הפרעה טורדנית כפייתית (OCD): מהו הטיפול שעשוי לסייע?
כ-2-3% מהמבוגרים סובלים מהפרעה טורדנית כפייתית (OCD), המתאפיינת במחשבות חוזרות המעוררות חרדה ובאימוץ של טקסים שונים המסייעים בהקלה על התחושה. ההפרעה עלולה להוביל לפגיעה משמעותית בשגרת החיים. מהו הטיפול שעשוי לסייע בהקלה ואף בשינוי הדפוסים? ד"ר, רק שאלה – ד"ר דורון תודר מסביר
בשיתוף המרכז הרפואי נוירוקליניק ואינפומד
OCD, או הפרעה טורדנית כפייתית, היא הפרעה אשר מתאפיינת במחשבות בלתי רצוניות, חוזרות ונשנות, המעוררות תחושת חרדה. כ-2-3% מהאוכלוסייה סובלים מ-OCD , אשר עלולה להתבטא במגוון דרכים ובדרגות חומרה שונות. הסובלים מההפרעה מוצאים לעצמם מגוון דרכים, לרבות טקסים שונים או מחשבות אחרות, במטרה להקל על תחושת אי הנעימות. למרות שפעולות אלו עשויות להוביל להקלה ברמות החרדה, הן גוזלות זמן רב ועלולות לפגוע בשגרת החיים. כיום, ידוע כי מקורה של הבעיה הוא ביולוגי ואף התגלו אזורי מוח ספציפיים המעורבים בהתפתחותה.
הטיפול המסורתי בהפרעה כולל שימוש בתרופות אשר מסייעות באיזון הפעילות המוחית, כמו גם טיפול בשיטה הקוגניטיבית התנהגותית (CBT) המסייע בשינוי דפוסי המחשבה והפעילות באמצעות חשיפה לגירויים מעוררי חרדה. למרות שטיפולים אלה יכולים להיות יעילים, רבים מהסובלים מההפרעה אינם מגיבים להם.
צפו ברופא מסביר
מהי שיטת הגרייה המוחית?
כאמור, מחקרים רבים הראו כי מקורה של הפרעה טורדנית כפייתית הוא ביולוגי וכולל פגיעה במעגלים באזורי מוח מוגדרים. שיטת הגרייה המוחית מסייעת בשיפור תפקוד מעגלי המוח וגירוי אזורי המוח עמוקים הידועים כקשורים ל-OCD. הטיפול מסייע בהפחתת רמות החרדה, כמו גם במיתון עצימות הטקסים השונים וכך עשוי לשפר את התפקוד היומיומי.
הגרייה נוטה לתת תגובה מהירה מאוד ולכן היא מכינה גם את המוח ללימוד שהוא צריך לבצע במהלך הטיפול הפסיכולוגי. הלכה למעשה, התוצאה המושגת באמצעות הטיפול בגרייה מוחית כפולה: הוא מסייע בהשגת הקלה לטווח הקצר וכן גם אפשרות לשמר את תוצאות הטיפול לטווח הרחוק.
בשיתוף המרכז הרפואי נוירוקליניק ואינפומד