שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

פרסום ראשון: משרד הבריאות אישר 8 תרופות ניסיוניות לקורונה

לראשונה אישר משרד הבריאות תרופות שלא נבדקו בניסויים קליניים ולא אושרו על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקני או האירופאי. בין התרופות החדישות: תכשירים אנטי ויראליים נגד אבולה, שפעת ואיידס

אישור מהיר של משרד הבריאות לתרופות ניסיוניות נגד קורונה: בצעד חריג אישר מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב, שמונה תכשירים לטיפול אפשרי בנגיף, בתקווה שיובילו לקיצור משך ההחלמה, מניעת סיבוכים והחלמה. האישור מתבסס על ניסיונות בתכשירים הללו ברחבי העולם.

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

בדרך כלל תהליך אישור תרופות על ידי משרד הבריאות הוא לרוב ארוך מאוד ועלול להימשך גם שנה ויותר. לרוב דורש המשרד כתנאי מקדים לאישור תרופה בישראל, את אישור מינהל המזון והתרופות האמריקני (FDA), הגוף המחמיר בעולם באישורי תרופות או את אישור הרשות האירופאית לתרופות.

  

מדינות נוספות אישרו מתן תרופות אלו, והמידע ייאסף לכדי הניסוי הגדול בעולם בטיפול בקורונה. מאוד ייתכן שאחת משמונה התרופות הללו, תהיה הטיפול שיוביל לעצירת המגפה.

 

  (צילום: shutterstock)
בדרך למציאת תרופה(צילום: shutterstock)

  

1. כלורוקווין

תרופה זו מוכרת לעולם הרפואה כבר יותר מ-70 שנה. המטיילים מכירים אותה כאחת התרופות למניעת וטיפול מלריה, אולם בנוסף, היא משמשת גם לטיפול במחלות ראומטיות כמו דלקת מפרקים ולופוס. נהג האוטובוס בן ה-38 שנדבק בקורונה, טופל בתרופה הזו, יחד עם תרופה אנטי ויראלית אחרת, והחלים.

 

התרופה, כלורוקווין, התגלתה לראשונה בשנת 1934, חודרת לדם ומעכבת מנגנונים שונים בתאים, המונעים מפולשים זרים להתפשט ולהתרבות. לתרופה יש גם אפקט אנטי דלקתי, המסייע כאמור גם לטיפול במחלות ראומטיות.

 

בשבועות האחרונים, החלו מדענים בסין ניסויים בטיפול בתרופה בחולי ה-COVID19. מעל עשרה בתי חולים ברחבי סין כבר עושים בה שימוש, בעקבות תוצאות ביותר ממאה חולים שטופלו בתרופה, והראו שיפור דרמטי במצבם.

 

מהמעקב הראשוני, מדווחים הרופאים בסין כי החולים חוו קיצור משך ההחלמה, נסיגה מהירה של החום הגבוה, ושיפור במצב הריאות בהדמיות CT שבוצעו להם.

 

מחקרי מעבדה קודמים, הראו כי כלורוקווין פוגעת בנגיף הקורונה באמצעות שינוי החומציות והבסיסיות בתוך התא, ובכך מפריעה לו לחדור לאותו תא ולהתרבות. התרופה הראתה גם שינוי בפעילות הדלקתיות בגוף, המשפיעה אף היא ככל הנראה על יכולת השכפול של הנגיף.

  

2. רמדסיביר

בעולם נושאים עיניים אל רמדסיביר שנמצאת עדיין בשלבי ניסוי ראשוניים. שלב הניסוי בבני אדם יצא לדרך, והתוצאות יתקבלו בתוך שבועות ספורים. ניסויים בתרופה החלו בסין, ארה"ב ומדינות נוספות, וגם בכמה חולים קשים בארץ, בהם נהג האוטובוס בן ה-38 שאושפז בפוריה, שקיבל במקביל גם את התרופה כלורוקווין. הנהג הראה שיפור דרמטי במצבו עד כדי ניתוקו ממכשיר ההנשמה.

 

רמדסיוויר נועדה להאט את ההידבקות בתאים בריאים על ידי חסימת שכפול ויראלי. כשהנגיף הפולש מנסה להכפיל את עצמו שוב ושוב בגוף, התרופה נכנסת לעבודה ועוצרת את התהליך. יצרנית התרופה "גיליאד", הראתה נתונים ראשוניים כי התרופה פעילה נגד נגיפי ה-MERS וה-SARS, "בני הדוד" של הקורונה.

 

בניסויים הצליחה התרופה למנוע הדבקת קופים ב-MERS, והובילה לשיפור מצבם של אלה שכבר נדבקו. התרופה פעלה היטב על בעלי חיים במיוחד כאשר ניתנה זמן קצר לאחר הופעת התסמינים. בנוסף, היא הראתה תוצאות מבטיחות בשימוש נגד מגוון רחב יותר של וירוסים, כולל אלה הגורמים להצטננות ואחרים המדביקים עטלפים וחזירים.

 

רמידסיביר. עוצרת את שכפול הנגיף בגוף (ידיעות אחרונות)
רמידסיביר. עוצרת את שכפול הנגיף בגוף(ידיעות אחרונות)
 

 

3. קלטרה

תרופה אנטי ויראלית שמשלבת שתי תרופות אנטי ויראליות מקבוצה הקרויה "מעכבי פרוטאזות", המונעת את שכפול נגיף ה-HIV. היא משמשת בארץ ובעולם לטיפול בנשאי וחולי נגיף האיידס, נחשבת לבטוחה לשימוש ויעילה.

 

4. רזולסטה

תרופה אנטי ויראלית, שבשילוב עם תרופות נוספות, מיועדת לטיפול בנשאי HIV. התרופה חוסמת אנזים הקרוי פרוטאזה, הנחוץ לנגיף האיידס כדי להשתכפל. כאשר אנזים זה נחסם, הנגיף אינו משתכפל באופן תקין. כשהתרופה נלקחת עם תרופות אחרות ל-HIV, היא מפחיתה את כמות הנגיף בדם ושומר עליו ברמה נמוכה.

 

5. קסופלוזה

תרופה אנטי ויראלית המיועדת לטיפול בשפעת בחולים קשים שלקו בסיבוכי המחלה. התרופה מעכבת חלבון בשם אנדונוקלאז הנחוץ לשכפול נגיפי השפעת. מחקרים הראו כי הוא עשוי להיות יעיל גם נגד קורונה.

 

3082 ()
בדיקות קורונה. לאבחן את החולים לפני אישור סופי של התרופות

 

6. פאוויפיראוויר

תרופה אנטי ויראלית שנועדה לעכב את שכפול נגיף הקורונה. התרופה משמשת לטיפול בסוגים שונים של וירוסים מסוג RNA, בדומה לנגיף הקורונה, והיא משמשת בכמה ניסויים ברחבי העולם עם תוצאות ראשוניות טובות.

 

7. גלובין היפראימוני

תרכיב המכיל נוגדנים נגד פולשים זרים. הנוגדנים הם חיילי הקו הראשון, הנצמדים לפולש הזר, ומאותתים למערכת החיסון לתקוף את אותו פולש. תרכיב הגלובולין ההיפראימוני מכיל נוגדנים, שעשויים להתביית על נגיף הקורונה לאחר חדירתו לגוף, "לסמן" אותו ולגרור את תאי הדם הלבנים למלאכת החיסול.

 

8. אינטרפרון אלפא-2B

תרופה המיועדת לטיפול בחולי הפטיטיס B ו-C, לוקמיה, ומחלות נוספות. אינטרפרונים הם חלבונים הופרשים בתגובה לזיהום והם מפעילים מרכיבים במערכת החיסון שנועדו לתקוף את הווירוסים ולחסל אותם.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
התרופות שיכולות להעלים את הקורונה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים