במקרה של סטיית לסתות עלול להיות העניין העיקרי בקרב אנשים רבים, קיים גם העניין הבריאותי-נפשי. אנשים הסובלים מסטייה בלסתות, לא פעם סובלים גם מבעיות נפשיות המלוות בתחושת דימוי עצמי נמוכה ומביטחון עצמי נמוך. בנוסף, חלק מהאנשים סובלים מהפרעות במערכת הלעיסה המתבטאות בהגבלה בפתיחת הפה, רעשים במפרקי הלסת, וכאבים.
צפו ברופא מסביר
למה מתפתחת סטייה בלסתות?
מרכזי הגדילה של הלסתות שלנו נמצאים במפרקי הלסת. לרוב, שני המפרקים משני צידי הפנים, אמורים לגדול בקצב דומה. אלא שבמקרים שבהם הקצב אינו אחיד ואחד הצדדים גדל בקצב מואץ עלולה להיווצר סטייה של הלסתות, ובשמה המקצועי היפרפלזיה קונדילרית.
מרבית המטופלים יבחינו בסטיית הלסת התחתונה שנים לפני שיגיעו לטיפול. הורים לילדים עשויים להבחין בכך בילדיהם כבר בשלבים הראשונים של התהליך. אך מאחר שהתפתחות סטיית לסתות הוא תהליך איטי יחסית שנמשך מספר שנים, לעיתים קרובות מגיעים המטופלים בשלב מעט מאוחר שעלול להשפיע על הטיפול.
איך מטפלים בסטיית לסתות?
לפני הטיפול יבצע הרופא בדיקות מקדימות שמטרתן לאמוד את קצב גדילת המפרק הפגוע. ראשית תתבצע בדיקה גופנית והשוואה של מראה המטופל היום לעומת גיל צעיר יותר (באמצעות תמונות). לאחר מכן יחל הרופא בתהליך של בדיקות הדמיה כגון צילומי רנטגן ומיפוי עצמות.
הדרך היחידה כיום המאפשרת לעצור את המשך גדילת היתר של מפרק הלסת הוא טיפול כירורגי בשם ניתוח קונדילקטומי. הניתוח מפסיק את המשך הצמיחה של המפרק המוארך, הפגוע, וזאת באמצעות הסרה של כמה מילימטרים מראש המפרק. החתך הניתוחי נעשה בקפל האוזן בכדי שהצלקת תהיה לא ניתנת לזיהוי. בנוסף לעצירת הגדילה, ניתוח הקונדילקטומי משיג גם תיקון חלקי של סטיית הלסת. חלק מהמטופלים ממשיכים לשלב השני של הטיפול שכולל ניתוח אורתוגנטי. בניתוח האורתוגנטי ממרכזים את עמדת הלסתות בצורה מושלמת. החתכים הניתוחיים של ניתוח זה נעשים מתוך חלל הפה כך שאין צלקות חיצוניות כלל.
מה צפוי אחרי ניתוח הקונדילקטומי?
ניתוח קונדילקטומי נחשב לניתוח מוכר וותיק בעולם הרפואה. מדובר בניתוח פשוט יחסית, ואם הוא נעשה בזמן, הסיכויים להפסקת גדילת המפרק, כמו גם לתיקון אסתטי מספק של הסטייה בלסתות, גדלים.
מה צפוי אחרי ניתוח אורתוגנטי?
לרוב הניתוח יצריך טיפול אורתודנטי (יישור שיניים) מכין (לפני הניתוח) או משלים (אחרי הניתוח). תקופת האשפוז אחרי הניתוח תלויה בהיקף שלו אך לרוב נמשכת 2-3 ימים. יש נפיחות בתר ניתוחית בפנים שהולכת ויורדת בשבועות שלאחר הניתוח.
האם אפשר לעשות ניתוח משולב (קונדילקטומי ואורתוגנטי) בטיפול אחד?
כיום בעידן התכנון הממוחשב, ניתן לסרוק את הפנים והלסתות של המטופל באמצעות CT ולערוך סימולציה דיגיטלית של הניתוח ותכנון ממוחשב של התנועות הרצויות. הדבר מעלה את רמת הדיוק ומאפשר שילוב שני הניתוחים יחד תוך השגת תוצאות מדויקות ביותר.
בשיתוף ד"ר וסים עבוד ואינפומד