שתף קטע נבחר
 

"הפכתי לאישה, אבל אסור לי להפוך לאמא"

טרנסג'נדרית בת 44 חלמה לחבוק תינוק בהליך פונדקאות, כמו נשים יחידניות אחרות. במשרד הבריאות סירבו, בטענה כי אין לה ביציות. עכשיו היא יוצאת למאבק ומכריזה: "זו זכות בסיסית"

"המהפכה לא הושלמה", היא הכותרת שמלווה את אירועי חודש הגאווה 2020. גם סיפורה של יהודית (שם בדוי), אישה טרנסג'נדרית בת 44 מתל־אביב שחולמת להפוך לאמא, מגלה שמאבק הקהילה לשוויון זכויות מלא עוד לא הסתיים.

  

שמונה שנים לאחר שעברה את הניתוח להתאמה מגדרית, היא פנתה לוועדה לאישור הסכמים לנשיאת עוברים במשרד הבריאות וביקשה לאשר לה שירותי פונדקאות, לאור התיקון לחוק משנת 2018, שהתיר גם לנשים רווקות יחידניות לבצע את ההליך.

 

בבקשתה ציינה יהודית כי לפני הניתוח אוכסנו מנות זרע שלה, שבהן קיוותה לעשות שימוש בבוא היום במטרה להפוך לאם. כשבוע לאחר מכן התקבלה תשובה שלילית מהוועדה ובה נכתב כי החוק אינו מאפשר לנשים שאין להן ביציות להשתתף בהליך. המשמעות היא שכיום, למעשה, לנשים טרנסג'נדריות בישראל אין שום אפשרות חוקית להפוך לאמהות.

  

  (צילום: דנה קופל)
"כל חיי רציתי משפחה". צריכה להיאבק על זכותי הבסיסית(צילום: דנה קופל)

 

"כל חיי רציתי משפחה", מספרת יהודית. "כשהשלמתי את תהליך ההפיכה לאישה, הרצון שלי להפוך לאמא התעצם. אבל הבקשה שלי נדחתה. זה כאילו מישהו נתן לי סטירה. למה מאשרים פונדקאות לאישה ביולוגית שלא יכולה להביא ילדים לעולם, ולי לא? זו זכות בסיסית להיות אמא, אבל החוק מפלה אותי. אז אין לי ביצית, אז מה?"

 

מי שמלווה את יהודית היא עו"ד מיכל עדן, פעילה מרכזית לזכויות להט"ב ובעלת משרד עורכות דין המתמחה בזכויות הקהילה. "לכל אדם יש את הזכות הבסיסית להורות ולחיי משפחה כולל טרנסג'נדרים", היא אומרת. "מצד אחד משרד הבריאות אישר שינוי מין לאחר פיקוח ארוך והדוק, ומצד שני הוא טוען שהלקוחה שלי, הרשומה כנקבה, אינה זכאית לקבל שירותי בריאות ככל אישה". בימים האחרונים שיגרה עו"ד עדן מכתב בנושא ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט. אחד מטיעוניה המשפטיים היה פסק דין חלקי של בג"ץ משנת 2017 (בג"ץ פנקס ארד) לפיו יש לאשר את ההליך על פי הוכחת קשר גנטי, שמתקיים במקרה של יהודית.

 

 

עו״ד מיכל עדן ממשרד עירא הדר - מיכל עדן, המתמחה בהגנה על להט״ב (צילום: איציק קנטי)
עו״ד מיכל עדן ממשרד עירא הדר - מיכל עדן, המתמחה בהגנה על להט״ב(צילום: איציק קנטי)

 

"המדינה מפלה נשים טרנסג'נדריות אפליה גלויה ובוטה", אומרת נורה גרינברג, יו"ר אגודת הלהט"ב לשעבר. "לא ברור איזה אינטרס יש למדינה למנוע מאישה טרנסג'נדרית את זכותה להורות, זכות שנחשבת טבעית ומובנת מאליה עבור כל אישה אחרת". כעת, היא לא יודעת כיצד להמשיך ולממש את החלום שלה להפוך לאם. "המהפכה באמת לא הושלמה ואני דוגמא לזה", היא מספרת. "זו זכות בסיסית להיות אמא, וזה זה כל מה שאני מבקשת. אני רוצה להקים משפחה והחוק מפלה אותי".

  

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "החוק קובע שכשמדובר באישה יחידנית, הביצית שבה נעשה שימוש היא שלה. על ועדת האישורים לפעול על פי החוק".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דנה קופל
נאבקת על הזכות להיות אימא
צילום: דנה קופל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים