גלולת היום שאחרי: האם קיימת חלופה יעילה יותר?
כולנו מכירות את גלולת היום שאחרי המשווקת כפתרון בזק אשר מסייע במניעת הריון לא רצוי. התקן תוך רחמי לא הורמונלי, חלופה מוכרת פחות למניעת הריון בחירום, עשויה להוות פתרון יעיל ובטוח יותר: איך זה עובד ומהם היתרונות? ד"ר, רק שאלה – ד"ר אילן ברעם עם התשובות
בשיתוף ד"ר אילן ברעם ואינפומד
נשים רבות מיהרו לבית המרקחת פעם אחת או יותר בחייהן, כדי לרכוש את גלולת היום שאחרי במטרה
למנוע הריון לא רצוי. למרות שמדובר באמצעי ותיק ומוכר למניעת הריון בחירום, קיימות חלופות נוספות ואף יעילות יותר.
צפו ברופא מסביר:
איך גלולת היום שאחרי מסייעת במניעת הריון?
מדובר בתרופה אשר מכילה את הורמון הפרוגסטרון, המסייע במניעת הריון בשתי דרכים: ההורמון פוגע בהתפתחות התקינה של רירית הרחם והוא מעכב את יציאת הביצית המופרית מהחצוצרה אל הרחם.
למרות שגלולת היום שאחרי משווקת כאמצעי יעיל למניעת הריון לאחר קיום יחסי מין לא מוגנים, חשוב לציין שלא מדובר בפתרון קסם. אם הגלולה נלקחת ביממה שלאחר קיום היחסים, יעילותה גבוהה ועומדת על כ-90%. אך אם נטילתה מתבצעת ביום השני או השלישי לאחר קיום היחסים, בטיחותה בכל הנוגע ליכולת למניעת הריון יורדת באופן משמעותי.
איך התקנים תוך רחמיים לא הורמונליים יכולים לעזור?
התקן תוך רחמי לא הורמונלי הוא אמצעי מניעה ארוך טווח, המתפקד ביעילות גם כאמצעי מניעה בחירום. קיימים מגוון סוגים של התקנים, כולם מכילים נחושת ומוחדרים אל חלל הרחם.
יוני הנחושת המופרשים מההתקן משפיעים הן על הזרע והן על רירית הרחם, וכך מסייעים במניעת ההפריה או במניעת השתרשות הביצית במידה והופרתה.
האם מדובר באמצעי מניעה בטוח?
אם ההתקן מוכנס אל חלל הרחם עד לחמישה ימים לאחר קיום יחסים לא מוגנים, יעילותו בכל הנוגע למניעת הריון שווה לזו הקיימת במקרים בהם הוא משמש כאמצעי מניעה שגרתי, ועומדת על כ-99%. בנוסף, בשל העובדה שמדובר באמצעי מניעה שאינו מכיל הורמונים הוא אינו משפיע כלל על הפעילות ההורמונלית בגוף. בניגוד לגלולת היום שאחרי, ההתקן אינו צפוי לגרום לדימום בין וסתי.
בשיתוף ד"ר אילן ברעם ואינפומד