שתף קטע נבחר
 

שברים בכתף: באילו מצבים יהיה צורך בניתוח?

שברים יכולים להתרחש בכל אחת מעצמות הכתף ולהוביל לכאבים כרונים ומגבלות תנועה נירות בכתף. במקרים רבים הטיפול הלא ניתוחי הוא הטיפול המתאים לטיפול בשברים, אולם ישנם מצבים בהם יידרש פתרון ניתוחי. מתי יומלץ על ניתוח ומהן הטכניקות השונות? ד"ר, רק שאלה – ד"ר גיל לאופר מסביר

בשיתוף ד"ר גיל לאופר ואינפומד

 

 

הכתף שלנו, מורכבת משלוש עצמות: עצם השכמה, עצם הבריח ועצם הזרוע. מפרק הכתף עצמו מורכב מראש עצם הזרוע ומהמשטח המפרקי של עצם השכמה (הגלנויד). שברים בכתף יכולים להופיע בקרב צעירים ומבוגרים. בצעירים אופייניות יותר פציעות באנרגיה גבוהה, אשר מערבות חבלה ישירה לכתף, בעוד שבמבוגרים שכיחות חבלות עקיפות הנגרמות בשל נפילות.

 

השברים השכיחים באזור הכתף הם שברים של עצם הבריח, ראש עצם הזרוע ועצם הזרוע עצמה. במקרים בהם מדובר בשבר עם תזוזה קלה, לרוב הטיפול הנכון הוא טיפול לא ניתוחי, כמו קיבוע הזרוע, השבר יחלים בעצמו. עם זאת ישנם מקרים מסוימים בהם יומלץ על טיפול כירורגי לשם מניעת מוגבלות עתידית וכאבים מתמשכים, וכן גם שיפור הסיכויים לאיחוי השבר.

 

 

צפו ברופא מסביר

 

 

 

באילו מצבים יומלץ על ניתוח לקיבוע השבר?

- במבוגרים, אם הפציעה הובילה לשבר בעצם הבריח עם תזוזה מלאה בין חלקי השבר, או כשיש קיצור משמעותי של העצם.

- בשברים של עצם הזרוע עם תזוזה ניכרת.

- בשברים עם זיוות ניכר ואינדיקציה נוספת.

 

אם קיים שבר בראש עצם הזרוע ההחלטה מורכבת יותר ותלויה במאפיינים שונים, כמו מספר חלקי השבר, עמדתם ועוד. ההחלטה בנוגע לביצוע הפעולה הכירורגית נתונה לשיקול דעתו של הרופא המנתח והמטופל. במקרים בהם הניתוח צפוי להקל על נכות עתידית או לשפר את סיכויי איחוי השבר, לרוב יומלץ על ביצוע הפעולה הכירורגית.

 

כיצד מתבצע כל אחד מהניתוחים?

קיבוע שבר בעצם הבריח מתבצע לרוב בעזרת פלטה או מכשור תוך לשדי. בדומה לכך גם תיקון שבר בעצם הזרוע נעשה בעזרת פלטה ייעודית או מסמור תוך לשדי. ישנם שברים מורכבים בהם ראש עצם הזרוע מתחלק לשלושה – ארבע חלקים ואז יש צורך בהחלפה חלקית או מלאה של מפרק הכתף. ניתוחים אלה שכיחים מאוד ולרוב יביאו לתוצאות טובות, ויסייעו לחזרה לפעילות מלאה.

 

מה זמן ההחלמה משבר בכתף ?

זמן ההחלמה תלוי במיקום השבר: שברים בעצם הבריח, מאפשרים בד"כ חזרה לפעילות מלאה תוך 4-6 שבועות, אם נותחו והשבר קובע; החלמה משברים בעצם הזרוע ובראש עצם הזרוע, ארוכה בהרבה בין אם החולה נותח ובין אם לא נותח. בכל מקרה חזרה לפעילות מלאה נמדדת במספר חודשים לפחות, בהם יש צורך בטיפול פיזיותרפי ממושך.

 

 

בשיתוף ד"ר גיל לאופר ואינפומד

 



 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים