שתף קטע נבחר
 

הקשר בין רמות הברזל לגוף להתפתחות המוח וזיכרון בילדים

רמות תקינות של ברזל בגוף ובמוח חיוניות לתפקוד יומיומי תקין, במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים שאצלם המוח עדיין מתפתח במהירות. כך תאבחנו כי קיים מחסור בברזל - ומה ניתן לעשות כדי לפתור את הבעיה?

בשיתוף אלטמן

 

ברזל הוא אחד המינרלים החשובים לגדילה והתפתחות בילדים. הוא מסייע להובלת חמצן מהריאות לכל הגוף ומסייע לשרירים לאגור ולהשתמש בחמצן לפעילות השוטפת. כמו כן, ברזל חיוני לתפקוד המוח לשם קליטת חמצן וייצור נוירוטרנסמיטרים שהם המובילים העצביים של כל מסר בין תא עצב אחד לשני. מחסור בברזל, שהיא בעיה שכיחה בילדים, עלול לגרום לבעיות שונות בהתפתחות ובגדילה ולהוביל לאנמיה.

 

 

רמות תקינות של ברזל בגוף ובמוח חיוניות כאמור לתפקוד יומיומי תקין, במיוחד בקרב ילדים ומתבגרים שאצלם המוח עדיין מתפתח במהירות, גם אם דרך התפתחות המוח בילדים ובמבוגרים אינה מובנת עד הסוף. במבוגרים ידוע כי ישנו קשר בין ריכוז הברזל במוח לבין ההידרדרות הקוגניטיבית המתרחשת עם העלייה בגיל.

 

בנוסף, מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך שברזל חשוב מאוד לתפקיד המנטלי ולהתפתחות הזיכרון לטווח ארוך בילדים.

 

הקשר בין זיכרון בילדים לרמות הברזל בגוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקשר בין זיכרון בילדים לרמות הברזל בגוף(צילום: shutterstock)

 

קיראו עוד

9 סימנים לכך שיש לכם מחסור בברזל

סובלים ממחסור בברזל? למה חשוב שתטפלו בזה

 

על מנת לבדוק מהי השפעת רמות הברזל במוח על התפקוד השכלי בילדים, נערך מחקר שבוצע באוניברסיטת פלסנבניה ופורסם במגזין המדעי למדע המוח (The Journal of Neuroscience). במחקר, באמצעות שימוש בטכנולוגיה מיוחדת, נמדדו ריכוזי הברזל בכמה מקומות במוח של 922 ילדים, מתבגרים וצעירים בריאים בני 8-26. נמצא כי ריכוז הברזל במוח קשור ליכולות שכליות וכך שככל שרמת הברזל במוח עלתה, כך גם היכולות הקוגניטיביות בגיל ההתבגרות ותחילת הבגרות, וכך גם להפך- ככל שרמות הברזל היו נמוכות יותר במוח כך גם היכולות השכליות נמוכות יותר בגיל הבגרות. מסקנת החוקרים הייתה כי מחסור בברזל יכול להיות אחת הסיבות לאינטיליגנציה נמוכה נמוכה בצעירים בריאים.

 

במחקר נמצא עוד כי ישנו מאגר ברזל בגרעיני הבסיס במרכז המוח, ומחסור בברזל באזורים אלו קשור לקוגניציה, כלומר ליכולות שכליות, ובהפרעות ניווניות של מערכת העצבים בילדים ומבוגרים.

 

חשוב לדעת כי המוח מתפתח בצורה מואצת עד לאמצע שנות ה-20 לחיים ומאז יש האטה בהתפתחות עד לגילאי הזיקנה. עקב כך חוקר המחקר, ד"ר בארט לארסן, ממליץ לתסף את הילדים בברזל עד אמצע שנות ה-20 על מנת לדאוג להתפתחות תקינה בגיל הקריטי, כאשר תיסוף במינון גבוה יש להיעשות בייעוץ איש מקצוע.

 

מחסור בברזל הוא המחסור התזונתי הנפוץ ביותר כאשר בסקר מב"ת השני שנערך על יד משרד הבריאות ופורסם ב-2016 נמצא כי כ-41% מהישראליות וכ- 6-11% מהגברים הישראלים חוו אנמיה עד גיל 34 כאשר גם שכיחות האנמיה בילדים צעירים, כפי שנמצא בסקר מב"ת לילד, בבני שנתיים עד 11 עומדת על כ-9% בבנים וכ-5% בבנות.

 

הסימנים שמצביעים על מחסור בברזל - והפתרון

אם נבדוק את צריכת הברזל בקרב בני הנוער בישראל (בגילאי 9-18, ע"פ סקר מב"ת צעיר שפורסם ב- 2017), נראה כי כ- 15% אינם מגיעים לסך הצריכה המומלצת היומית למניעת אנמיה. כאשר ידוע כי כמחצית מקרי האנמיה מקורם ממחסור בברזל.

 

ניתן להרגיש את המחסור בברזל באמצעותי הרגשת קור, עייפות יתר, חולשה, חיוורון, דופק מהיר, לעיתים גם סחרחורות, כאבי ראש, נשירת שיער או תפקוד קוגנטיבי נמוך וזאת עקב תפקידו הרב והמגוון של הברזל אשר בעיקרו הובלת חמצן לתאי הגוף בתוך ההמוגלובין הנמצא בכדורית האדומה אך גם בתהליכים נוספים בגוף.

 

על מנת להימנע מחוסרים בברזל, מומלץ להגביר את צריכת המזונות העשירים בברזל, כאשר ישנם מקורות רבים לברזל. ברזל נמצא ונספג לגוף בצורה טובה מבשר בקר, הודו, עוף (בעיקר מחלקים אדומים יותר כמו השוק), ביצים ודגים אך גם מצוי במקורות שונים מהצומח כמו קטניות, טחינה, אגוזים, ירקות עליים ירוקים כהים כמו תרד וברוקולי.

 

מהמקורות הצמחיים הספיגה פחות טובה לגוף כיוון שמכילים רכיבים שעלולים לעכב את ספיגת הברזל כמו סיבים או חומצה אוקסלית המצויה בירקות ירוקים.

 

חשוב לדעת שישנם מגוון תוספי ברזל הניתנים במצב של מחסור. לרוב ספיגת הברזל מהתוספים הינה בעייתית: שיעור הספיגה נמוך מאוד וכן עקב השארות שיירי ברזל שלא נספגו בחלל המעי, עלולים להווצר הרבה תופעות לוואי, בילדים או במבוגרים, כמו עצירות, שלשולים, נפיחויות ועוד.

 

בין כל התוספים הוותיקים ניתן למצוא גם דור חדש של ברזל, פורמולה פטנטית, בתצורה המתאימה לילדים או למבוגרים הנקראת ברזל סוכרוזמלי עם מעטפת סוכר אסטר ייחודית. טכנולוגייה חדשנית של אבקה הניתנת לילדים או למבוגרים ישירות לפה (ניתן למצוא גם את הברזל הפטנטי גם בכמוסות למבוגרים). הברזל הסוכרוזומלי ניספג לגוף כמעט באופן מלא, מעלה בצורה מהירה ויעילה את מאגרי הברזל וההמוגלובין וכמעט שלא יוצרת תופעות לוואי.

 

בשיתוף אלטמן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים