5 רופאים: טפלו במחלות כרוניות במיוחד עכשיו
חולי לב, סוכרת, ריאות, אוסטאופורוזיס וכלי דם הרופאים שלכם מבקשים שתמנעו מלפגוש אפילו את הנכדים, תקפידו מאוד על הטיפול התרופתי ותמשיכו לעשות פעילות גופנית - גם בישיבה. "הטיפול עשוי למזער את סיכויי ההחמרה במקרה של תחלואה בקורונה" הם אומרים
הקורונה לא הפסיקה את המחלות הכרוניות. אנו נמצאים כעת בתקופה מאתגרת בה שבים ומזהירים כי האוכלוסייה המבוגרת נמצאת בסיכון הגבוה ביותר מפני תחלואת הקורונה. לכן, יותר ויותר אנשים נשארים בביתם כדי למזער את סיכויי ההדבקות - וטוב שכך. עם זאת, יש לזכור כי גם בעת בה נחוץ ונכון להימנע מחשיפה למחלה זיהומית, חשוב במיוחד להקפיד ולא לשכוח כי המחלות הכרוניות המלוות רבים מקרב האוכלוסייה בשגרה, ובפרט זו המבוגרת, לא הולכות לשום מקום.
5 רופאים מומחים המטפלים בחולי לב וכלי דם, סוכרת, אוסטאופורוזיס ומחלות של הריאות מדגישים כי חשוב בימים בהם עיקר תשומת הלב מופנית לנגיף הקורונה, להכנס לבידוד, אפילו מרצון, להשקיע תשומת לב מספקת ונכונה לטיפול במצבים הכרוניים ולהמשיך ולקחת את התרופות הנדרשות. וזאת בשביל למנוע סיבוכים ותחלואה.
עוד במדור 60 פלוס:
צפו: תרגול גופני למבוגרים בלי לצאת מהבית
6 המלצות: לעזור למבוגרים בבידוד ביתימזון מחזק בגיל מבוגר - המדריך המלא
פרופ' ארבל פונה לחולי לב וכלי דם: הטיפול מהותי - לקורונה השפעה על הלב
פרופ' ירון ארבל, קרדיולוג ומצנתר בכיר במרכז הרפואי איכילוב. אנו רואים ומבינים כי הקורונה היא מחלה מדבקת, בדומה לשפעת, רק שעצימות ההדבקה שלה היא פי 10 או 20 יותר, ולכן גם אחוזי התמותה גבוהים יותר מאשר בשפעת. כפי שכבר נאמר רבות, ישנו קשר ישיר בתחלואה ובתמותה לגיל המטופלים.
בנוסף, גילו כי אנשים החולים במחלות רקע ובמחלות כרוניות כמו, סוכרת, מחלות לב וכלי דם, מחלות ריאה וכן מעשנים, נמצאים בסיכון גבוה יותר להדבקות ולתמותה מהקורונה.
מדובר בווירוס חדש, כך שלא לגמרי מובן מה המנגנון שמוביל לסיכון כל כך גבוה אצל קבוצות אלו. אין ספק כי על כולם להקשיב להנחיות משרד הבריאות אך לחולי לב וכלי דם, ובפרט אלו המבוגרים צריך לשמור להקפיד על ההנחיות ביתר שאת.
5 המלצות להתנהלות בצל נגיף הקורונה:
יש להקפיד על הימנעות ממפגש עם בני משפחה בתוך כך גם נכדים וחברים שעשויים לסכן בהדבקה. בנוסף יש להימנע כמה שיותר משהות מחוץ לבית ולהיעזר בגורמים חיצוניים כדי להביא אספקה של מזון וציוד חיוני הביתה.
בין 5% ל 10% מכלל האוכלוסייה מתמודדים עם בעיה קרדיווסקולרית כלשהי ( אירוע לב/ שבץ וכו). באוכלוסייה המבוגרת האחוזים הללו משמעותיים יותר באופן יחסי. מהמחקרים שיש כרגע נראה כי חולי לב וכלי דם הם בסיכון הגבוה ביותר לתמותה עם זאת כרגע יש אי בהירות רבה ולא יודעים ממש מה לעשות עם המידע הזה ולכן חייבים להקפיד על לקיחת תרופות ואיזון תרופתי.
זוהי גם הזדמנות נהדרת להפסיק לעשן כדי למזער את הסיכונים ולשמור על בריאות מיטבית.
