עכשיו: אשפוז ביתי לבריאות החולים והצוות
"חולי הקורונה הקשים בבתי החולים מסכנים את הצוות הרפואי ואת המאושפזים במחלקות השונות. יש לטפל בחולים שאינם זקוקים לשרותי בית חולים - בבית, למען בריאות כולם" אומר רופא ומנהל רפואי בטור אישי
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
ההתמודדות של מערכות הבריאות עם הקורונה. השבועות האחרונים הביאו לעולם ולישראל התמודדות עם משבר בריאות שלא הכרנו עד כה - משבר הקורונה. למעשה מדובר ביותר מרק משבר נקודתי, אלא תהליך בהרצה מהירה קדימה של מה שעלול לקרות למערכת הבריאות הישראלית והמערבית כולה בשנים הקרובות מאוד.
התבגרות האוכלוסייה בעשורים האחרונים והצרכים הרפואיים שרק הולכים וגוברים, בשילוב עם צרכיהם של החולים המורכבים, הביאו אותנו לסיטואציה חדשה. עומס טיפולי גדול מאוד על המערכת, בעיקר לגבי המטופלים הדורשים התערבות של צוות רב מקצועי תוך שמירה על רמת אינטנסיביות ותשומת לב, לפחות באותה מידה שמקובל היום לאשפז בימים רגילים.
עוד במדור 60 פלוס:
צפו: תרגול גופני למבוגרים בבידוד ביתי
במיוחד עכשיו: טפלו במחלות הכרוניות 6 המלצות: לעזור לבני משפחה מבוגרים בבידוד ביתי
להתמקד בחולים - לא ביצירת רווחים
זה לא סוד שבשנים האחרונות ישנו סימן שאלה גדול המרחף מעל הסוגייה של אשפוז אנשים בבתי חולים והסכנות המשמעותיות הנלוות לכך. הסיכון הגובר ללקות במחלות זיהומיות, או טעויות הנגרמות כתוצאה מעומס על צוות רפואי עייף ושחוק, הן רק שתי דוגמאות. כאשר מדובר בגילאי 65 ומעלה הסיכונים אף מתרבים, בין אם מדובר בנפילות העלולות להוביל לשבר במפרק הירך או אירוע בלבול חריף (דליריום) שהמאושפז עלול לחוות.
השילוב של הצורך הרפואי ההולך וגובר באוכלוסייה, בשילוב הכשל הגובר של בתי החולים למענה רפואי הולם, מעלים את הצורך בחשיבת עומק מהותית לגבי פתרונות ראויים, אנושיים ונכונים. אחד הפתרונות שהוצעו היה הקמת בתי חולים או מרכזים רפואיים נוספים, רבים בעולם מטילים ספק בצורך הרפואי ובהגיון הכלכלי של פתרון זה. בהתבוננות בתוכניות המוצעות כיום להרחבת בתי החולים הקיימים לכדי יצירת 'ערי בריאות', עם עשרות ומאות אלפי מטרים של בנייה, ניכר שישנה התמקדות גדולה יותר ביצירת מרכזי רווח כלכליים עבור בתי החולים (מרכזי קניות, תחנות דלק ומלוניות) מאשר יצירה משמעותית של מיטות אשפוז חדשות.
טיפול בבית החולים רק למי שחייב
מול המודל הזה, מוצע מודל של אשפוז אנשים בביתם, המוכיח את יעילותו הרפואית מזה שנים רבות. המרחב הביתי מציע לאדם את הזכות לשמר את האוטונומיה שלו ואת תחושת השליטה על סביבתו, במסגרת ההחלמה ממצב רפואי מורכב, מבלי להתפשר ברמת הטיפול הרפואי שאותה הוא מקבל. הוא יכול לבחור באיזו מיטה לישון, איזה אוכל לאכול, מתי ללכת לישון ומי ומתי יבקרו אותו. גם הסביבה התומכת, סובלת פחות מערעור מערכות הבית השונות, משום שכולם נשארים בסביבתם הטבעית.
מכל הסיבות הללו, נמצא שאשפוז בית הוא חלופה ראויה, חומלת ונכונה מבחינה רפואית עבור סדרי גודל של בין 20%-40% ממי שמאושפזים בכל רגע נתון בבתי חולים במהלך השנה, ומכאן נגזרת העובדה שאין צורך בבניית בתי חולים חדשים - אלא הקצאת מיטות האשפוז רק לטובת מי שחייבים לקבל שירותים שנמצאים רק בבתי חולים: טיפול נמרץ, ניתוחים, דימות מורכבת וכו.
מטופלים המאושפזים כיום בביתם נהנים מצמצום הסיכון להדבק מזיהום נרכש מבית החולים, מירידה בדליריום ובצורך באשפוזים חוזרים ומטיפול רב מקצועי וזמינות 24/7 בביתם. עובדתית, בישראל בלבד, מטופלים כ2000 חולים בכל רגע נתון במסגרת מסגרות שונות של אשפוז בית, כאשר רק בצבר רפואה יש בכל יום נתון כ-1000 מאושפזים בביתם.
העולם המערבי חוזר לטפל בבית
רבים מאיתנו חוזים, שכפי שחברת המוניות הגדולה ביותר בעולם, אין לה ולו מונית אחת משלה (UBER) וחברת המלונאות הגדולה ביותר בעולם, אין לה חדר מלון משל עצמה (AIRBNB), קרוב מאוד היום, שבתי החולים הגדולים והמקיפים ביותר בעולם, היו ללא קירות וללא מיטות אשפוז משל עצמם. הרפואה חוזרת הביתה או יותר נכון לבית של המטופלים. כאשר מדובר במשבר כמו זה שאנו חווים כעת, משבר בריאותי לכל הדעות, הדבר נכון כפליים.
מבלי להיכנס לדיון המקצועי היכן נכון שיאושפזו מטופלים המתמודדים עם זיהום של קורונה, במצב רפואי קל: בית או מלונות קורונה, חייבת מערכת הבריאות לנקוט בצעד הכרחי נוסף. והוא הסטה גורפת של מאושפזים בבתי החולים, המתמודדים עם מחלות שאינן כתוצאה מנגיף הקורונה, ומצבם הרפואי מאפשר זאת, אל עבר אשפוז בית.
חולי קורונה קשים בבתי החולים מסכנים את הצוות והחולים במחלקות
כבר כיום מאושפזים במחלקות חולים רבים אשר יכולים להתאשפז בבתיהם ואין צורך להשאיר אותם במחלקות כגון פנימית, גריאטריה, נוירולוגיה, שיקום וכן את מי שמחלימים מניתוחים במחלקות הכירורגיות למינהן. בסיטואציה בה חולי קורונה קשים מאושפזים בבתי החולים, זו תהיה משימה כמעט בלתי אפשרית למנוע התפשטות של זיהומים לכלל הצוותים המטפלים ומשם לשאר החולים ולמלווים שלהם.
במצב כזה, אם אפשר מבחינה רפואית, לטפל בחולים הללו ולאשפז אותם בבתיהם - יש לשחררם בהקדם להמשך אשפוז בית. יתרה מכך, באם קיימת האפשרות, יש להפנות את המטופלים לאשפוז בית כבר מקופת החולים הישר מהמרפאות או ממוקדי הקופות, מבלי לעבור כלל בחדר המיון. אשפוז בית במודל הזה, מופעל בהצלחה רבה מזה כשנתיים במימון מלא של קופות החולים ובפריסה ארצית ועד כה טופלו במסגרתו אלפי מטופלים. וכאשר מדובר בהתמודדות עם נגיף מסוכן הדבר נכון אף יותר.
אשפוז בית נמצא איתנו הרבה שנים ויהיה איתנו עוד הרבה שנים כי זהו העתיד של הרפואה - המצב הנוכחי רק האיץ את התהליך שכבר החל ומדגיש עד כמה זו האפשרות הטובה ביותר בהתמודדות עם מצוקת אשפוז בקנה מידה גדול .
הכותב הינו רופא, מייסד צבר רפואה ומנהל רפואי
לשמור על יכולת התנועה בבית: ד"ר אילת דונסקי ראש המגמה לפעילות גופנית בגיל מבוגר מדגימה תרגילים פשוטים
בשיתוף "מגדלי הים התיכון"