"האמינות שלנו נסדקה": השיחה הדרמטית של מנהל רמב"ם עם עובדיו
לאחר חשיפת "ידיעות אחרונות" על אספקת התרופות פגות התוקף ברמב"ם, מנהל בית החולים אמר אתמול בכנס מיוחד לעובדיו: "עלינו להתנצל בפני המטופלים". ד"ר מיקי הלברטל, שמכהן בתפקיד רק חצי שנה הצהיר: "לכל אחד מאיתנו יש אחריות, לא נגיד 'זה לא היה בתקופתנו'". על אף הבדיקה המשטרתית שהחלה בעניין, הלברטל טוען כי הוא פועל להקמת ועדה שתבדוק במקביל את האירועים החמורים
בשבוע האחרון היו מצויים עובדי המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה בעין הסערה. זאת בעקבות פרסום תחקיר "ידיעות אחרונות", שחשף כי בשנים 2016-2017 נתן בית החולים לחולי סרטן שאושפזו במחלקה האונקולוגית תרופות כימותרפיות פגות תוקף. בתחילת השבוע זימן מנהל בית החולים את כל 5,100 עובדי רמב"ם למפגש, וכתב להם כי הפרשה היא אחת המטלטלות שעבר בית החולים בכל שנותיו: "כולנו עוברים את אחד האירועים המטלטלים שרמב"ם ידע אי פעם. אירוע בו נסדק האמון של המטופלים בנו ומשפיע מאוד על התחושות של כולנו, ועל עמידות צוות בית החולים".
השתלשלות הפרשה:
תרופות הכימו ברמב"ם שפג תוקפן: תוקם ועדת חקירה
כך קיבלו חולי סרטן ברמב"ם תרופות כימותרפיות שפג תוקפן
מחדל התרופות ברמב"ם: "תמיד ינקר הספק שגלעד מת כי מישהו רצה לחסוך"
בעקבות מחדל הטיפול בחולי סרטן: תביעות נגד רמב"ם
משפחות נפטרי המחדל ברמב"ם: "מי שאחראי צריך לשבת בכלא"פרשת התרופות פגות התוקף ברמב"ם: החלה בדיקה
מפגש העדכון התקיים אתמול באולם האודיטוריום שבבית החולים. "אמינות ושקיפות, זה בסיס ההוויה שלנו", פתח ד"ר הלברטל את דבריו. "בכל דבר שאנחנו עושים בינינו, בינינו לבין המטופלים, זה אמינות ושקיפות. בית החולים עובר בימים אלו אירוע מטלטל. מטלטל משום שנסדקה האמינות. האמינות שלנו מול המטופלים שלנו, והאמינות שלנו בתוך הצוות. וזה בעייתי מאוד לקיים את מה שאנחנו עושים כשזה לא קיים".
הלברטל הוסיף כי "האמינות נפגעה בהרבה מאוד דברים, אין ספק שהדבר המשמעותי ביותר אלה המטופלים. אבל אנחנו רואים גם כאן שהאמינות נפגעה גם בתוך הצוות. אנחנו צריכים לסמוך האחד על השני. הדבר המשמעותי שבאתי לבקש מכם זה לקבל את האמינות חזרה. התהליך הזה הוא מורכב. אני חושב שהדבר המרכזי שאני צריך להגיד פה מעל הבמה, זה התנצלות. להתנצל בפני החולים, להתנצל בפניכם, מפני שבלי שנתנצל לא נוכל להמשיך הלאה".
הלברטל מונה לתפקיד לפני כחצי שנה בלבד, אך למרות שהתחקיר מדבר על תקופה בה לא החזיק בהגה, הוא לקח אחריות: "לכל אחד מאיתנו יש אחריות", הוא אמר. "לא הלכנו להגיד 'לא בתקופתנו', 'לא בזמננו', אלא לקחנו אחריות".
במהלך דבריו תיאר ד"ר הלברטל את 'אירוע בית המרקחת', כפי שנחשף בתחקיר, וציין כי הוא החל במהלך שנת 2016. "נעשו אז הרבה תהליכים כדי לוודא ששימוש בפגי תוקף לא יכול לקרות, אפילו אם בתיאוריה זה לא קרה לפני כן. למעשה, משנת 2017 לא שמענו על זה דבר, עד לפני כשבועיים כשהתקבלה השאילתא של ידיעות אחרונות. ואז בית החולים החל לבדוק את הדברים".
הלברטל המשיך: "מבדיקה ראשונית היה נראה שיש דברים בגו. מבחינתי, אם נחזור לאמינות ולשקיפות, אז לא הייתה דרך אחרת מלהגיד שכנראה קרו דברים".
בהמשך דבריו אמר מנהל בית החולים כי הוא "די משוכנע ורוצה להאמין שהתהליכים האלה לא קיימים בתוך בית החולים משנת 2017. מפני שאז נעשו הרבה מאוד דברים, גם הטמיעו מערכות, גם יש רישום של פגי תוקף, גם מופק דוח חודשי שבודק את הדברים האלה ומוודא שפגי התוקף יוצאים להשמדה. הוספנו צוות רוקחים לתוך המעבדה, הכול כדי לוודא שהתהליכים מתבצעים כמו שצריך".
מנהל ביה"ח רמב"ם ציין כי הוא מאמין מאוד שצריכה לקום ועדת בדיקה: "בקטע הזה יש מורכבות. הוגשה תלונה במשטרה, וברגע שיש תלונה, יש דרישה של המערכת המשפטית לא לקיים בדיקות במקביל, מפני שלטענתם זה יכול לזהם את החקירה שלהם. אני לא שלם עם זה. משום שאם מישהו עשה משהו שהוא לא תקין, זה צריך להיחקר וצריכים אותם אנשים לתת את הדין. אבל זה לא במקום שאנחנו כאנשי מקצוע, ניקח את המקרה הקשה הזה, ונלמד ממנו. ונבדוק את עצמנו. ואחר כך נוודא שוב, שמה שאנחנו עושים היום, זה בסדר".
הלברטל הוסיף כי בימים אלה נמצא בית החולים במו"מ מול משרד הבריאות, על מנת לנסות ולהקים בכל זאת ועדת חקירה, שלא תפריע לבדיקה המשטרתית בעניין: "זה חשוב לנו, לכולנו, קודם כל בפני עצמנו בתוכו, שנוכל להסתכל בלבן של העיניים של החולים שלנו", אמר.
"לאירוע 'בית המרקחת' שהוא מטלטל וקשה ביותר, יהיו הרבה משמעויות שנצטרך להתמודד איתן תקופה מאוד ארוכה, סיכם הלבטרל.
אחרי שהמנהל סיים את דבריו, פנו כמה עובדים והעלו סוגיות שונות. הלברטל הבטיח כי יינתן כל סיוע שיידרש לצוות, כולל ייעוץ פסיכולוגי. סגן מנהל בית החולים, ד"ר אבי ויסמן, השיב לאחת העובדות ששאלה האם יוכלו לספק יותר מידע למטופלים, ואמר כי בימים אלה מוקם מנגנון שיאפשר לתת למשפחות החולים את שמות התרופות פגות התוקף שניתנו להם "אנשים רוצים לדעת האם קיבלו את התרופות האלה, ואנחנו נענה לבקשה. זה ייקח קצת זמן, אבל יש מסלול".