פרסום ראשון: הנחיות חדשות לנשים בהריון ויולדות במגפת הקורונה
הוועד לרפואת האם והעובר הכין מסמך עמדה ובו המלצות לאוכלוסיית הנשים ההרות והיולדות חולות קורונה, למניעת הדבקה. בין ההנחיות: בידוד משותף לאם וליילוד, מיגון מלא לצוות המקבל לידה ואי מניעת הנקה
הנחיות חדשות לנשים הרות ויולדות להגנה מפני הקורונה: הוועד לרפואת האם והעובר בישראל, הכין מסמך עמדה ובו המידע שהצטבר בספרות הרפואית על סכנות הקורונה לנשים וכיצד להגן על העובר והיילוד.
על פי מסמך הוועד, נשים בהריון ככל הנראה אינן רגישות ביתר לנגיף הקורונה ביחס לאוכלוסייה רגילה, שכן עד כה לא תועדו מקרי תמותה של נשים הרות. רוב הנשים בהריון שיחלו יפתחו מחלה קלה. עד כה, תועד מקרה אחד של אישה הרה בשבוע 30 שנזקקה להנשמה, ולאחר טיפול אינטנסיבי וניתוח קיסרי היא החלימה.
יש לציין כי מדובר במסמך טיוטה המובא כאן לראשונה, טרם אושר על ידי משרד הבריאות.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
במקרה של יולדת חולת קורונה, יבוצע דיון בהשתתפות מומחים למחלות זיהומיות, מומחה אם עובר ורופא מרדים לגבי תוכנית הטיפול.
הרופאים יעריכו את הצורך בבדיקות הדמיה, מתן חמצן לפי הצורך, הימנעות מהעמסת נוזלים שעלולים להכביד על תפקוד הריאות, ומתן טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום משני בחיידקים, בנוסף לזיהום בנגיף הקורונה. בכל מקרה, יועדף הטיפול הרפואי באם על פני העובר. כמו כן, מונחים הרופאים שלא לדחות בדיקות הדמיה או טיפול ביולדת בשל ההריון.
על פי סקירת הספרות, קובע הוועד כי אין עדות להפלות בשליש ראשון או שני להיריון אצל נשים חולות קורונה. בתוך כך אין עדות להדבקה עוברית ועל כן ככל הידוע, היום אין עלייה בסיכון למומים מולדים. עם זאת, קיים ככל הנראה סיכון ללידה מוקדמת.
על פי הספרות הרפואית ועל פי תיאורי מקרה מסין, אין עדות להעברה לעובר של הנגיף במי שפיר, דם מחבל הטבור, הפרשות היילוד או חלב האם. תואר מקרה אחד של הדבקת יילוד ככל הנראה לאחר הלידה, ממגע קרוב עם האם. ישנן עדויות לגבי שינויים בדופק העוברי ולכן בתהליך הלידה מומלץ ניטור עובר רציף.
המומחים קובעים עוד כי אין מניעה מביצוע לידה רגילה (נרתיקית). ניתוח קיסרי ייקבע על פי מצב היולדת. בנוסף, אין גם מניעה מביצוע הרדמה אזורית או זירוז לידה. עם זאת, בקבלת כל לידה של חולת קורונה, הצוות יהיה ממוגן באופן מלא.
לא להפריד בין היולדת לתינוק
נתונים מסין ממליצים על הפרדת יילוד ל-14 יום מהאם למניעת הדבקה. עם זאת, לאור חשיבות ההנקה והחיבור לאם ובהיעדר תיעוד למחלת יילוד קשה עד כה, ניתן לשקול אשפוז אם ויילוד יחד בתנאי בידוד בתלות במצבה הרפואי של האם. מיקום האשפוז ייקבע בהתאם למצבה הקליני של האם, מצב היילוד, תנאי המרכז הרפואי והמלצות משרד הבריאות.
באשר להנקה, קובעים המומחים כי אין מניעה מהנקה אם כי החשש העיקרי הינו העברת הנגיף בשל המגע הקרוב לאם החולה מרסיסי רוק.
דגימות חלב אם לאחר הלידה משש נשים שנדבקו נמצאו שליליות לנגיף. על האם המיניקה החולה בקורונה להקפיד על שמירה על הגיינה עם הילוד כמפורט:
● הקפדה על שטיפת ידיים לפני מגע עם היילוד, הנקה או האכלה בבקבוק.
● מסיכה כירורגית לאם.
● אם האם בוחרת בשאיבת חלב או האכלה מבקבוק, יש להקפיד על כללי חיטוי וניקוי המשאבה והבקבוקים. ניתן לשקול האכלה בבקבוק על ידי אדם נוסף בריא.
צפו: שאלות ותשובות על הקורונה