לא כל חום הוא קורונה - 10 הסיבות הכי שכיחות לחום גבוה
הקורונה גורמת לבהלה רבה, וכל חום מדאיג אותנו שמא נדבקנו. אבל חום יכול להופיע במצבים רפואיים שונים. פרופ' חוליו וינשטיין מפרט ומסביר מתי יש סיבה לדאגה
נגיף הקורונה מלחיץ רבים, וכמעט כל מי שסובל מתחושת חום בימים האחרונים מעלה את האופציה הזו בראשו. יחד עם זאת, הזעת יתר או תחושת חום גבוה מהרגיל יכולה להיות תוצאה של טיפול תרופתי, שינויים הורמונליים, או סימן לבעיה בריאותית אחרת.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
10 סיבות לכך שאתם תמיד חמים, ולא, זה לא בגלל נגיף הקורונה:
1. תופעות לוואי של תרופות
תרופות מסוימות יכולות לגרום לאנשים להרגיש חמים מהרגיל. הזעה מוגברת או מוגזמת יכולה להיות תופעת לוואי של תרופות מסוימות בקטגוריות הבאות:
- שיכוך כאבים
- תרופות אנטיביוטיות ואנטיוויראליות
- טיפול בתרופות ללב וללחץ דם
- כימותרפיה
- טיפולי עור מקומיים או מפושטים
- תרופות הורמונליות
- טיפול במערכת העיכול
- תרופות לראש ולצוואר
- תרופות המדכאות את מערכת החיסון
- תרופות נוירו פסיכיאטריות
- תרופות לעיניים
- תרופות לריאות
- תרופות אורולוגיות
אם אנשים חווים תופעות לוואי חמורות מתרופה כלשהיא שהם נוטלים, הם יכולים לדון עם הרופא שלהם על אפשרויות טיפול אחרות. הרופא יוכל להפחית את המינון או לרשום תרופה אחרת שפעולתה דומה.
2. לחץ או חרדה
אנשים שחשים לחוצים או חרדים, עשויים להבחין בתגובות גופניות מסוימות. הדבר מתרחש בגלל שהגוף הופך דרוך יותר לאתגרים או לסכנות פוטנציאליות ומתכונן לפעולה. הדבר מתבטא בהזעה מוגברת, תחושת חום או סומק בפנים.
תסמינים אחרים יכולים לכלול:
דופק מואץ
יובש בפה
דאגה מוגזמת
רעד או זעזוע
קשיי שינה
חוסר יכולת להירגע
אם אנשים מוצאים שלחץ או חרדה משפיעים על חיי היום יום שלהם, הם יכולים לפנות לרופא לקבלת ייעוץ. רופא עשוי להפנות אנשים ליועץ או לפסיכולוג. טיפולים, כגון שיחות או טיפול התנהגותי קוגניטיבי עשויים להיות מועילים.
3. אנהידרוזיס – חוסר יכולת להזיע
אנהידרוזיס הוא מצב בו אנשים אינם מסוגלים להזיע. זה יכול להשפיע על רוב הגוף או רק על אזורים קטנים. אנהידרוזיס יכול לגרום לאנשים להרגיש חמים במיוחד מכיוון שההזעה חיונית לקירור הגוף ולמניעת התחממות יתר.
אנשים הסובלים מאנהידרוזיס יכולים להבחין בה כאשר הם אינם מזיעים אפילו לאחר אימון גופני ולמרות שהגוף שלהם חם. חוסר היכולת להזיע מונע את קירור הגוף. רופא יכול לבצע בדיקת זיעה בכדי לבדוק אם אדם סובל מאנהידרוזיס. בבדיקה זו משתמשים באבקה המשנה את צבעה ומדגימה איזה חלק מהגוף מזיע. נטילת דגימת עור, או ביופסיה, עשויה גם היא לסייע באבחון אנהידרוזיס.
הטיפול יכול להשתנות, תלוי במה שגורם לאנהידרוזיס. אם המצב משפיע רק על חלק קטן מהגוף, ייתכן שלא יהיה צורך בטיפול. אם הבעיה מפושטת ייתכן שיינתן טיפול תרופתי.
4. פיברומיאלגיה (דאבת)
פיברומיאלגיה היא מצב כרוני שיכול לגרום לאנשים לחוש כאב בכל גופם. זה יכול גם להשפיע על האופן בו האדם מגיב לטמפרטורות שונות, כך שאנשים עשויים להרגיש את ההשפעות של חום או קיצוניות גבוהה יותר של טמפרטורה.
חלק מהתסמינים של פיברומיאלגיה כוללים גם:
תחושות כאב, כאב, צריבה או דקירה באזורים מרובים
רגישות קיצונית לכאב או מגע קל
נוקשות שרירים
עייפות
הטיפול יכול לכלול טיפול תרופתי, פיזיותרפיה, ושינויים באורח החיים.
5. טרשת נפוצה
אנשים עם טרשת נפוצה עלולים לחוות התקף פתע דרמטי. זו הופעת סימפטומים שיכולה להיות פתאומית, ולעתים קרובות נמשכת רק כמה שניות או דקות. התסמינים עלולים להופיע שוב במהלך היום. תסמין אחד עשוי לכלול שינויי טמפרטורה והרגשה חמה בצורה יוצאת דופן, שאנשים עשויים להתייחס אליהם כאל גל חום. תסמינים של התקפי פתע אחרים יכולים לכלול:
תחושת גירוד, קהות או עקצוץ על העור
תחושה הדומה להלם חשמלי במורד עמוד השדרה
כאבי משתק בזרועות או ברגליים
עוויתות
בעיות ראייה
דיבור עילג
חוסר קואורדינציה
ארגון יומן רישום התרחשות התסמינים יכול לעזור לאנשים לזהות את כל הטריגרים שעלולים לגרום להם. לאחר מכן אנשים יכולים לנקוט צעדים כדי למנוע או להפחית את הטריגרים הללו בכל מקום אפשרי.
הופעת תסמינים של התקף פתע לעיתים קרובות נפסקים לאחר מספר חודשים. אם אנשים מגלים שבתסמינים משפיעים מאוד על חיי היומיום שלהם, הם יכולים לדון באפשרויות הטיפול התרופתי עם הרופא שלהם.
6. סוכרת
אנשים עם סוכרת מסוג 1 או סוג 2 עשויים לגלות רגישות יתר להשפעות החום. סוכרת עלולה לגרום נזק לכלי הדם ולעצבים, ובכך להשפיע על בלוטות הזיעה. המשמעות היא שהגוף לא יכול לקרר את עצמו ביעילות. אנשים עם סוכרת יכולים גם להגיע למצב של התייבשות ביתר קלות. טמפרטורות גבוהות משפיעות על האופן בו הגוף משתמש באינסולין, מה שעלול לחייב אנשים עם סוכרת לבדוק את רמות הסוכר בדם בתדירות גבוהה יותר.
חשוב שאנשים עם סוכרת יהיו מודעים לעומס חום או להתייבשות על מנת להימנע מתשישות חום או ממכת חום. אנשים יכולים להימנע מחשיפה לחום על ידי שהייה בצל בחלקים החמים ביותר של היום וללבוש בגדים רופפים. שתייה מרובה של מים ושמירת התרופות בטמפרטורה המומלצת היא חיונית.
7. גיל מתקדם
סביר יותר שהחום ישפיע על אנשים בני 65 ומעלה. יכולתו של הגוף להסתגל לשינויי טמפרטורה פתאומיים הופכת פחות יעילה ככל שאנשים מתבגרים. על פי נתוני המרכז לבקרת ולמניעת מחלות (CDC), לרוב האנשים המבוגרים יש מצב רפואי כלשהו המשפיע על האופן בו הגוף מגיב לחום. ייתכן שהם נוטלים תרופות מרשם המשפיעות על האופן בו הגוף מווסת את הטמפרטורה או את ההזעה.
שהייה במקומות קרירים ומוצלים, שתיית מים רבים ולבישת בגדים רופפים, כל אלה יכולים לעזור לגוף להישאר קריר בחום.
אנשים צריכים לפנות לטיפול רפואי מיידי אם הם מראים סימנים של מחלה הקשורה לחום, כגון:
בחילה
הקאות
התכווצות שרירים
כאבי ראש
8. פעילות יתר של בלוטת התריס
פעילות יתר של בלוטת התריס (היפרתירואידיזם), יכולה לגרום לאנשים להרגיש חם כל הזמן. פעילות יתר של בלוטת התריס מתרחשת כאשר בלוטת התריס מייצרת יותר מדי הורמון. מצב זה יכול להשפיע על האופן בו הגוף מווסת את הטמפרטורה. אנשים עשויים גם להזיע יותר מהרגיל.
תסמינים נוספים של יתר פעילות בלוטת התריס כוללים:
עייפות
וסת לא סדירה
שיער שביר
עור דק
ירידה בלתי מוסברת במשקל
בדרך כלל רופא יכול לאבחן יתר פעילות בלוטת התריס דרך ההיסטוריה הרפואית של אדם, בדיקה גופנית ובדיקת מעבדה של תפקוד בלוטת התריס. תרופות מתאימות יכולות לעזור לעכב את בלוטת התריס מייצור עודף הורמונים.
9. טרום מנופאוזה
טרום מנופאוזה הוא הזמן בו הגוף עובר לגיל המעבר. רוב האנשים יחוו זאת באמצע שנות הארבעים לחייהם. במהלך התקופה, אנשים עלולים לחוות גלי חום. גלי חום יכולים לגרום לתחושת בעירה בפלג גוף עליון, מה שעלול גם לגרום לכתמים אדומים או כתמים על העור.
תסמינים נוספים כוללים:
אי סדירות במחזור הווסת
משך הווסת ארוך או קצר מהרגיל
דימום כבד או קל מהרגיל
אנשים יכולים לעקוב אחר הסימפטומים שלהם כדי לדעת אם הם נמצאים במצב של טרום מנופואזה, שיכולה להימשך ארבע שנים בממוצע.
10. גיל מעבר (מנופאוזה)
גיל המעבר מאופיין בשינויים הורמונליים שמשמעותם, אצל האישה, היא שלא תוכל יותר להרות. רוב האנשים יגיעו לגיל המעבר בין הגילאים 45-58 שנים. אחד הסימפטומים הוא תחושה של חום וגלי חום. שתיית מים קרים, הסרת שכבות בגדים, או שימוש במאוורר או מזגן עשויים לסייע בהפחתת עוצמת גלי החום.
תסמינים אחרים
של גיל המעבר יכולים לכלול:
הפרעות בשינה
שינויים במצב הרוח ועצבנות
יובש בנרתיק
כאבים או אי נוחות במגע מיני
הפחתת העניין במין
ניתן להשיג הקלה בתסמינים בעזרת טיפול הורמונלי חלופי. מומלץ לשוחח עם אנשי מקצוע מהתחום הטיפולי באשר לטיפול בתסמינים נוספים.
לסיכום, הרגשה של חום בסביבות מחוממות, במזג אוויר חם, או במהלך אימון היא תקינה, והזעה היא תגובה חיונית לגוף לשמירה על טמפרטורת הגוף. אם אנשים מרגישים חם כל הזמן, או מזיעים יותר מהרגיל, זה יכול להיות סימן לבעיה בסיסית. טיפול תרופתי, שינויים הורמונליים, מצבי תחלואה מסוימים עלולים לגרום לתחושת חום חריגה, אך ברוב המקרים ניתן לרפא או לפחות להקל על התסמינים.
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל יחידת הסוכרת בבי"ח וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMC לטיפול בסוכרת
כל מה שידוע על הקורונה: