שתף קטע נבחר

ירושלים: אישה אכלה פטריות רעל – והובהלה במצב קשה לבית החולים

תושבת היישוב כסלון קטפה פטריות ואכלה אותן. מאוחר יותר התברר שמדובר בפטריות רעילות. היא הובהלה במצב קשה ל"טרם" בירושלים, ולאחר האבחון פונתה ל"שערי צדק". כל מה שחשוב לדעת על הפטריה הקטלנית שאחראית למותם של רבים

מקרה קשה של הרעלת פטריות: בת 55, תושבת היישוב כסלון הסמוך לירושלים, פונתה לפני זמן קצר לבית החולים כאשר היא במצב מסכן חיים בעקבות אכילת פטריות רעילות.

 

האישה קטפה מספר פטריות בגינתה, ומבלי לזהות את סוג הפטריה, אכלה כמה מהן. לאחר זמן קצר הובאה על ידי בני משפחתה למוקד טרם בירושלים, כשהיא מקיאה ומעורפלת הכרה, עם אישונים מוקטנים והפרעות בקצב הלב.

 

היא סיפרה לבני משפחתה לפני שהתמוטטה כי הפטריות נראו דומות מאוד לאלה שהיא קונה בסופר, ולכן הכינה מהן סלט. היא קיבלה טיפול ראשוני בנוזלים ולפני זמן קצר הועברה באמבולנס לבית החולים שערי צדק להמשך טיפול.

 

נועה חוריץ, מנהלת טרם במחוז ירושלים, זיהתה את הפטריה כ"אמניטה פלואידס" הנקראת בעברית אמנית המוות. מדובר בפטריה קטלנית העלולה לפגוע בכליות ובכבד. הפטריה הרעילה הזו כבר הביאה למותם של עשרות ברחבי העולם בשנים האחרונות, ולמאות מקרי הרעלה. הפטריה גדלה על עצי אלון, ומכילה רעלן בשם "אלפא-אמניטין" הגורם לעיכוב אנזים בכבד שאמון על ייצורם של חלבונים. בלעדי חלבונים אלו, הכבד אינו מסוגל לתפקד ולנטרל רעלים.

 

פטריה אמנית המוות  (צילום: shutterstock)
פטריית אמנית המוות (צילום: shutterstock)

 

פטריות הן אחת מחמש הממלכות של יצורים חיים בעולמנו. הפטריות לצד סוגי חיידקים שונים הם המפרקים העיקריים של חומר אורגני, ובכך הם משלימים את מארג המזון בטבע: פירוק החומר האורגני מחזיר פחמן דו-חמצני לאוויר ותרכובות חנקניות ואחרות לקרקע, והללו עומדות לשימוש מחדש, בעיקר של צמחים ירוקים. הפטריות מייצרות ומפרישות אנזימים שונים שבכוחם לפרק תרכובות אורגניות מורכבות לפשוטות.

 

בעולם קיימים מעל מאה אלף מיני פטריות. הן לרוב מעכלות את המזון למחייתן מחוץ לגופן, כשהן חיות על חומר אורגני, חי או מת, המהווה מצע גידול עבורן, כמו למשל עצים. הפטריה סופגת לתוך תאיה את המזון המפורק ממצע הגידול.

 

כחלק ממנגנון ההגנה שלהן, חלק גדול מהפטריות מסוכנות למאכל אדם. הן עלולות לגרום לפגיעות בכבד, בכליות, בלב ובמערכת העצבים באמצעות חסימת מעבירים עצביים. קשה לזהות את הפטריות שאינן מסוכנות, וכדי להבחין ביניהן כדאי להיעזר באיש מקצוע או בספרות מקצועית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פטריית "אמנית המוות"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים