"צריך לעשות את השינוי בצורה הדרגתית"
בבית משפחת לביא שש נפשות ולכל אחת מהן יש העדפה קולינרית שונה - אז איך יוצרים שינוי ומאפשרים לכל המשפחה ליהנות מארוחה מזינה בלי לבשל שש מנות שונות? תום בעבור, מנחת סדנאות בישול בריא ומנטורית צוות "חיים מאוזנים - חיים טובים" של אסם נסטלה הגיעה לביתם עם שפע עצות ומתכון למנה מזינה וטעימה
בשיתוף אסם נסטלה
(הפקה: אינטרוויזיה)
השבוע פגשנו את משפחת לביא שבה לכל אחד מששת בני המשפחה יש העדפות קולינריות משלו, כך שלכל אחד צריך לבשל סיר שונה. אז איך מתגברים על הבעיה? לעזרת משפחת לביא הגיעה תום בעבור, מנחת סדנאות בישול בריא ומנטורית צוות "חיים מאוזנים - חיים טובים" של אסם נסטלה.
הצוות שעובד עם בעבור, מעבירה את עקרונות התזונה שלה בסדנאות, בעוד היא ממשיכה ומפתחת מתכונים ומנהלת את כל האופרציה הזו כבר 7 שנים. בימים אלה היא מפתחת בית ספר לבישול בריא, שיעזור לאנשים לבשל יותר בבית ועמלה על תכנית אימון, שתביא לידי ביטוי את הכשרתה כמנחת קבוצות, בתחום התזונה.
אל בית משפחת לביא היא הגיעה מוכנה. "אנחנו חיים בתקופה מאד מבלבלת; נושא הבריאות נטוע עמוק מאד במודעות. הרבה מידע מציף אותנו ואנחנו עוסקים כל הזמן בהפרדה של המידע ומכך, במקום שאוכל יהיה משהו שמחבר, אנחנו מוצאים את עצמנו במתח", היא אומרת. "אני מסתכלת על ההעדפות שלכם ורואה מספיק כדי לחשוב על 3-4 מנות, שיכולות להוות עוגן משפחתי, שיביאו הקלה".
הצעה נוספת שהביאה איתה היה לחשוב על האוכל לא כמנה בכל פעם בנפרד, דבר שמחייב תכנון מראש.
"הבאתי איתי הצעה למנה של קציצה שהיא גם צמחונית, גם נטולת גלוטן, יכולה לשמש כקציצה לכריך, כקציצה בתוך רוטב, כמנה בארוחת ערב עם כל המשפחה בנוסף לסלט. מרגע שהכנתם את המנה, אתם יודעים שלפחות יומיים-שלושה אתם מסודרים. לראות סרט במקום לבשל כל ערב נשמע לי רעיון הרבה יותר כיפי", היא צוחקת.
מה כדאי לקחת כשיוצאים מהבית?
לתום יש הצעות לכל אחד, על פי העדפותיו "יוני, אתה לוקח פריכיות ופיצוחים לעבודה. ברור שאתה רעב. במקרה שלך כריך זה עניין מורכב מעט אבל קופסה עם דגן ומשהו חלבוני, זה משהו שאפשר להכין לערב ולקחת למחרת לעבודה.
"דור, מה שאני יכולה להציע לך זה לקחת, לצד הכריך, קופסה של ירקות לנישנוש – ירקות חיים או כאנטיפסטי. אתה יכול גם לנסות ולהכין ממרח מהירקות שאתה אוהב. בר, לך אני מציעה לתכנן קדימה. את יכולה להכין לעצמך קופסה עם גרנולה ולחתוך לתוכה פירות שאת אוהבת".
את אופק היא שואלת מה היא לוקחת לבית הספר. "חביתה או גבינה צהובה", עונה אופק. "אם היו מכינים לך סוג של כריך פיצה; עם רוטב עגבניות טבעי וגבינה צהובה, זה היה מרענן לך את התפריט?" להינהון האישור של אופק היא מציעה להכין כזה פעם בשבוע ולבדוק אם זה מתאים ואם כדאי להמשיך ולשחק עם ואריציות על הנושא.
"תסתכלו על מה שיש ותראו איך אתם מגוונים איתו את הארוחות שלכם. עשו את זה בצורה הדרגתית, שנעימה לכם, לכולם", היא מסכמת.
וגם אורלי פיינה, תזונאית, דיאטנית קלינית ומנהלת תחום התזונה אסם נסטלה, ומנטורית "חיים מאוזנים – חיים טובים", נתנה למשפחת לביא טיפים: "כדי להקל על שגרת השבוע, מומלץ להכין בסופי השבוע יותר אוכל כך שיישאר חלק לתחילת השבוע. ואז לתכנן יום אחד באמצע השבוע להשלמת הבישול לשאר הימים. קטניות אפשר להשרות ולהקפיא מנות מוכנות כך שכל מה שנותר באמצע השבוע, זה לבשל אותן.
"חשוב לזכור, בכל מקרה של שינוי דרסטי בהרגלי התזונה, להתייעץ באופן אישי עם דיאטנים מוסמכים".
המתכון של תום למשפחת לביא:
קציצות אפונענע
המרכיבים:
1 שקית אפונה קפואה
1/3 כוס קמח עדשים
1/3 כוס קמח שקדים
2 כפות נענע מיובשת או חופן גדוש עלי נענע טריה
3/4 כפית מלח
קורט פלפל שחור
שמן זית
רוטב עגבניות מוכן
אטריות אורז רחבות או פסטה (מלאה, מועשרת בסיבים – לבחירתכם)
אופן ההכנה:
- משרים את האפונה הקפואה במים רותחים כ-10 דקות, מסננים ואז טוחנים לעיסה בבלנדר מוט (אפשר גם למעוך במזלג/ מועך, זה פשוט לוקח קצת יותר זמן).
- מערבבים עם שאר הרכיבים לעיסה אחידה.
- מניחים נייר אפייה בתבנית ומשמנים אותו.
- יוצרים קציצות ומסדרים בתבנית, מזלפים מעט שמן גם מעל הקציצות.
- אופים כ-25 דקות בחום בינוני עד להתייצבות קלה.
מומלץ לצרף לקציצות אטריות אורז / פסטה, יחד עם רוטב עגבניות ולאכול כארוחה המשלבת ירקות, קטניות ודגנים. אפשר גם לאכול ללא תוספת – בקופסה כארוחה למקום העבודה (אפילו בלי לחמם).
לא פעם אנחנו מרגישים שיצאנו מאיזון, מטרתו של פרויקט "חיים מאוזנים - חיים טובים" לעזור לכם להיכנס לאיזון בעזרת צוות מנטורים, כל אחד בתחומו, שיתנו טיפים ועצות שיכולים לעזור לכל אחד ואחת מאיתנו, כיחידים וכחלק מהמשפחה, כי חיים מאוזנים = חיים טובים.
בשיתוף אסם נסטלה