חולי לב, ריאה, סוכרת וסרטן - הסיכונים בימי קורונה
איך חולים כרוניים יכולים להגן על עצמם בימים אלו? מומחים למחלות לב, ריאה, סוכרת וסרטן מסבירים על הסיכון בכל אחת מהמחלות ועל דרכי ההתגוננות. בשורה התחתונה – הקפידו על ההנחיות, זה יכול להציל לכם את החיים
מומחים בתחומים שונים, מסבירים כיצד התחלואה בקורונה עלולה לסכן את החולים הכרוניים, ומה מומלץ לעשות כדי לשמור על הבריאות.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
חולים בסיכון גבוה
פרופ' ירון ארבל, קרדיולוג ומצנתר בכיר במרכז הרפואי איכילוב, מספר כי "בין 5%-10% מכלל האוכלוסייה מתמודדים עם בעיה לבבית כלשהי כמו אירוע לב, שבץ ועוד. ממה שידוע לנו כרגע נראה כי חולי לב וכלי דם הם בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מנגיף הקורונה".
גם החולים במחלות ריאה נמצאים בסיכון גבוה יותר, כך מסביר פרופ' יוחאי אדיר, מנהל מכון ריאות בבית החולים כרמל ויושב ראש האיגוד הישראלי למחלות ריאה. "חולים שמטופלים בתרופות שמדכאות את מערכת החיסון כדוגמת סטרואידים במתן דרך הפה נמצאים בסיכון גבוה אף יותר". לדבריו, חולים רבים עם מחלת ריאות כרונית כמו COPD, הם בני גיל 60 ומעלה, ועל כן הם נמצאים בסיכון כפול.
קבוצת סיכון נוספת הם חולי הסוכרת. ד"ר יבגני מושקוביץ, מומחה לאנדוקרינולוגיה ורפואה פנימית ומנהל מרפאת סוכרת מחוזית במחוז דן בפתח תקווה של שירותי בריאות כללית, מסביר כי מערכת החיסון של חולי סוכרת מלכתחילה פגיעה יותר. "לחולי סוכרת נטייה גבוהה יותר להידבקות בנגיפים וזיהומים, על אחת כמה וכמה כשמדובר במחלה שבה קיים סיכון גבוה ללב ולכליות".
ד"ר מושקוביץ מסביר כי הידבקות בנגיף הקורונה עלולה לפגוע באיזון הסוכר של החולים. "חולי סוכרת מאוזנים עלולים לסבול מהחמרה במחלתם ופגיעה באיזון הסוכר במקרה של הידבקות במחלה נגיפית או זיהומית". הוא מוסיף כי גם במקרה זה קיים סיכון כפול בקרב החולים המבוגרים.
החולים האונקולוגיים הופכים להיות קבוצה בסיכון גבוה כשלעצמם, בתקופה הזו אף יותר. "מטופלים אונקולוגיים פעילים או כמה חודשים מסיום הטיפולים נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכים שיכולים להיות משמעותיים כתוצאה מהדבקה בקורונה", אומרת ד"ר מור מושקוביץ, רופאה בכירה, מהשירות לגידולי ריאה במכון האונקולוגי ברמב"ם. היא מציינת כי "המשמעות לגביהם בתקופה הזו היא התנהלות בחומרה ביומיום, להימנע מיציאה מהבית וממקומות ציבוריים שלא לצורך טיפולים, להימנע ממגע עם אנשים אחרים ולברר עם הרופא המטפל האם כל הטיפולים והבדיקות נחוצים לתקופה זו".
כיצד מתגוננים?
פרופ' ארבל מציין כי "לאור אי הבהירות הרבה שקיימת היום סביב הנגיף, ישנה חשיבות עצומה לחולי לב להישמע להנחיות משרד הבריאות הכוללים לבישת מסיכה ושמירה על היגיינה".
עוד ממליץ פרופ' ארבל להקפיד על טיפול ואיזון תרופתי. "המידע העומד לרשותנו כיום מעיד על כך שההידבקות בקורונה יכולה להוביל להפרעות בתפקוד הלבבי, מכאן החשיבות העצומה על הקפדה על הטיפול התרופתי כדי למזער את סיכויי ההחמרה במקרה של תחלואה בנגיף. מעבר לכך הפסקת עישון תמזער אף היא את הסיכון לסיבוכים במקרה של הידבקות בקורונה ותסייע לשמירה על בריאות".
גם פרופ' אדיר ממליץ לחולי הריאה להימנע ככל הניתן מיציאה מהבית, בדגש על חולים מבוגרים: "על חולים אלו לשמור על בידוד ביתי וכמובן שלא לארח בביתם בני משפחה וחברים". פרופ' אדיר מבקש מחולים במחלות ריאה כרוניות להיות ערים יותר לכל שינוי במצבם: "במקרה של שיעול שהולך ומתגבר, החמרה בקוצר הנשימה או הופעה של חום יש להתקשר מייד לרופא המטפל, במידת הצורך הרופא יבחן אם נדבקתם בנגיף הקורונה ויבדוק מדוע חלה החמרה בתסמיני המחלה. בנוסף, על חולים המקבלים טיפול מונע קבוע למחלתם לדוגמא חולי אסטמה, להקפיד שבעתיים על נטילת הטיפול".
גם חולי הסוכרת נדרשים להתייחס במלוא הרצינות להנחיות משרד הבריאות: "חולים שמבקשים לקבל ייעוץ רפואי מוטב שישתמשו באמצעים דיגיטליים או טלפוניים ויימנעו מהגעה למרפאה", מסביר ד"ר יבגני מושקוביץ, "כדי לשמור על איזון הסוכרת חשוב להמשיך לקיים פעילות גופנית גם בבית ולשמור על תזונה נכונה".
ד"ר מור מושקוביץ ממליצה לחולים האונקולוגיים כי "אם ניתן לוותר על חלק מהבדיקות או לשנות את לוח הזמנים של הטיפולים, זה עדיף כדי לצמצם את ההגעה לבית החולים. מי שלא יכול לוותר על הטיפול, צריך להגיע עם כמה שפחות מלווים, לנסות שלא להגיע בתחבורה ציבורית, לנסות שלא לגעת במעקות, כפתורי מעליות והכי חשוב - לחטא ידיים פעמים רבות ככל הניתן ולהגיע ישירות לטיפול מבלי להסתובב בבית החולים".
היא מוסיפה כי "הצוות הרפואי במכונים האונקולוגיים עושה עבודה מאוד משמעותית כדי למנוע הדבקה מתוך חשיבות הנושא ולעיתים עוברים לביקורות טלפוניות במקום להביא את המטופל לבית החולים. יחד עם זאת, לגבי מטופלים הנוטלים כדורים בבית לדוגמה בטיפול ביולוגי, מאוד חשוב להמשיך ולשמור על הרצף הטיפולי גם בתקופה כזו".