שתף קטע נבחר

למה תרופות ללא מרשם יקרות יותר בארץ?

חברות התרופות יצטרכו להסביר את פער המחירים בין ישראל לחו"ל בשיחת הבהרה אליה זומנו על ידי משרדי הבריאות והכלכלה. לטענתן, המחיר בכלל מפוקח ולא השתנה כבר עשור

המאבק במחירי התרופות ללא מרשם עולה הילוך: משרדי הבריאות והכלכלה זימנו חברות תרופות לשיחת הבהרה בנוגע לפערי המחירים בהם נמכרות בישראל תרופות ללא מרשם, ביחס למחירן בחו"ל.

  

יבואני תרופות ישראלים, חברות המייצגות בארץ חברות תרופות רב־לאומיות ויצרנים ישראלים קיבלו לפני כשבועיים פנייה בכתב מהמשרדים. במקור, המפגשים עם חברות התרופות היו אמורים להתקיים ב־3 בפברואר, אלא שארגון תל"ם, המייצג את חברות התרופות ללא מרשם בלשכת המסחר, ביקש לדחות את המפגשים והמועד החדש נקבע ל־20 בפברואר. כל חברה זומנה לשיחה בנפרד מול הרגולטור.

 

  (צילום: shutterstock)
תרופות. פיקוח מחירים(צילום: shutterstock)

 

האחריות לבדיקת מחירי התרופות בישראל חלה על משרד הבריאות, שאמור לפקח על המחירים. גורמים בענף טוענים שבשל מחסור בכוח אדם, המשרד לא מצליח לפקח באופן תדיר על מחירי התרופות ולכן הם האמירו בשנים האחרונות.

 

שר הכלכלה אלי כהן ושר הבריאות בפועל יעקב ליצמן החלו לבדוק את שוק התרופות ללא מרשם לפני שנה וחצי. לפני שבועיים פנו המשרדים לחברות וביקשו מהן התייחסות בכתב לממצאי מחקר שערכה עבורם חברת אדקיט. הבדיקה העלתה פערי מחיר של כ־37% בממוצע בין המחירים בישראל לבין המחירים בחו"ל.

  

חברות התרופות טוענות מצידן שמחירי התרופות ללא מרשם נמצאים תחת פיקוח מחירים מצד משרד הבריאות, ומחירן לא עלה בעשר השנים האחרונות. "המחקר נעשה על מחירי מחירון רשמי ובדק רק את מחירי התרופות בשוק הפרטי ולא בבתי המרקחת של קופות החולים, שמהווים 50% מצריכת התרופות ללא מרשם בישראל", טוען גורם באחת החברות שקיבלה את זימון לפגישת הבהרה. עוד טען שבחלק מהתרופות בדקו מוצר מקביל של מותג בדירוג דומה ולא את אותו המוצר.

  

"כשלא בודקים מה קורה בקופות החולים, זה כבר יוצר בעיה בממצאי המחקר", אומר גורם נוסף בחברת תרופות, "אם הממוצע עליו הם מדברים הוא 37% ועוד לא בדקו את קופות החולים, אז עוד נמצא שהשוק בארץ יותר זול".

  

ארגון תל"ם מסר בתגובה כי "כדי להבין לעומק את הפערים שלכאורה צוינו במחקר כמו גם את הסיבות האפשריות להן, ביקשו החברות לקבל את בסיס הנתונים המלא של הניתוח שנעשה. מעיון ראשוני בבסיס הנתונים שהתקבלו ובשיטת הבדיקה עולה שהבדיקה לוקה בפגמים מהותיים וההשוואות שנעשו אינן בהלימה למוצרים ולמאפייני השוק בישראל".

  

ממשרדי הכלכלה והבריאות נמסר כי "הממצאים מצויים בבחינה מול הגורמים הרלוונטיים שזומנו לדיון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תרופות במרשם. יקרות יותר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים