שתף קטע נבחר
 
צילום:  AFP, EPA

בהלת הקורונה: אחת ולתמיד – מה ההבדל בין וירוס לחיידק?

מגפת הקורונה ממשיכה להכות ברחבי העולם, אבל אין כל תרופה באופק. אז מה ההבדל בין וירוס לחיידק, ומדוע אי אפשר לתת לחולי קורונה אנטיביוטיקה?

יותר הדבקות מאבולה, יותר מקרי מוות מסארס: כבר שנים שלא נתגלה בעולם נגיף שגרם להדבקה כה מהירה של עשרות אלפים, כמו וירוס הקורונה. ההתפרצות המהירה והאלימה של הנגיף גוררת בהלה, ואפילו בעולם הרפואה נדהמים נוכח מספר הקורבנות. אבל מהו בעצם נגיף הקורונה? האם הוא שונה מווירוסים אחרים? ומדוע אנטיביוטיקה לא עובדת עליו?

 

צפו - כל מה שידוע עד כה על נגיף הקורונה:

 

קראו עוד:

נגעתי בידית אחרי אדם חולה בקורונה - האם נדבקתי? השאלות הנפוצות על הווירוס

הנבדק האובססיבי: מהי חרדת בריאות – ואיך ניתן לטפל?

בלי תרופה ספציפית: איך בכל זאת מטפלים בחולי הקורונה?

 

חשוב להזכיר כי הקורונה הוא וירוס (נגיף בעברית), ולא חיידק, שבניגוד לחיידק זקוק לתא חי כדי להתרבות. מחוץ לגוף שמאכסן אותו, נגיף אינו פעיל, ורק לאחר שהוא חודר לתא ומשתמש בו, הוא מצליח להתרבות. החומר התורשתי בקרב וירוסים הוא חלקי, ובנוסף לכך הם אינם מסוגלים לנוע בכוחות עצמם. כך, וירוסים תלויים בתנועתם באוויר או בנוזלי גוף. 

 

כך, למעשה, מתרחשת ההדבקה של נגיף הקורונה: רסיסי רוק או נזלת נעים מאדם הנושא בגופו את הווירוס אל עבר אדם בריא. הרסיסים נשאפים דרך האף או הפה ומגיעים לריאות. הנגיפים מתחילים להיקשר לתאי גוף הנדבק, חודרים לתאים ומנצלים את ה-DNA של התא המאכסן כדי להשתכפל בכמויות עצומות. הנגיפים החדשים שנוצרו יוצאים מהתא ומתחילים להדביק תאים נוספים.

 

1208 (ynet)
נגיף הקורונה(ynet)

 

בניגוד לחיידקים, הגורמים למחלה הדורשת טיפול אנטיביוטי, נגיפים גורמים לרוב למחלה קלה, החולפת בתוך מספר ימים ללא כל טיפול. גם במקרה של וירוס הקורונה, מרבית הנדבקים מחלימים מהמחלה, שכאמור מתבטאת באופן שונה ממחלה חיידקית.

 

התפרצות הקורונה: כל העדכונים השוטפים ב-ynet

 

כיצד תסמיני מחלה שונים בין חיידקים לווירוסים?

הפרשות מהאף, מהאוזניים או מהעיניים תהיינה שקופות: בניגוד לחיידקים, הגורמים להפרשה ירוקה או עכורה.

  • שלשול יהיה מימי, בניגוד לשלשול רירי-דמי הנגרם מחיידקים.
  • שיעול ילווה בנזלת וללא חום של למעלה מ-39 מעלות.
  • וירוסים יגרמו לפריחה מקולרית, שנעלמת במגע קל וחוזרת לעצמה, בניגוד לפריחה חיידקית, הגורמת להופעת נקודות שאינן מתבהרות במגע קל ("פורפורה" או "פטכיות").

 

   (  )
( )

 

תרופות אנטיביוטיות, פועלות על מנגנונים שונים בתאי החיידקים, שהם, בניגוד לווירוסים, בעלי "חיים משלהם". בתוך כך, כאשר נותנים אנטיביוטיקה שלא לצורך, הדבר עלול לגרום להיווצרותם של חיידקים עמידים לתרופה, עד כדי כך שיהיה צורך באישפוז בבית החולים ומתן אנטיביוטיקה רבת עוצמה לתוך הווריד.

 

1208 (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

ובכל זאת, קיימות מעט תרופות אנטי-ויראליות, המצליחות לעכב את שכפול הנגיפים. בין אלה ניתן למצוא את התרופות נגד נגיף ההרפס, הפטיטיס, נגד נגיף ה-HIV, ותרופות שניתנות נגד שפעת. התרופות האנטי-ויראליות המעטות שפותחו, ניתנות באופן ספציפי לנגיף מסויים, בניגוד לאנטיביוטיקות הפועלות כנגד טווח רחב מאוד של חיידקים.

 

הדרך היעילה ביותר נגד הדבקה בווירוסים היא באמצעות חיסונים, אלה הצליחו להכחיד מהעולם מחלות כמו אבעבועות שחורות, הפחיתו משמעותית סיבוכים מווירוסים כמו רוטה, צמצמו את שיעור ההדבקה בהפטיטיס A לרמה אפסית בישראל, והפחיתו סיבוכים ותחלואה גם מנגיפים אחרים.

 

בשבוע האחרון הצליחו מדענים להשלים את המבנה התלת ממדי של נגיף הקורונה, וקודם לכן אף הושלם המיפוי הגנטי שלו. צעדים אלה הם משמעותיים ביותר לקראת פיתוח של תרופות וחיסון נגד הנגיף האלים. עם זאת, גם בקרב התחזיות האופטימיות ביותר, השלמת חיסון לא צפויה לקרות בשנה הקרובה.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים