סוכרת: האבחון והטיפול היעיל
בעשור האחרון חלה התקדמות עצומה באופן בו אנו מבינים ומטפלים בסוכרת. אפשרויות האבחון, המעקב והטיפול התרופתי השתפרו וכתוצאה מכך ניתן להתאים טיפול מדויק יותר לכל סוכרתי, כבר משלבי המחלה המוקדמים שלו
בשיתוף אסטרהזניקה
סוכרת היא מחלה שכיחה שהפכה לאחת הבעיות הבריאותיות הנפוצות על שולחנו של הרופא. מספר החולים בארץ ובעולם נמצא בעלייה, לא מעט בשל אורח החיים שלנו הכולל תזונה שאינה בריאה, חוסר בפעילות ספורטיבית והרבה שעות יושבניות - בעבודה או מול המסכים בבית. זו כבר לא מחלה רק של הגיל המבוגר וקיימת עלייה בשכיחות סוכרת מסוג 2 אצל אוכלוסייה צעירה מבעבר.
סוכרת היא מחלה מורכבת ולא רק מחלה של ערכי סוכר גבוהים בדם. זו מחלה רב מערכתית, והנזק שנצבר ממנה לאורך השנים עלול להביא לסיבוכים שונים. בין הסיבוכים המורכבים של מחלת הסוכרת ניתן לציין אירועי לב ומוח, פגיעה בתפקוד הכלייתי, נזק אפשרי לראייה ועוד. לצערנו, חלק ניכר מחולי הסוכרת נפטרים לא בגלל ערכי הסוכר הגבוהים שלהם, אלא כתוצאה מאירוע קרדיווסקולרי המתרחש כתוצאה מחוסר איזון הסוכר והנזק שהצטבר לכלי הדם וללב שלהם.
החדשות הטובות הן שבעשור האחרון חלה התקדמות עצומה באופן בו אנו מבינים ומטפלים במחלה. אפשרויות האבחון, המעקב והטיפול התרופתי השתפרו וכתוצאה מכך ניתן להתאים טיפול מדויק יותר לכל סוכרתי, כבר משלבי המחלה המוקדמים שלו.
המפתח להצלחה נמצא במניעה – לא רק במניעת המחלה עוד בטרם פרצה, אלא גם בפעולות שכל מטופל המאובחן עם סוכרת צריך לנקוט מתוך גישה רחבה יותר.
אם בעבר הטיפול בסוכרת התמקד בעיקר באיזון ערכי הסוכר בדם, כיום המטרה היא לטפל בסוכרתי בגישה שלא רק תוריד את ערכי הסוכר של החולה - מהר ולאורך זמן – אלא גם תפעל על גורמי סיכון נוספים שעשויים להקטין את סיבוכי מחלה העתידיים, בעיקר בדגש על הלב והכליה.
אם נסתכל "מעבר לסוכר" נראה שמרבית מהמתמודדים עם סוכרת מסוג 2 מתמודדים גם עם בעיות בריאות נוספות, בעיקר עודף משקל ויתר לחץ דם. אלו לכשעצמם מקושרים לתחלואה לבבית ובעיות בריאותיות נוספות ועל כן הצלחה בטיפול בסוכרת תהיה אם נצליח לאזן את הסוכר אבל גם לסייע למטופל להפחית במשקל (הפחתה שתביא לכשעצמה לשיפור במדדי הסוכר בדם) ולאזן את מדדי לחץ הדם שלו.
כיום קיימות מספר קבוצות טיפול בכדור או בזריקה אשר לא רק מפחיתות את ערכי הסוכר בדם אלא גם מסייעות להפחתה במשקל בשל מנגנוני פעולה ייחודיים. בנוסף, חלק מהטיפולים החדשים הראו אצל קבוצות חולים שונות הפחתה בסיכון לסיבוכים עתידיים ביניהם אשפוזים על רקע אירועי לב ואף תמותה. עם זאת, טיפול תרופתי לא מהווה פתרון קסם ולשינויי אורח החיים חשיבות רבה כדי להשיג את המטרה – אימוץ תפריט תזונתי מותאם וביצוע פעילות גופנית הם אבני דרך שהוכחו כחלק בלתי נפרד מכל טיפול. כמו גם הפסקת עישון – מעשנים חשופים יותר לסיבוכי מחלה מאשר סוכרתיים שלא עישנו, ולכן הפסקת עישון היא חלק בלתי נפרד מהשינויים ההכרחיים לטיפול מוצלח בסוכרת.
מוקדם יותר - טוב יותר
טיפול נכון ושינויי הרגלי חיים מומלץ ויכול לסייע בכל שלב של המחלה, ובכל זאת, נקיטת פעולות אלו והתמקדות במספר גורמי סיכון כבר בשנות המחלה הראשונות, הוכחו כיעילות יותר גם לטווח הקצר וגם לטווח הארוך. בעקבות מחקרים על מספר מהטיפולים החדשים, והוכחה שטיפול בשלב מוקדם באמצעותן מסייע להקטנת סיבוכי המחלה בעתיד חלו שינויים גם בהמלצות האיגודים המקצועיים ברחבי העולם לטיפול בסוכרת. בעיקר התחדדה ההבנה בשנים האחרונות בחשיבות לשמור על הלב של החולה הסוכרתי כבר משלבי מחלה מוקדמים.
לאזן את המחלה כבר בראשיתה, אפילו אם האדם הסוכרתי לא מרגיש כלל בתסמינים המשפיעים על חייו היא מטרה חשובה במיוחד. המחשבה היא לא רק בראייה של עשרות שנים קדימה אלא קיימים סיבוכים שעלולים להתרחש כבר אחרי מספר שנים בודדות. מחלה לא מאוזנת עלולה להביא במהרה לסיכון לפגיעה בעיניים, בכליות ובמערכת העצבים בגפיים התחתונות. כדי לאמור הצלחה של טיפול לאורך זמן חשוב גם לשמור על ביקורים קבועים אצל הרופא ומעקב אחר מדדים שונים על מנת שניתן יהיה לפעול במהירות במידה ויהיו שינויים לרעה בתפקוד איברי מטרה כלשהם. לדוגמא, על כל סוכרתי מומלץ לבצע בדיקת ראייה שנתית או על-פי המלצת הרופא המטפל וכן לבצע מעקב שבשגרה אחר בריאות כף הרגל שלו.
הקפדה על טיפול נכון, שינויים בתזונה, שמירה על ביצוע פעילות גופנית קבועה הם רק חלק מהנדרש בהתמודדות עם מחלת הסוכרת. כל אלו הופכות את ניהול המחלה הזו למאתגר בלשון המעטה. על כן חשוב לא לחשוב לבקש ולקבל תמיכה ממעגל האנשים הקרובים ולהיוועץ באנשי מקצוע כדי להצליח בתהליך. אלו שנים של פיתוחים חדשים של מכשור רפואי וטיפולים תרופתיים וייתכן ושינוי, הוספה או שילוב שייעשה הרופא המטפל יכול לשפר את החיים לצד המחלה.
בימים אלו, התווספו לאתגרים הרבים של הסוכרתיים גם אתגר ההתמודדות עם מגפת הקורונה. ממחקרים המתפרסמים בעולם עדיין לא ברור באם חולי סוכרת נמצאים בסיכון גבוה להידבק בנגיף, אך בהחלט נראה שסוכרתיים, בעיקר אם הם סובלים ממחלות רקע נוספות, נמצאים בסיכון מוגבר לסיבוכי הקורונה באם נדבקו.
לשמחתנו מחקרים עדכניים מוכיחים שחולי סוכרת שמחלתם מאוזנת ונדבקו בקורונה נוטים פחות לסיבוכים ותמותה מהמחלה. מחקר שפורסם בימים אלו ונערך בבית החולים האוניברסיטאי של העיר ווהאן שבסין אכן מצא ששיעורי התמותה של חולי קורונה שלהם גם סוכרת סוג 2 היו גבוהים יותר משמעותית מחולי קורונה שאינם סוכרתיים.
מהמחקר עולה הבדל ניכר בין חולי סוכרת שאושפזו בשל נגיף קורונה בבית החולים ולהם מחלה שאינה מאוזנת לעומת מי שערכי הסוכר שלו היו מאוזנים. סוכרתיים עם קורונה שהיו מאוזנים נטו משמעותית פחות לתמותה מסיבוכי הנגיף ואף נזקקו פחות לפעולות דחופות בבית החולים בין היתר לסיוע בחמצן והנשמה. בימים אלו, מומלץ לסוכרתיים לנקוט במשנה זהירות מפני הידבקות בנגיף ולפעול כמובן בהתאם להנחיות המתפרסמות על-ידי משרד הבריאות.
הכותב הינו מומחה ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה, מנהל מרפאת סוכרת מחוזית במחוז דן-פתח תקווה בשירותי בריאות כללית
בשיתוף אסטרהזניקה