סופר קנייה
המילים "ללכת עם הילדים לסופר" לרוב מתקשרות לנו עם חווייה מתישה שבמהלכה אנחנו משתדלים לעמוד בפני שטף הבקשות שלהם למיני מאכלים שממש היינו מעדיפים שלא יצרכו. אבל אפשר להפוך את החוויה הזו למשהו אחר - לחלק ממהלך שלם שנועד לשנות את התזונה המשפחתית למאוזנת ובריאה יותר. פרויקט "חיים מאוזנים, חיים טובים" של "ידיעות אחרונות, ynet ואסם-נסטלה מסביר לכם בדיוק איך לעשות את זה
בשיתוף אסם-נסטלה
אין הורים שלא היו רוצים להפוך את תזונת המשפחה לבריאה יותר. זה חשוב להם עבור עצמם, וזה ברוב הפעמים חשוב להם אפילו יותר עבור הילדים. כדי להגיע לתוצאות הטובות ביותר מומלץ לשלב את הילדים בתהליך וזה מתחיל ביציאה משותפת לקניות. בחירת המוצרים המשותפת לאחר קריאה והבנה של התוויות תבטיח שהילדים יהיו חלק בלתי נפרד מתהליך המעבר לתזונה מאוזנת וטובה יותר.
חשוב לשתף את הילדים בכל שלב: להכין יחד רשימת קניות של כל מה שצריכים ורוצים שיהיה בבית ולצאת לבילוי משפחתי בסופר. יש להניח שבפעמים הראשונות זה ייקח יותר זמן מהרגיל.
איך מכניסים איזון לחיים? כל התשובות במתחם חיים מאוזנים, חיים טובים
החשש - שמבוסס היטב על ניסיונות עבר - שהילדים יבקשו לקנות עבורם הרבה דברים, יכול להיפתר על ידי מתן תקציב אישי לכל ילד. למשל, "קח 10-20 שקלים לבזבוזים" או "מותר לך לבחור מוצר אחד או שניים".
כדי לסייע לילדים לבסס את הבחירה שלהם על מידע, כדאי לקרוא יחד איתם את התוויות ולסייע להם לעשות את הבחירה הנכונה של מזונות בריאים יותר. לרוב אנו בוחרים מוצר מסוים על פי שיקולים של טעם, מחיר או נוחות הכנה, מידע על הערך התזונתי שרשום על תווית המזון מאפשר לכלול את השיקול התזונתי בשיקולים. הסימון התזונתי מפרט את הערכים התזונתיים שבמוצר ואת כמויותיהם וכך ניתן לדעת את ערכו התזונתי. תווית המזון מכילה הן את רשימת הרכיבים והן את הטבלה התזונתית.
כדאי לפרט בפני הילדים מהי רשימת המרכיבים: רשימת הרכיבים מאפשרת לדעת ממה מורכב המוצר. רכיבי המזון מפורטים בסדר תכולה יורד, המרכיב שכמותו היא הגדולה ביותר יופיע ראשון והמרכיב שכמותו היא הקטנה ביותר, יופיע אחרון ברשימת הרכיבים. הסבירו את הטבלה התזונתית: הטבלה התזונתית מפרטת ערכים כמו קלוריות, חלבון, שומן, נתרן ומינרלים או ויטמינים (אם קיימים).
איך בוחרים את המוצרים שהכי מתאימים למשפחה שלכם? לאחר קריאת התווית תוכלו להשוות בין מוצרים כדי לבחור לכם את המוצר המתאים לכם ביותר, הן מבחינת הטעם והן מבחינת ההרכב התזונתי. להלן
מספר דוגמאות:
מוצרי חלב: מוצרי החלב מספקים רכיבים חשובים כמו סידן, ויטמין D וחלבון, אולם רבים מהם מכילים גם הרבה שומן וקלוריות. כדי ליהנות מהיתרונות של מוצרי חלב ולצמצם את החסרונות בחרו מוצרי חלב המכילים יותר סידן וויטמין D בהשוואה לאחרים, ויוגורט או מעדנים עם פחות סוכר בהשוואה למעדנים אחרים. העדיפו מוצרי חלב עד חמישה אחוזי שומן, כלומר חמישה גרם שומן ל-100 גרם או מ"ל של מוצר .
לחמים, פסטות ודגני בוקר: מומלץ להעדיף מוצרים המכילים דגנים מלאים. בעת רכישת לחמים ארוזים, חשוב לראות ברשימת הרכיבים חיטה מלאה או קמח מלא המופיעים ראשון או שני ברשימת הרכיבים. בדגני הבוקר בדקו את רשימת הרכיבים וודאו שדגנים מלאים נמצאים בראש רשימת הרכיבים, והעדיפו פסטות ופתיתים המכילים דגנים מלאים או מועשרים בסיבים תזונתיים. רצוי לבחור מוצר המכיל לפחות 2.5 גר' סיבים למנה וכמובן ככל שהערך גבוה יותר, הרי זה משובח. דגני בוקר לרוב יכילו גם תוספת של ויטמינים ומינרלים ‑ בדקו והשוו את הכמויות.
חטיפים מלוחים או ממתקים: העדיפו לצרוך מוצרים המציעים אריזות קטנות המגיעים במנה מדודה. אם בכל זאת בחרתם באריזות חסכון משפחתיות, הקפידו שיהיו לכם גם אטבים לסגירה חוזרת כדי להימנע מצריכה עודפת. השוו בין החטיפים המלוחים ובחרו חטיף המכיל פחות נתרן ופחות שומן רווי בהשוואה לאחרים.
שמנים ושומנים: הקפידו לרכוש לפחות שני סוגים של שמן, שמן זית (שימו לב כי מצוין עליו "כבישה קרה" ו"כתית מעולה" או "כתית") ושמן קנולה. שני סוגי השמן מכילים חומצות שומן חד ורב בלתי רווי, שנמצא כי הן בעלות יתרון תזונתי.
והכי חשוב: לא לפחד משינויים. מעבר לתזונה נכונה של כל המשפחה מצריך הרתמות של כולם, כיוון שילדים מחקים את ההורים. בכל שבוע מומלץ לנסות לתת להגיש לשולחן המשפחתי מאכל חדש בעל ערכים תזונתיים טובים. אין צורך לריב או לכפות על הילדים לטעום, אלא תפקיד ההורים הוא להציע מגוון מאכלים המותאמים לצרכי הילדים ותפקיד הילדים לבחור מה וכמה יאכלו.
לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.
הכתבה פורסמה ב"ידיעות אחרונות"
בשיתוף אסם-נסטלה