אי ספיקת לב: איך לאבחן ולמנוע החמרה?
אי ספיקת לב, מצב בו הלב מתקשה לספק מספיק דם לשם תפקוד תקין של הגוף, יכולה להתפתח בשל מגוון סיבות. איתור הגורם לבעיה וטיפול מתאים חיוניים כדי לעצור את התקדמות המחלה ולאפשר לחולים לנהל אורח חיים תקין: מהם הגורמים האפשריים לאי ספיקת הלב ואילו חלופות טיפול קיימות? דוקטור, רק שאלה – פרופ' דוד רוט מסביר
אי ספיקת לב היא מצב בו הלב מתקשה לספק את צריכת הדם של אברי הגוף. קיימים מספר גורמים שיכולים להוביל לאי ספיקת לב, השכיח שבהם הוא התקף לב. אולם, אי ספיקת לב עלולה להתפתח גם בעקבות מחלות מסתמים, מחלות של שריר הלב (קרדיומיופתיות), יתר לחץ דם ואפילו סוכרת.
אילו תסמינים יכולים להתפתח במצבים של אי ספיקת לב?
לרוב, בקרב אלה הסובלים מאי ספיקת לב יתפתח קוצר נשימה אשר יופיע בשלבים הראשונים במאמץ ועם החמרת המצב גם במנוחה ובמהלך הלילה. בנוסף, נפוצות גם בצקות בגפיים בשל הצטברות של נוזלים בגוף, תחושת חולשה ועייפות.
איך מאבחנים ומטפלים?
במצבים בהם קיים חשד שמדובר באי ספיקת לב, הקרדיולוג יפנה את המטופל לבדיקות שונות כדי לבחון האם ישנה ירידה בתפקוד הלב ואם יש מחלת מסתם או סימנים לקרדיומיופתיה. הטיפול באי ספיקת לב תלוי בגורם למחלה: אם אי ספיקת לב נגרמה עקב מחלת לב כלילית והתקף לב, צנתור או ניתוח מעקפים עשויים לשפר את תפקוד הלב. אם מדובר במחלת מסתם - לעיתים טיפול במסתם (בניתוח או בצנתור) עשויים לשפר את המצב. ככלל, הסובלים מאי ספיקת לב מקבלים טיפול תרופתי המסייע בעצירת התקדמות המחלה בהפחתת הסמפטומים ומאפשר במקרים רבים לנהל אורח חיים תקין.
בשיתוף פרופ' דוד רוט ואינפומד