אם יש ספק כלשהו כדאי להתייעץ עם קרדיולוג ורופא מטפל.
חשוב להבין כי ממה שקרדיולוגים מבינים ומדווחים בעת האחרונה, הקורונה עשויה להשפיע לאחר התרחשותה על פעילות הלב ולהביא להפרעות קצב, התקפי לב ודלקות בלב. לכן אני שב ואומר, הקפדה על הטיפול התרופתי להורדת לחץ דם, כולסטרול, טרשת עורקים ובעיות לב חשוב ביותר.
הטיפול התרופתי לבעיות לב וכלי דם צפוי לעזור לצמצם אירועים לבביים ועשוי למזער את סיכויי ההחמרה במקרה של תחלואה בקורונה. מדובר במצב חדש ולא ברור לכן הן הרופאים והן המטופלים נדרשים להיזהר ולהפעיל שכל ישר בהתמודדות עם המצב, כך שנוכל להישאר כמה שיותר בריאים.
פרופ' ג'ורג' לחולי לב: אם יש שינוי תפקודי פנו לעזרה
פרופ' קובי ג'ורג', מנהל המערך הקרדיולוגי בבית החולים "קפלן" ומנתח בכיר בהרצליה מדיקל סנטר. נגיף הקורונה והלב- הביצה והתרנגולת. מרבית החולים שאושפזו במדינות אחרות עם פרוץ מגפת נגיף הקורונה היו ידועים כחולים עם סוכרת, מחלת לב כרונית או מחלות כלי דם של המוח.
הסיבוכים כתוצאה מהדבקה בנגיף עלולים להסתמן כהתקף לב עד הופעה של דום לב, החמרה חדה באי ספיקת הלב ודלקת בשריר הלב עם הפרעות קצב מסכנות חיים.
אחוזי התמותה על פי הדיווחים הראשונים שהגיעו באופן טבעי מסין, הם סביב 11 אחוז בחולי לב כרוניים וכ 14% בחולים מעל גיל 80.
הסיבה העיקרית לעובדה שחולי הלב חשופים יותר לסיבוכי ההדבקה נובעת מן העובדה שחולים אלה לוקים בדרך כלל בגורמי סיכון מרובים יותר כגון סוכרת, עישון, יתר לחץ דם וגיל מבוגר יותר לעומת אוכלוסיה בריאה ולא בהכרח מעצם העובדה שהלב מציב אותם בדרגת סיכון ישירה לעומת מחלות באיברים אחרים.
הנסיון ארוך הטווח עם חיסון השפעת הראה לאורך השנים כי הוא מפחית משמעותית תחלואה ותמותה בחולי לב כרוניים. לצערנו, אין עדיין בנמצא חיסון לנגיף הקורונה ולכן האמצעי הראשון במעלה להגן בפני האוכלוסייה, ובאופן סגולי יותר, בחולי לב כרוניים, הוא מניעה של ההדבקה באמצעים הידועים הכוללים יצירת ריחוק מן הסביבה ואף המשפחה ושמירה קפדנית במיוחד על הגיינה.בסיסית.
בחולי לב יש לפנות לעזרה רפואית כאשר במהלך מחלת החום מופיעים כאבים בחזה, קוצר נשימה או דפיקות לב, או כל שינוי אחר ולא מוסבר בדרגה התפקודית.
ד"ר טריפטו לחולי אוסטאופורוזיס: להוריד סיכון לנפילה ודגש רצף טיפולי
ד"ר ליאנה טריפטו-שקולניק, סגנית מנהל המכון לאנדוקרנולוגיה, סוכרת ומטבוליזם מהמרכז הרפואי שיבא וחברת הוועד המנהל של "עילא". בעיה נפוצה בקרב האוכלוסייה המבוגרת היא מחלת האוסטאופורוזיס. זוהי מחלה "שקטה" שלרוב אינה מתגלה, אלא עם הופעת השבר הראשון. מדובר במחלה אשר גורמת לירידה במסה וחוזק העצם ומביאה ל "פריכותה", מה שמגביר את הסיכון לשברים.
מרבית השברים מתרחשים בעקבות נפילה. בישראל, כל אישה שלישית מעל גיל 50, וכל גבר חמישי אחרי גיל זה, לוקים באוסטאופורוזיס.
המלצות להתנהלות בבית:
1: לצמצם מפגשים ולמזער סיכון לנפילות. במצב הנוכחי, ובהמשך להנחיה אשר ניתנה לאנשים מבוגרים לצמצם מגעים חברתיים ולמעשה להעדיף שהייה בבית, חשוב להיערך באופן כזה שהבית יהיה בטוח בהיבט של מזעור הסיכון לנפילה. מספר פעולות פשוטות יקטינו סיכון זה, כגון סילוק שטיחים שעלולים להוות סיבה למעידה או הימנעות משימוש בחומרי ניקוי המותירים רצפה חלקה מדי.
חשוב לנעול נעלי בית יציבות הנסגרות היטב ולא כפכפים. מי שזקוק לאביזר הליכה לשיפור היציבות (מקל או הליכון), מומלץ להיעזר בו גם בתוך הבית.
2: להמשיך טיפול תרופתי. גם כאשר מירב תשומת הלב מופנית למניעת התפשטות מחלה זיהומית, חשוב לשמור על רצף טיפולי במחלות כרוניות.
ישנם סוגים שונים של טיפולים תרופתיים לאוסטאופורוזיס. אלה מכם המקבלים טבליות לנטילה יומית, שבועית או חודשית, יכולים להמשיך את הנטילה גם בזמן בידוד בית מלא או חלקי.
גם מי שמקבל זריקה יומית עצמית, ממשיך כרגיל. השאלות מתעוררות בעיקר אצל מטופלים המקבלים טיפול בזריקות פעם בשנה (עירוי אקלסטה) או פעמיים בשנה (זריקת פרוליה). קבלת תרופות אלה מצריכה הגעה למרפאה או מתקן של אשפוז יום ומטופלים רבים יוצאים מנקודת הנחה שעדיף לדחות כעת את הטיפול מחשש לחשיפה.
חשוב להבדיל בין שתי תרופות אלה בשל מנגנון פעולה שונה. אקלסטה בעלת השפעה ממושכת ולכן ברוב המקרים, ניתן לדחות את מועד הטיפול במספר חודשים. לעומת זאת, השפעתה של פרוליה הינה חזקה מאוד במהלך חצי שנה, אך חולפת לאחר שישה חודשים. לכן, אם אתם מטופלים בפרוליה, אין לדחות את הטיפול מחשש להגברת קצב פירוק העצם ועליה בסיכון לשברים, על אף המצב הקיים.
פרופ' ויינשטיין לחולי סוכרת: לא להפגש עם הנכדים, לשמור על איזון ופעילות
פרופ' חוליו ויינשטיין, מנהל היחידה לסוכרת בי"ח וולפסון ונשיא האגודה לסוכרת לשעבר. סוכרת היא מחלה שהוגדרה כבר כמגיפה של המאה ה-21 ומעבר לכך שמספרי החולים באופן כללי בעולם עולים, מספרי החולים המבוגרים הופכים להיות יותר ויותר משמעותיים.
כבר כיום בישראל אנחנו יודעים כי 35% מבני 65 ומעלה יחלו בסוכרת, כלומר 1 מכל 3 אנשים. הסוכרת שבאה לידי ביטוי בהשפעה על אברים חיוניים בגוף, דוגמת הלב והכליות, הופכת להיות אפילו מסוכנת יותר בימים הללו של התמודדות עם נגיף הקורונה.
בבסיסה המחלה משפיעה על מערכת חיסונית ירודה של הגוף, וכאשר משלבים עם זאת גם גיל מתקדם, אזי הסיכויים להתגבר על מחלה ויראלית הופך להיות קשה הרבה יותר.
אין לקורונה, כמו אגב למחלות ויראליות אחרות, טיפול כיום ולכן אנחנו צריכים לנהוג במשנה זהירות ובייחוד כאשר מדובר בבני הגיל השלישי ומעלה.
כצעד ראשון מבוגרים צריכים שלא לצאת מהבית ולהיכנס לבידוד ביתי גם אם לא נאמר להם כך. הבעיה עם הנגיף היא שאנשים יכולים להדביק אחד את השני מבלי לדעת שהם כלל נושאים אותו.
בשלב שני, הייתי ממליץ שלא להיפגש כלל עם מבקרים ובייחוד עם הנכדים. ילדים, אצלם המערכת החיסונית טובה ויעילה, יכולים לשאת את הנגיף ולהבריא מבלי שידעו שהם כלל חולים.
ללא ספק אנשים שהסוכרת שלהם לא מאוזנת פגיעים יותר גם במערכת החיסונית שלהם בהשוואה לאלו המאוזנים. ואצלם ההקפדה חשובה אף יותר - בבית קל יותר לאכול נכון, ליטול את הטיפול התרופתי הקבוע, לבדוק את מדדי הסוכר בבית. כמו כן להרבות בשתייה מאחר הכליות הן איבר שעלול להיפגע מאוד ורגיש מאוד להתייבשות. ולבסוף, גם בבית, לבצע כל שהיא פעילות גופנית אפילו בישיבה.
ד"ר פוקס לחולים במחלות ריאה: אתם בסיכון מוגבר
ד"ר בנימין פוקס, מנהל מכון הריאות במרכז הרפואי שמיר. מחלת הריאות COPD בישראל מקיפה כ-50 אלף חולים בישראל, רובם המכריע בגיל המבוגר. עליהן ניתן להוסיף מחלות ריאה נוספות כגון אסתמה, פיברוזיס וברונכיאקטיות וביחד עשרות אלפי חולים בישראל שעלולים להיות מושפעים ממחלת הקורונה בצורה יתרה.
נגיף הקורונה הוא מדבק כשלעצמו וממה שלמדנו עד עתה מאוד מדבק דרך שיעול ונגיעה, אלא שכאשר מדובר במבוגרים, אנחנו מדברים גם על עלייה בתמותה.
אדם מבוגר יכול להדבק בדיוק כמו אדם צעיר לצורך הדוגמא אבל הסטטיסטיקות מלמדות אותנו שמעל גיל 70 שיעור התמותה מזנק לכ-20%.
החולים במחלות הריאה מתחילים כבר ברזרבה פיזיולוגית פחותה. לאדם עם ריאות תקינות, גם אם תהיה ירידה קשה בתפקוד הריאות בעקבות המחלה, הוא יכול לשרוד אותה. לא כך הדבר בקרב החולים במחלות הריאה, שם הסיכוי שלהם להתמודד עם המחלה ללא חמצן או הנשמה מלאכותית, הולך ופוחת.
במחלות כרוניות של הריאה לדוגמא ב-COPD יכולים להיות שינויים באופן שהריאה מנקה את עצמה. אצל החולים הללו התהליך לא עובד כמו שצריך והיכולת שלהם להילחם בנגיף נמוכה.
4 המלצות של ד"ר פוקס להתנהלות בימים הללו
1: לשמור על היגיינה. חשוב להדגיש שהחולים הללו חייבים להיות קשובים להנחיות משרד הבריאות ובפרט לא ללכת למקומות צפופים ולהקפיד על היגיינה ושטיפת ידיים נכונה ויסודית.
2: להכנס לבידוד מרצון. בתקופה הנוכחית מומלץ לחולי הריאות להגביל לעצמם את המגע החברתי הלא-חיוני, אפילו אם מדובר בבני המשפחה או הנכדים ולא לצאת החוצה – יחיה חיים צנועים יותר ומבודדים יותר.
3: קריטי - להמשיך טיפול. בנוסף מאוד חשוב לא להפסיק את הטיפול התרופתי הרגיל בלי להתייעץ עם הרופא או להתייחס לדיווחים ממקורות לא מהימנים שאומרים זאת. לפעמים הפאניקה והפסקת תרופות גורמים פרדוקסלית לעלייה בתמותה מהמחלה הכרונית עצמה. אם יש שאלה כלשהיא, פנו לרופא המטפל שלכם.
4: להיות ערניים לשינויים ולפנות לעזרה - במידת הצורך. לבסוף, חשוב לדעת שלא כל שיעול אצל חולים במחלת ריאות משמעותו הדבקות בקורונה בהכרח. החולים מכירים את עצמם ואת עצמם תוך התמודדות עם המחלה וצריכים להיות ערניים לשינויים. כל אדם מכיר את עצמו ויודע איך הוא מגיב ביום יום. אם יש שינוי עצמי והתפתחות של קוצר נשימה או חום, זה המקום לפנות לקבלת טיפול.
הרופאים מדגישים את החשיבות של פעילות גופנית בבית - ד"ר אילת דונסקי מדגימה תרגילים פשוטים ומסבירה איך לעשות את זה
המדור בשיתוף מגדלי הים התיכון