שתף קטע נבחר

דו"ח נתוני השבץ בישראל: מה הגיל המסוכן ביותר?

מאז 2014 נרשמה מדי שנה עלייה של מאות מקרי שבץ מוחי. 19% מהאנשים שלקו בתופעה המסוכנת ב־2018 היו מתחת לגיל 60, 31% היו בני 80 ומעלה. מהם סימני האזהרה - ולמה חשוב להגיע לבית החולים באופן מיידי?

 

 

 

גמגום כבד, שיתוק של חצי מהפנים, הפרעה בראייה, הפרעת תחושה בגפיים וכאב ראש חד. נתקפתם באחד התסמינים הללו או בכולם? הזעיקו מיד אמבולנס כי אתם סובלים משבץ מוחי המסכן את בריאותכם ככל שחולפות הדקות.

  

 

מיגרנה (צילום: shutterstock)
חושדים שאתם סובלים משבץ? התפנו מיד לבית החולים(צילום: shutterstock)

 

על פי נתונים שהגיען לידי "ידיעות אחרונות" בתוך ארבע שנים נרשמה עלייה בשיעור של 10% במספר האירועים המוחיים בישראל. כך עולה מדו"ח נתוני הרישום הלאומי לשבץ מוחי של משרד הבריאות. ב-2018 נרשמו 18,930 מקרים של "אירוע מוחי חד" ובהם שבץ מוחי ואירוע מוחי חולף. ב־2017 נרשמו 18,606 מקרים; שנה קודם לכן הסתכם מספרם ב־18,544; ב־2015 נמנו 17,928 מקרים של שבץ, ובשנה שקדמה לה נמנו 17,001.

  

כמעט 65% מהמקרים שנרשמו ב־2018 היו שבץ איסכמי, שמתרחש כאשר יש חסימה בעורק שמוביל דם עשיר בחמצן לאחד החלקים במוח. 26.5% היו מקרי אירוע מוחי חולף, ו־8.7% מהמקרים היו אירועים של דימום מוחי.  19% מהאנשים שלקו בשבץ מוחי בשנה זו היו מתחת לגיל 60. מהנתונים עולה כי 31% מהם היו בני 80 ומעלה, וכי היתר היו בקבוצת הגיל של בין 60 ל־80.

  

 

החדשות המעודדות הן שאפשר להרגיש כאשר השבץ מגיע. אם אתם סובלים לפתע משיבוש בדיבור, משיתוק חלקי בפנים, מטשטוש בראייה, מתחושת שיתוק מסוימת בגפיים ומכאב ראש חזק – אתם בסכנת חיים. אל תתפנו לבית החולים בעצמכם או בעזרת קרוב משפחה, אלא הזעיקו אמבולנס שבעזרתו תוכלו להגיע לטיפול בדרך המהירה והבטוחה ביותר. עשו זאת גם אם אתם סובלים רק מאחד התסמינים, על אחת כמה וכמה אם נתקפתם בחלקם – או בכולם ביחד.

  

בדוח של משרד הבריאות נכתב: "פינוי באמבולנס מעלה את הסיכוי להגעה בחלון הזמן המתאים לטיפול לחידוש זרימת הדם". בהקשר זה צוין כי "שיעור ההגעה באמבולנס היה נמוך משמעותית באוכלוסייה הערבית, בהשוואה ליהודית". טווח הזמן להינצל מפגיעה קשה הוא כארבע וחצי שעות מרגע הופעת התסמינים. חדשות מעודדות נוספות הן שאפשר למנוע שבץ או לצמצם משמעותית את הסיכון ללקות בו.

  

פנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת "נאמן" לנפגעי אירוע מוחי, מספרת כי על פי הערכות מדעיות בשנת 2065 יהיו בישראל 65 אלף מקרי שבץ מוחי בשנה", וכי "ככל שעולה תוחלת החיים ההסתברות ללקות בשבץ מוחי גבוהה יותר". עם זאת היא מדגישה שהתנהלות נכונה עשויה לסייע מאוד. מה צריך לעשות? להימנע מעישון, לאכול מזון בריא ולעשות כושר באופן קבוע.

 

"אורח החיים המערבי מאריך את החיים, אבל מנגד – תזונה לקויה ורוויה בסוכר ובמלח מביאה לפגיעה משמעותית בכלי הדם", מזהירה רוזנצוייג. "הסבירות של אלה שמעשנים ולא עושים פעילות גופנית ללקות בשבץ מוחי היא כמובן גבוהה יותר. בניגוד למחלות אחרות – שבץ אפשר למנוע".

  

היא הוסיפה כי "בנוסף לכך אנחנו רואים גם עלייה בשיעור מחלות הרקע שמגבירות סיכון לשבץ, כמו יתר לחץ דם, סוכרת והשמנה".

  

לדבריה, "היום פחות אנשים מתים משבץ לעומת פעם, אבל מספרם של אלה שלוקים בו וסובלים לאחר מכן ממגבלות – דווקא נמצא בעלייה. מהנתונים עולה כי מספר אירועי השבץ המוחי בקרב האוכלוסייה הערבית בישראל גבוהים מאשר באוכלוסייה היהודית".

  

פרופ' דוד טנה, יו"ר האיגוד הנוירולוגי בישראל ומנהל מכון שבץ מוח וקוגניציה במרכז הרפואי רמב"ם בחיפה, התייחס גם הוא לעלייה בתחלואה בשבץ והתריע כי "הנתון הכי מדאיג הוא המחסור בתשתיות לטיפול בשבץ בישראל. אנחנו בפער עצום מול העולם המערבי. משרד הבריאות מבין את חשיבות הנושא, אך בשנים האחרונות הוא נכשל ביישום הקמת יחידות שבץ ייעודיות בפיזור ארצי".

 

אלו סימני האזהרה משבץ מוחי:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כאב ראש חד. אולי אתם סובלים משבץ מוחי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים