שתף קטע נבחר
צילום: עידו ארז , מוטי קמחי, shutterstock

מנהלי בתי חולים: "נצטרך לבחור במי לטפל ועל מי לוותר"

חשיפת "ידיעות אחרונות": 20 אחוז בלבד. זה סך המיטות שיקצו בבתי החולים למטופלים ה"רגילים", אלה שאינם חולים בקורונה, על פי ההנחיות המתוכננות של משרד הבריאות. התוצאה: חולי סרטן, אנשים עם בעיות לב ומחלות קשות אחרות, ייאלצו למצוא טיפול במסגרות אחרות. בכירים במערכת: "משמעות ההנחיה של משרד הבריאות היא שמנהלי בתי החולים יצטרכו לבחור בין החולים"

משרד הבריאות הורה לבתי החולים בישראל להיערך בתוך שלושה שבועות לצמצום הפעילות הרגילה שלהם ל־20 אחוז בלבד, ולשריין את כל יתר המיטות לחולי קורונה. המשמעות: קיים חשש שאפילו החולים הקשים ביותר בישראל, ובהם חולי סרטן, לב, שבץ מוחי ועוד, לא יוכלו לקבל בבתי החולים את הטיפול הנדרש להם. בכיר במערכת הבריאות אמר אתמול: "המחלקות הקשות מלאות תמיד עד אפס מקום. לא נוכל לעמוד בגזרה כזו. משמעות הדבר שנצטרך לבחור בין החולים, במי נטפל ומי יופקר לגורלו".

 

התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet

 

במכתב שנשלח אתמול ממשרד הבריאות לכל מנהלי בתי החולים בישראל נכתב: "לכל בית חולים הוגדרו יעדי מיטות להסבה והקמה בתוך שלושה עד חמישה שבועות על פי עקרונות אלו: כ־20 אחוז מכלל המיטות ברישיון ימשיכו לפעול במתכונת רגילה על פי צורכי השירותים הניתנים בבית החולים, על פי שיקול דעת מנהל בית החולים (צנתורי מוח, לב, אונקולוגיה, דיאליזה, פעילות כירורגית דחופה וכו'). כ־80 אחוז מהמיטות יהיו ערוכות לבידוד טיפתי וטיפול במונשמים באופן הבא: 30 אחוז מכלל המיטות למאושפזים במצב בינוני־קשה מונשמים (מיועדות לחולי קורונה בלבד), כ־50 אחוז מכלל מיטות בידוד טיפתי למאושפזים במצב בינוני־קשה שאינם מונשמים".

 

 

50 ()
הקמת מחלקה לחולי קורונה. לבחור בין חולים

 

20 אחוז מהמיטות בלבד - לחולים שאינם חולי קורונה

המכתב מפרט את מספר המיטות שימשיכו לעבוד במתכונת רגילה, כלומר שיוקצו לחולים במחלות שאינן קורונה, בכל בית חולים: בבית החולים וולפסון יפעלו רק 137 מיטות כאלה מתוך 683, בשיבא 223 מתוך 1,116, באיכילוב 216 מתוך 1,080, ברמב"ם 186 מתוך 930, בזיו 62 מתוך 312, בפוריה 62 מתוך 310, באסף הרופא 162 מתוך 811, בבני ציון 79 מתוך 400, בהלל יפה 100 מתוך 500, בנהריה 133 מתוך 665, ובברזילי 107 מתוך 536.

 

  ( )

 

מכתב ברוח דומה הגיע גם לבתי החולים של קופת חולים כללית. הבוקר, כך הורה המשרד, יציגו נציגי כל בית חולים את תוכנית ההערכות של בית החולים לצוות המשרד.

 

בבתי החולים הכלליים במדינת ישראל יש היום 15 אלף מיטות אשפוז. עד היום הוסבו כמעט 2,000 מהן לטיפול בקורונה, בתהליך מהיר ביותר של בינוי וציוד, שעלותו מאות מיליוני שקלים שהמדינה הקצתה לנושא. בשבוע שעבר הורה משרד הבריאות לבתי החולים להתכונן לתרחיש של 5,000 מונשמים. אולם צמצום מספר המיטות ל־20 אחוז בלבד מהתפוסה הרגילה משמעותה שחולים במחלות קשות ומסכנות חיים לא יוכלו לקבל טיפול בבית החולים.  

 

 

בכיר במערכת הבריאות אמר אמש: "אנחנו עומדים על מאה אחוז תפוסה במחלקות האונקולוגיות, בטיפול נמרץ לב, ניתוחי לב נמשכים כסדרם. משמעות ההנחיה של משרד הבריאות היא שמנהלי בתי החולים יצטרכו להתחיל לבחור בין החולים, במי נוכל לטפל ובמי לא. זו הנחיה רחוקה מלהיות ריאלית. איך נוכל לצמצם את המיטות לחמישית בלבד? נפסיק טיפולים אונקולוגיים? ניתוחי לב דחופים? זה בלתי נסבל".

  

מנהל אחר הוסיף: "מספר המיטות שמשרד הבריאות הותיר לשימוש רגיל, שאינו קורונה, לא יאפשר לנו לענות את הצרכים הבסיסיים ביותר של החולים שלנו. משרד הבריאות קובע בכך שהרוב המוחלט של משאבי המערכת בישראל יושקעו בקורונה, אבל מי יטפל בשאר החולים? צמצום הפעילות האלקטיבית (הבלתי דחופה) שהונהגה לפני שבוע כבר תגרור מחירים קשים בעתיד לבריאות החולים, אבל בלית ברירה אנחנו עושים את זה. המינימום הנדרש כדי להמשיך לטפל בכל מי שזקוק לטיפול רפואי, ואני מדבר על החולים הקשים ביותר, הוא 50 אחוז מהמיטות. פחות מזה זה לא מעשי ולא מוסרי. מה נעשה, לא נטפל בשבץ? באי־ספיקת לב? נבטל ניתוחים אונקולוגיים דחופים?

  

"אפילו אם מדובר בתרחיש מגירה למקרה קיצון מטורף, דבר כזה היה צריך להיעשות תוך התייעצות עם מנהלי בתי החולים, דיון כמה ניתן לקצץ מבלי לפגוע בחולים והחלטה משותפת אילו מחלקות יפעלו בכל אזור, כדי שלחולים הקשים ביותר יהיה מענה. זה לא הגיוני להטיל על מנהלי בתי החולים להחליט במי מטפלים ובמי לא עקב הקצאת מיטות שרירותית שאינה מבוססת על ניתוח נתונים רציני ומושכל".

  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שאול גולן
הקמת מחלקות קורונה
צילום: שאול גולן
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים