משרד הבריאות מחדד הנחיות: מה עושים אם התגלה חולה קורונה בעבודה?
בעוד מספר החולים הולך ועולה בצד החזרה לשגרה, גובר החשש מפני הדבקות במקומות העבודה. מה עושים כשמתגלה חולה מאומת, מי צריך להיכנס לבידוד ומי ייבדק לקורונה? כל התשובות
בעוד המשק מנסה להתאושש ולחזור לשגרה, מספר הנדבקים שוב נמצא בעלייה. יחד עם פתיחת העסקים והחזרה למקומות העבודה, גובר החשש מפני עובדים שנמצאו מאומתים לנגיף. מי מעביר את המידע על בידוד אפשרי? מה עושים עם מי שעובר בידוד, מה עושים במקרה של חולה מאומת, מי צריך לבצע בדיקה והיכן, ומתי אפשר לחזור לעבודה?
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
פורסם כי יש עובד במקום העבודה שהוא חולה קורונה מאומת. מה עושים?
ייתכן ומדובר בעובד שאינו חולה אלא היה במגע עם חולה מאומת והוא נדרש כעת לבידוד בית. במקרה כזה, כל מי שבא עמו במגע מוגדר כ"מגע של מבודד". הסיכון במצב זה להידבקות בנגיף קורונה נמוך מאוד. ניתן להמשיך בשגרת החיים, ואם אין הוראה אחרת ממשרד הבריאות, אין צורך להיכנס לבידוד בית – לאלה שהיו במגע עם המבודד (שהיה במגע עם החולה המאומת).
וכאשר יש חולה מאומת במקום העבודה, האם שמו יתפרסם?
ישנו חיסיון רפואי לכל חולה, אך אם הוא אינו מתנגד לכך, פרטיו ייחשפו לעובדים וזה יכול להקל על המשך הבירור הנדרש לגבי אנשים שייתכן ונחשפו לנגיף במקום העבודה. יחד עם זאת, למקום העבודה אין זכות להפעיל עליו לחץ להיחשף אם אינו מעוניין בכך.
איך אדע אם באמת נחשפתי לנגיף הקורונה?
כאשר מאובחן חולה מאומת, לשכת הבריאות מבצעת חקירה אפידמיולוגית בהקדם ועושה מאמצים להגיע לכל המגעים ההדוקים של החולה בשבועיים שלפני האבחון. "מגע הדוק", מוגדר כשהייה במרחק של עד שני מטר במשך 15 דקות לפחות עם החולה,
עבודה באותו חלל עבודה, נסיעה משותפת בכל אמצעי התחבורה, כל מגע גופני – כולל לחיצת יד, גם אם היו עם כפפות.
מה אם החבר לעבודה שהוגדר כמאומת בכלל לא מרגיש חולה?
גם אם החולה היה ללא תסמינים בזמן המגע, עדיין לא ניתן לשלול שהיה מדבק באותו זמן. מי שלא היה במגע הדוק עם החולה, אינו נדרש להיכנס לבידוד אך מתבקש להיות ערני לגבי הופעת סימני המחלה.
אני יושב באותו חדר עם העובדה החולה המאומת. למרות שעדיין לא יצרו איתי קשר מלשכת הבריאות. כיצד עליי לנהוג?
מי שהיה במגע הדוק נדרש להיכנס לבידוד בית על פי ההנחיות, ולדווח על כך למשרד הבריאות.
שמרתי על כל הכללים. האם יש חובה להיכנס לבידוד בכל מקרה במצב כזה?
שמירה על כללי ההתמגנות האישית (מסכה, ריחוק חברתי והיגיינת ידיים מפחיתים את הסיכון להידבקות אך אינם מונעים אותו לחלוטין). לפיכך הסיכון שמגעים הדוקים ששמרו על הכללים יחלו נמוך משל מגעים הדוקים שלא שמרו עליהם. הצורך בבידוד ייקבע על ידי לשכת הבריאות על פי ממצאי החקירה האפידמיולוגית.
מתי צריך להיבדק לקורונה? איך עושים את זה?
בדיקה לקורונה נדרשת ממבודדים רק אם מתפתחים חום או תסמינים האופייניים לקורונה. במקרה כזה יש לפנות טלפונית למרפאה או למוקד קופת החולים לשם התייעצות וקבלת הכוונה להמשך ההתנהלות, או למשרד הבריאות בטלפון 5400*.
איך אפנה לבדיקת קורונה אם אני לא שייך לאף אחת מקופות החולים?
יש לפנות ללשכת הבריאות המחוזית או למוקד קול הבריאות בטלפון 5400*. במקרה זה, הבדיקה תיערך במוקד "טרם".
האם כדאי לעשות בדיקה ליתר ביטחון?
בהיעדר תסמינים, אין המלצה להיבדק, אך כעת שר הבריאות התיר גם לאנשים אסימפטומטיים בעלי חשד סביר שייתכן ונדבקו – להידגם, דרך קופות החולים.
קיבלתי הודעה שעליי להיות בבידוד. האם אפשר לעשות בדיקת מטוש במקום?
ביצוע בדיקה היא לא במקום בידוד. זאת בשל העובדה שגם אדם עם תשובה שלילית עלול בחלוף מספר ימים להתגלות כחולה מאומת.
איך ניתן לאמת מידע בדבר עובד שנדרש לבידוד ומה על מנהל העסק לעשות עם המידע?
עובד שנדרש לבידוד עקב חשיפה לחולה מאומת לא יגיע לעבודה עד לחלוף 14 יום מהחשיפה האחרונה, וידווח על כך הן למעסיק והן למשרד הבריאות. מומלץ להתעניין בשלומו של העובד שבבידוד מדי יום ולבקש ממנו לעדכן באופן מיידי אם מתפתחים תסמינים או הוא מאובחן כחולה מאומת.
איך ניתן לאמת מידע בדבר עובד שמתגלה כחולה מאומת ומה לעשות עם המידע?
לשכת הבריאות המחוזית היא הכתובת עבור כל בירור ואימות המידע. על פי תוצאות החקירה תתקבלנה החלטות האם גם עובדים אחרים יידרשו לבידוד בית, והם יקבלו על כך הודעה אישית. דיווח מועבר גם לחמ"ל הקורונה של מחוז הקופה אליו שייך המבוטח.
האם יש אפשרות שיתגלה חולה מאומת ומקום העבודה לא יעודכן בזה?
קיים חיסיון רפואי לכל חולה. עם זאת, על סמך המידע שהתקבל מהעובד במהלך החקירה האפידמיולוגית, לשכת הבריאות תיידע עובדים שנחשפו לנגיף בשל העובדה שהם באו איתו במגע הדוק והם יופנו לבידוד.
האם יש צורך והנחיות לחיטוי במקום העבודה לאחר שהתגלה חולה מאומת?
ככלל, נגיף הקורונה אינו שורד על משטחים לתקופות של ימים ארוכים. עם זאת מומלץ לבצע חיטוי על פי המלצות משר הבריאות בסביבת העבודה הקרובה של העובד החולה ובמסלול בו הוא עובר על בסיס קבוע.
נודע לי שאחד העובדים היה אמור להיכנס לבידוד בשל חשש לחשיפה ולא נכנס. למי עליי להודיע על כך?
יש לדווח על מקרה כזה למשרד הבריאות בטלפון 5400*, דרך אתר האינטרנט, או טלפונית ללשכת הבריאות המחוזית הקרובה.
מתי ואיפה מקבלים את תשובת בדיקת הקורונה?
הבדיקות מבוצעות כיום דרך קופות החולים, באמצעות מד"א. התשובות מועברות ממשרד הבריאות לקופות החולים שמזינות למערכת הממוחשבת את התוצאה. תשובת הבדיקה מועברת למטופל עצמו, באמצעות האפליקציה של קופת החולים והאתר. בנוסף חמ"ל הקורונה של הקופה אמור להתקשר ולוודא כי האדם בבידוד המתאים בביתו או במלונית.