1 באפריל: 10 השקרים הקטנים שאנו מספרי לעצמנו בדיאטה
מי לא "רימה" קצת במהלך הליך הדיאטה והבטיח לעצמו שזה לא באמת משפיע? לרגל "יום השקר הבינלאומי", דיאטנית אספה 10 שקרים שאנחנו מספרים לעצמנו - ואת כל האמת מאחוריהם
תהליך דיאטה הכולל שינוי הרגלי אכילה במטרה לרדת במשקל הוא לא תהליך קל ודורש שינוי אמיתי בצורת החשיבה והתמדה לאורך זמן. לפעמים, תוך כדי התהליך אנחנו מאמצים לעצמנו כל מיני "שקרים קטנים" שמאפשרים לנו לעשות "הנחות בתפריט" שעלולות לעלות לנו ביוקר מבחינת הירידה במשקל.
קיראו עוד על המאבק במשקל:
לרזות במהירות: אוכלים מה שרוצים במשך 8 שעות ובשאר צמים
דיאטה: כמה קילוגרמים אמורים לרדת בשבוע?
דיאטת צום השומן Fat fasting diet: לרדת 3 ק"ג בשבוע
רבים נתקלים באמירות אלו מצד חברים, משפחה או שמאמצים לעצמם תובנות שונות אך מוטעות בזמן הדיאטה. לכבוד 1 באפריל, הלא הוא "יום השקר הבינלאומי", אספתי 10 שקרים קטנים שעלולים לפגוע בהצלחת התהליך. מה הם השקרים הקטנים הכי נפוצים שאנו מספרי לעצמנו בדיאטה?
1. בפירורים של העוגה אין קלורית!
זו אמירה שמעידה על משאלת לב נחמדה, אבל גם בפירורים של העוגה יש קלוריות והן עלולות להצטבר ולהשפיע על המאזן הקלורי היומי. אם אתם בוחרים לאכול פרוסת עוגה, תיהנו ממנה בלי רגשות אשמה. תחליטו מראש שלא לוקחים עוד פרוסה ולא "מיישרים את העוגה", ולא ממשיכים לאסוף את הפירורים ישר לפה.
2. אם לא אכלנו כל היום, מגיע לנו לאכול הרבה בערב
שמירה על מאזן קלורי יומי חשובה לירידה במשקל, אבל גם פיזור האוכל והשעה ביום בה אוכלים. מחקרים בשנים האחרונות מתמקדים בהבנת "השעון הביולוגי" ובהשפעת שעת האכילה על הסיכון להשמנה ומחלות נלוות.
החוקרים הראו כי אם ארוחה זהה תיאכל בשעות שונות של היום (למשל 8:00 בבוקר לעומת 20:00 בערב) ותכיל את אותה כמות קלוריות, יעילות ניצול אבות המזון בגוף לא תהיה זהה בשל ההבדל בשעות היום. הבדל נובע למשל מרמה שונה של פעילות האנזימים ברקמות בגוף (למשל בכבד). מכאן שיש שעות בהן המזון פחות ינוצל ועלול להפוך יותר מהר לשומן. כלומר, לא רק כמות הקלוריות היומית חשובה לירידה במשקל, אלא גם התזמון ביום בו אוכלים.
מסקנה: אל תדחו את כל הקלוריות לשעות הערב/לילה.
3. אחרי אימון אפשר לאוכל כל מה שרוצים כי זה מתקזז
אימון גופני אכן מעלה את כמות הקלוריות שהגוף שורף לאחר האימון, ולכן מעלה את ההוצאה הקלורית היומית. עם זאת, אין זה נותן לנו אפשרות לאכול לא הגבלה אחרי האימון מתוך אמונה הכל יתקזז. לדוגמה, הליכה של חצי שעה תשרוף כ-200 קלוריות. זה בפרוש לא מאפשר לנו לרדת על לאפה עם שווארמה +צ'יפס שמכילה 1,000 קלוריות.
עשיתם אימון? רוצים לרדת במשקל? המשיכו לשים לב למה שאתם אוכלים ובמיוחד הקפידו על בחירה של מזון איכותי ואל תתפתו למאכלים פחות מזינים רק מתוך ההרגשה "שמגיע לכם", פיצוי אחרי האימון.
4. שוקולד מריר בריא ולכן אפשר לאכול חופשי
שוקולד מריר מכיל כמות יחסית גובהה של נוגדי חמצון ולכן ערכו התזונתי גבוה. עם זאת, הוא מכיל גם אחוזים גבוהים של שומן ועשיר בקלוריות (מעל 500 קלוריות ל-100 גרם). כמות של כ-20 גרם שוקולד מריר מכילה כ-100-120 קלוריות ויכולה להשתלב נהדר בתפריט היומי.
עם זאת, לאכול כמות גדולה ללא הגבלה של שוקולד תוביל להשמנה.
5. ככל שאנו הולכים יותר שירותים, סימן שחילוף החומרים גובה ואנו שורפים יותר קלוריות
פעילות מערכת העיכול היא מדד אחד בלבד שמתאר את המטבוליזם של הגוף ואיינו חייב להיות בקורלציה ישירה לכמות הקלוריות שאנו שורפים. ישנם מאכלים שמזרזים את פעילות מערכת העיכול ולא בהכרח תורמים לשריפת הקלוריות היומית (למשל קפה, שזיפים מיובשים ועוד).
אל תסיקו על קצב חילוף החומרים שלכם רק לפי מספר היציאות ביום/שבוע, אבל מה שבטוח, נסו לשלב יותר סיבים תזונתיים והרבה מים כדי להבטיח פעילות עיכול תקינה וסדירה מדי יום.
6. מוצרי "דיאט" -אפשר לאכול ללא הגבלה
במזון דיאטטי יש קלוריות. נכון, יש פחות בהשוואה למוצר המקור שמכיל יותר פחמימות ושומן, אבל בכל זאת זה עלול להצטבר לכמות משמעותית אם אוכלים יותר מדי. אני מכירה אנשים שמרשים לעצמם לאכול כמויות גדולות של מזון "דיאט", כי חושבים שזה עוזר לדיאטה ואפשר לאכול ללא הגבלה, כאשר בפועל הם משמינים מ"הרבה דיאטה".
שימו לב, גם מוצרי מזון דיאטטי לשלב במידה.
7. זה רק פרי וזה בריא
פירות אכן נחשבים למזון בריא שמכיל ערכים תזונתיים רבים אבל הם גם עשירים בסוכרים. כלומר, מכילים קלוריות זמינות שמגיעות מסוכרים פשוטים. כאשר אנו מנסים לשמור על תזונה דלת קלוריות במטרה לעודד ירידה במשקל, לא נכון לוותר על הפירות אבל גם לא נכון לאכול אותם בלי הגבלה.
שלבו 2-3 פירות טריים ביום ואל תגזימו בכמות כדי לא ליצור עומס קלוריות גבוה בתפריט.
8. בתפוח יש רק 60 קלוריות, אפשר לבחור איזה גודל שרוצים
נהוג לומר שתפוח אחד הוא מנת פרי המכילה כ-60 קלוריות במנה. זה נכון כל עוד מדובר בתפוח בינוני בגודל של אגרוף. כאשר אתם קונים תופחים ענקיים, כמות הקלוריות יכולה להיות כפולה. כלומר, גודל התפוח משפיע על כמות הקלוריות ואין כמות קבועה של 60 קלוריות בלבד.
זכרו: כאשר הגודל משתנה, גם כמות הקלוריות משתנה.
9. סלט הוא תמיד ארוחה דיאטטית
ירקות נחשבים דלי קלוריות ובסלט הם יתרמו כ-50-150 קלוריות (תלוי בסוג וכמות הירקות). אבל מה עם התוספות של הסלט? רבים בוחרים לאכול במהלך דיאטה ארוחה של סלט ולא שמים לב שתוספות שונות יכולות להקפיץ את כמות הקלוריות של הסלט למעל 500 למנה.
בקיצור, כאשר אוכלים ארוחה של סלט עם תוספות, ספרו אותה כארוחה מלאה ושימו לב למה שאתם משלבים בתוך הסלט חוץ מהירקות.
10. כאשר אוכלים מצלחת של מישהו אחר, הקלוריות הן שלו, לא שלכם
אם בחרתם לאכול מזון מצלחת של מישהו אחר, אתם הרווחתם את הקלוריות. זה באמת היה יכול להיות נחמד אם הקלוריות היו נשארות שלו. כמובן שכל מה שנכנס לכם לפה הוא שלכם.
קבלו החלטה, לא אוכלים מצלחת של אף אחד אחר. לא שאריות של הילדים ולא טועמים מנות של משהו אחר. קחו אחריות וזכרו כי אתם שולטים על מה שנכנס לפה, זו החלטה שלכם וגם הקלוריות שלכם.
יעל דרור היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית (M.Sc)