שתף קטע נבחר
 

סוכרתיים: אבחון לפגיעה כלייתית יציל חייכם

1 מכל 11 מבוגרים בעולם המערבי סובל מסוכרת ובין 20% ל-40% מהם עלולים לפתח פגיעה כלייתית שתקצר את תוחלת חייהם באופן משמעותי. "אבחון פשוט וטיפול מותאם יכולים לשמור על הכליות לשנים ארוכות", אומרת מנהלת מכון נפרולוגיה ויתר לחץ דם ב"שערי צדק" ומסבירה

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

להקטין את הסכנות לחולים בסוכרת. מחלת הסוכרת היא מחלה לא פשוטה להתמודדות ודורשת שינוי באורח החיים, אך כשמטופל סוכרת מפתח בעקבות המחלה בעיות משניות כמו זיהומים, מחלות כלי דם ומחלות כליות ולב, היא הופכת למסוכנת מאוד.

 

למעשה שילוב של פגיעה כלייתית ועלייה בחלבון בשתן מעלה את שיעור התמותה בחולי סוכרת במהלך עשר שנים פי עשרה, מ-4.1% ל-47%.

 

עוד במדור 60 פלוס:

מחקר: אתם מרגישים צעירים? כנראה שתחיו יותר 

זהו אחד הגורמים המשמעותיים ביותר לחיים מאושרים 

4 מאפיינים לכך שה-70 הוא ה-60 החדש

 

דיאטה (צילום: shutterstock)
אצל חולי סוכרת הסיכון לתמותה עקב פגיעה כלייתית גבוה(צילום: shutterstock)
  

פגיעה בכליות מסוכנת במיוחד לסוכרתיים

אם אצל אדם בריא הכליה מסננת כ-180 גרם של סוכר ביום, ו-90% ממנו נספג למחזור הדם, חולה סוכרתי מסנן דרך הכליה יותר סוכר. הסיכוי לפגיעה בכליות אצל מטופלי סוכרת גבוה למדי.

 

סוכרת היא למעשה הסיבה העיקרית לאי-ספיקת כליות סופנית ולדיאליזה. בארה"ב כ-50 אלף מטופלי סוכרת מתחילים בכל שנה טיפול דיאליזה ובישראל כ-45% מתוך המטופלים בדיאליזה החלו בטיפול בשל פגיעה כלייתית כתוצאה מסוכרת.

 

הגורם העיקרי להתפתחות פגיעה כלייתית היא עליה בסוכר בדם כאשר גורמים גנטיים גם מוסיפים לסיכון, ועל כן שמירה על סוכר מאוזן וטיפול תרופתי יכולים למנוע את התפתחות הבעיה. אך ישנם גורמים שעלולים להביא להאצת המחלה בכליה כמו כולסטרול גבוה, יתר לחץ דם, עישון, השמנת יתר וחלבון בשתן, ומכאן שיש חשיבות רבה בטיפול באיזון לחץ דם, הפסקת עישון, שמירה על המשקל והקפדה על פעילות גופנית.

 

אבחון פשוט שיציל חיים

אבחון מוקדם של פגיעה כלייתית מסוכרת ומתן טיפול בזמן קריטיים לעתידו של המטופל, ומדובר באבחון פשוט למדי הכרוך בבדיקת שתן לחלבון ובבדיקת דם פשוטה שבוחנת את רמת הקריאטינין בדם.

 

למעשה רמה גבוהה של קריאטינין בדם מצביעה על בעיה בתפקוד הכליה.

 

טיפול תרופתי שמשפיע גם על הלב והכליות

בשנים האחרונות נוספו תרופות חדשות מסוג מעכבי SGLT2 שנותנות מענה למטופלים עם סכרת ופגיעה כלייתית בדרגות שונות. תרופות אלו חוסמות את הנשא בכליה שסופג את הסוכר חזרה למחזור הדם, ובמקום זאת מפנה את הסוכר החוצה דרך השתן ובכך מביאות לאיזון הסוכרת.

 

מחקרים קליניים הראו כי מעבר לאיזון הסוכרת, יש לתרופות אלו השפעה גם על בריאות הלב והכליות. מחקרים שבחנו את השפעת התרופה בקרב אלפי מטופלים עם סוכרת הצביעו על ירידה בתמותה ובתחלואה מבעיות לב ומאשפוזים.

 

מחקרים נוספים הראו כי התרופה מגנה על הכליות עוד לפני התפתחות פגיעה כלייתית, כלומר תרופות אלו מייצרות הגנה בכל שלבי המחלה, הן יכולות למנוע התפתחות חלבון בשתן, אך גם החמרה לאחר שישנם כבר סימנים לחלבון בשתן, הן מונעות התפתחות של אי-ספיקת כליות וכן מאיטות את קצב ההחמרה של הדרדרות הכליה לאחר שכבר חלה אי ספיקה.

 

התרופות מורידות את הסיכון למוות מסיבה כלייתית, דיאליזה, פגיעה כלייתית חדשה או החמרה של פגיעה כלייתית קיימת בשיעור של כ-40%.

 

לבדוק לפני שמאוחר מידי

כאשר התרופות מסוג מעכבי SGLT2 הוכנסו לראשונה לסל הבריאות הן הותוו רק למטופלים הסובלים מבעיות לב, בסל התרופות האחרון הן הורחבו גם למטופלי סוכרת עם פגיעה כלייתית. עם זאת חשוב לציין שאם המטופל חווה פגיעה חמורה בתפקוד הכלייתי לא ניתן לרשום את התרופות הללו, מכיוון שעדיין לא הוכחה יעילותן במטופלים אלה. על כן כל כך חשוב להימנע מהדרדרות לפגיעה חמורה בתפקוד הכלייתי.

 

הגנה על הכליות נמצאת בידיים שלנו, ועל מטופלי הסוכרת לבקש את בדיקת הדם והשתן שמאתרת פגיעה כלייתית, בדיקה שבעיני צריכה להפוך לבדיקה שנתית לכל מטופלי הסוכרת בישראל.

 

הכותבת הינה רופאה, מנהלת מכון הנפרולוגיה ויתר לחץ דם במרכז הרפואי "שערי צדק"

 

 

צפו בהסבר פשוט על סוכרת: 

המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
לבקש אבחון מוקדם
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים