מהזכאות לבדיקות ועד ימי המחלה: המדריך למבודד
מספרי החולים שוברים שיאים מדי יום, ועשרות אלפי ישראלים מוצאים עצמם שוב בבידוד. איך תדעו אם אתם חייבים בידוד, איך מזמינים בדיקת קורונה ואיפה תראו את התוצאה, מי משגיח עליכם מטעם הקופה בזמן הבידוד, איך לקבל חופשת מחלה עקב הבידוד ולמי לדווח על אזרח שהפר בידוד?
מספרי החולים בעלייה מדי יום ורבים מוצאים עצמם נשלחים לבידוד, בין אם הם נדבקו בעצמם או נחשפו לחולים מאומתים. מה צריך לדעת על השהייה בבידוד וההתנהגות בו, מה עם בני המשפחה שבמקרים רבים נמצאים בקבוצות סיכון ומה עושים במקרי חירום?
משבר הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet
מי חייב להיכנס לבידוד?
הבידוד מתבצע לאחר בירור אפידמיולוגי בכל חשד להדבקה, או בכל מקרה שבו נמצא חולה מאומת. אלה המקרים הדורשים בידוד מיידי למשך 14 ימים:
שבים מחו"ל.
חשיפה במוסד חינוכי.
חשיפה לחולה מאומת לאחר שהות של 15 דקות במרחק של פחות מ-2 מטרים ממנו.
חולה הסובל מתסמינים המתאימים לקורונה והופנה לדיגום על ידי רופא המשפחה.
הודעת משרד הבריאות לצורך בבידוד עקב חשד לחשיפה.
איך מגישים השגה על הפניה לבידוד?
במקרה שהופניתם לבידוד בית, ולדעתכם חלה טעות או שמסיבה אחרת אין הצדקה להיכנס לבידוד, תוכלו לפנות למשרד הבריאות ולהגיש השגה על ההפניה לבידוד. ניתן לפנות לדוא"ל quarant.appeal@moh.gov.il. שימו לב! בזמן ההמתנה לתשובה חובה עליכם להישאר בבידוד מלא.
מי שברשותו אפליקציית מגן, יקל עליו לערער על הבידוד שהתגלה באיכון הממוחשב האוטומטי. יש לדווח על כך בעת הערעור ולשלוח צילום מסך המעיד כי לא היתה חשיפה לחולה קורונה על פי האפליקציה.
איך מזמינים בדיקת קורונה?
במקרה של חשיפה מעביר משרד הבריאות רשימות לקופות החולים המזינות, על פי שיקול רפואי, הזמנה למד"א לביצוע בדיקה בבית, בדרייב אין או באתרי דגימות קורונה של קופות החולים ברחבי הארץ. המטופל מקבל הודעת SMS עם זימון לבדיקה, ביום ובשעה ייעודית.
בכל חשד לחשיפה או אם אתם חשים תסמינים אופייניים למחלת הקורונה (חום, שיעול, קוצר נשימה, כאבי גרון, תשישות, כאבי שרירים, הקאות, שלשולים, אובדן חוש הטעם והריח) יש ליצור קשר מיידי עם רופא המשפחה שיבדוק האם יש צורך להזמין עבורכם בדיקה.
מרגע הופעת התסמינים עליכם להכניס עצמכם לבידוד. בידוד משמעו לא רק חוסר היכולת לצאת מהבית אלא בידוד גם משאר בני המשפחה על מנת לשמור שלא יידבקו אף הם. החולה צריך להקפיד להיות בחדר לבד, לדאוג שהחדר יהיה מאוורר וכל יציאה מהחדר דורשת חבישת מסכה. כמו כן, עדיף שלחולה יהיו שירותים נפרדים ואם אין בנמצא, יש לחטא אחר כל ביקור בשירותים את האזור באקוונומיקה.
איך מאבחנים את המחלה?
אבחנת המחלה נעשית באמצעות בדיקה מעבדתית המתבצעת מדגימה של הפרשות מדרכי הנשימה. בבדיקה נבדקת באופן ישיר נוכחות של חומר גנטי של הנגיף בהפרשות.
תוצאות המעבדה מתקבלות עד 5 ימים לאחר הבדיקה.
איפה רואים את תשובת הקורונה?
התשובה מגיעה ישירות אליכם - לאפליקציה ולאתר הקופה, ובמקביל גם למשרד הבריאות, חמ"ל הקורונה בקופת החולים ולרופא המשפחה.
מתי אפשר לצאת מבידוד?
יציאה מבידוד מתבצעת רק באישור משרד הבריאות או רופא המשפחה. עד אז, הנכם מצויים ברשימת מחויבי הבידוד של משרד הבריאות ומשטרת ישראל, וכל הפרה של הבידוד פירושה עבירה פלילית. יציאה מבידוד מתבצעת במקרים הבאים:
חולה שסובל מתסמינים אופייניים לקורונה שחלפו, והדיגום שעבר היה שלילי.
אדם שהיה חשוד שנחשף לחולה קורונה והיה בבידוד 14 ימים ללא תסמינים.
חולה קורונה מאומת שעבר לאחר 12 ימי בידוד 2 בדיקות חוזרות שליליות בהפרש של 3 ימים זו מזו (כלומר ביממה ה-12, וביממה ה-15 מתחילת הסימפטומים).
מה המגבלות על בני בית של אדם השוהה בבידוד?
אם תנאי הבידוד נשמרים, בני ביתו של מי שנמצא בבידוד יכולים להמשיך בשגרת חייהם ללא כל מגבלה.
נכנסתי לבידוד ואין לי סימפטומים. אני חייב להישאר בבידוד?
אם הוכנסת לבידוד בשל חשיפה אפשרית לחולה קורונה, עליך להישאר בבידוד 14 ימים, גם אם אינך סובל מסימפטומים, וגם אם הדיגום שעברת שלילי. ייתכן שמספר ימי הבידוד יקוצר בהמשך.
אני חולה קורונה בבידוד בית, מי משגיח עליי?
האחריות הרפואית לשלומך היא על קופות החולים. בכל מחוז, בכל קופה הוקם חמ"ל קורונה, שם מתבצע מעקב פעמיים ביום על ידי אחיות שהוכשרו לכך. חולי הקורונה מקבלים מד סטורציה ומד חום הבודק את אחוז החמצן בדם (תקין: 95% ומעלה) ואת הדופק והחום.
מדי יום, אחות הקורונה יוצרת קשר טלפוני עם כל החולים במחוז, בין שנמצאים בבידוד בית או מלונית, עוקבת אחר נתוני הסטורציה, הדופק והחום, ואחר שלומו הכללי של החולה. בכל מקרה של החמרה מופנה המקרה לרופא המשפחה או לרופא תורן בחמ"ל הקורונה, להחלטה על הצורך באשפוז או טיפול תרופתי בבית או במלונית. כך או כך, חל איסור לצאת מהבית.
האם מותר להמשיך בתרופות הקבועות גם במהלך מחלת הקורונה?
אסור להפסיק אף תרופה קבועה ללא ייעוץ עם הרופא המטפל, גם במהלך מחלת הקורונה. כל הפסקת טיפול עלולה לסכן את חייכם. המשכיות הטיפול חשובה במיוחד לחולים בסיכון, ובהם יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ומחלות ריאה.
נשלחתי לבידוד בבית. איך מקבלים חופשת מחלה מהעבודה?
באתר משרד הבריאות יש להוריד טופס דיווח על היעדרות עקב בידוד, למלא אותו ולשלוח אל המעסיק.
שכן שלי שאמור להיות בבידוד – לא מקפיד עליו ויוצא מהבית. למי צריך לדווח?
כל הפרת בידוד היא עבירה פלילית, ויש לדווח על כך, גם בעילום שם, למשרד הבריאות בטלפון 5400* או באתר משרד הבריאות בקטגוריית הקורונה.
אני חולת קורונה מיניקה. האם מותר להמשיך להניק את התינוק?
בהחלט. על פי הידוע עד כה, וירוס הקורונה אינו עובר בחלב אם. במהלך ההנקה יש לשמור על היגיינה מירבית: חיטוי הידיים, במידת האפשר – חיטוי השד לפני ההנקה, ושימוש בכיסוי פנים כשמתקרבים לתינוק.
איך מטפלים בתסמיני הקורונה בבית?
מאחר שאין תרופה ספציפית לקורונה, הטיפול הוא סימפטומטי, כלומר מטפל בתסמינים. לרוב ניתן לטפל בחום גבוה באמצעות תרופות להורדת חום כמו אקמול ודקסמול. על שיעול ניתן להקל באמצעות תרופות לשיעול ללא מרשם. יש להקפיד על שתייה מרובה, תזונה בריאה ומנוחה לפי הצורך, כמו כן, כדאי לשים לב שאין שינוי בכמות מתן השתן במהלך היום. בכל מקרה חריג יש לפנות מיד לרופא המטפל או לשירותי האונליין של הקופות. במקרי חירום יש לפנות למד"א בטלפון 101.
ייעוץ רפואי: ד"ר מיכל שולמן, מומחית לרפואת משפחה ורופאת קורונה