רוצים לתת נכס כמתנה לילד? 6 צעדים חשובים
החודשים האחרונים המלווים באי ודאות גורמים לרבים לנסות ולהבטיח את עתיד הילדים. עו"ד מסביר איך לנהל קנייה של נכס כמתנה עבור הילד או הילדה ומה צריך לעשות בשביל למנוע מחלוקות בעתיד
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
לקנות לילד נכס ולמנוע ויכוחים. ימים אלה הם ימים של מתח נפשי עבור כולנו, לרבות עבור המבוגרים שבנו שהפחד מהנגיף גורם להם גם לחושב על היום שאחרי. לכך מתווסף הלחץ הכלכלי בו מצויות הרבה מאד משפחות, דבר שמעלה אצל משפחות מסוימות את המחשבה שבמקום צוואה, לחלק את הנכסים או מקצתם כבר בימים אלה.
אלא שאם ברצונכם לתת לילד ורק לו מתנה כספית ומשמעותית או לקנות לו נכס מקרקעין ולהבטיח שהנכס ישאר רק שלו ראוי כי הדבר יובטח ויעוגן כראוי בין אם הוא נשוי ועלול להתגרש בעקבות המתחים שנוצרים בתקופות מעין אלה או אם ינשא בעתיד ויתגרש.
עוד במדור 60 פלוס:
הילד מתגרש? 5 המלצות להתנהלות מחזקת
4 מאפיינים לכך שה-70 הוא ה-60 החדש
7 מזונות שיחזקו את הגוף בתקופת הקורונה
6 כללים לניהול קניית נכס - כמתנה
לפניכם צעדים משפטיים למי שרוצה לתת דירה במתנה לילדכם שימנעו מחלוקות בעתיד.
הכנת תצהירי מתנה. תצהירי מתנה אלו הם מסמכים משפטיים ידועים שמשמעותם היא שהמצהיר מחוייב לומר/להצהיר את האמת אחרת יהיה צפוי לעונשים הקבועים בחוק.
חשוב לדעת כי תצהיר הוא כמו עדות בבית המשפט וכל מי שמעיד שלא על דרך האמת יוענש.
הבהרת תנאי המתנה. תנאי המתנה יכולים לכלול התניות וזמנים. יכול הנותן להגביל עבירות הזכות המוקנית בשנים ו/או עם הולדת ילדים ו/או הנכדים וכו'.
רישום הערת אזהרה מסוג הערה בדבר הצורך בהסכמה. רישום הערת אזהרה כמוהו כהתראה לכל מי שמבקש לרכוש הדירה ומתוך שהרישום "פתוח" לעיון הכל.
וודאו שבן/בת הזוג יכירו בזכות המגורים בלבד. הניתנת להם וכברי-רשות המתגורר עם בעל הזכויות חייב "להכיר" במעמדו ולא להפתיע עם דרישות/טענות אחרות ברבות השנים.
במסגרת זו כל שינוי, שיפוץ או השבחה שיחול בדירה לא יזכה את בר הרשות בפיצוי כספי.
כשנולדים ילדים. כמובן שבמידה שבמהלך הזמן יוולדו לבני הזוג ילדים תהיה לכך השלכה מבחינת סוגית המדור, אלא אם יש משכנתא על הנכס. למשל אם בעל מביא לחתונה דירה ונולדו ילדים בדירה ופורץ סכסוך ומשמורת הילדים נקבעת אצל האם, עליו לדאוג להם לקורת גג.
אם האישה השתתפה אפילו באופן פאסיבי בהחזר המשכנתא, הדבר משליך הן על סוגית המדור והן לגבי הזכויות שיש לאישה בבית.
כשאחד מבני הזוג נפטר. מה יקרה לאחר אריכות ימים, סעיף 115 לחוק הירושה מתייחס לזכות מגורים בנכס לאחר מותו של בן הזוג. הסעיף נועד לתת הגנה לבן הזוג הנותר להמשיך להתגורר בדירה בשכירות, בתנאים מסוימים, גם אם המוריש הוריש את הדירה לאחר. לפיכך יש לקחת גם סוגיה זו בחשבון.
כסף: הגורם למחלוקות במשפחות
אכן, מדובר בסיטואציה לא נוחה, לא כל שכן כאשר יחסי הבן או בת עם בן או בת זוגם תקינים, אולם למרות אי הנוחות, חשוב לא "להיכנס לשאננות" ו"להרדם בשמירה".
כסף, מאז ומתמיד, היווה סלע מחלוקת וכפי שהסכמי ממון בטרם הנישואין נפוצים כיום יותר מאשר בעבר, גם הנושא של העברה בלא תמורה ומכוח מתנה צריך ויובטח וככזה מבעוד מועד.
כמו במלחמה, גם מאבק משפטי תוצאותיו אינן ידועות מראש ודורשות לעיתים מאבק, זמן, משאבים, אורך רוח, חוסן נפשי. אלה יכולים להימנע אם כאמור מלכתחילה ינקטו הצעדים הנדרשים.
הכותב הינו עו"ד רפי שדמי מומחה בדיני משפחה, צוואות וירושות