מה גורם לכאבים ביחסי מין?
נשים רבות סובלות מכאבים בעת קיום יחסי מין, אך רבות סבורות שמדובר בחלק בלתי נפרד מהחיים האינטימיים ובוחרות שלא לפנות לאבחון וטיפול. החדשות הטובות הן שקיימים מגוון טיפולים שישימו סוף לכאב: מהן הסיבות האפשריות לבעיה וכיצד ניתן לטפל בה? דוקטור, רק שאלה – ד"ר ליאורה אברמוב מסבירה
כ- 15% מהנשים בכל הגילאים סובלות מכאבים בעת קיום יחסי מין (דיספראוניה). למרות שמדובר בתופעה נפוצה יחסית, פעמים רבות האישה אינה פונה לטיפול בשל תחושת בושה וכן גם עקב הסברה הרווחת שכאב ביחסי מין הינו חלק בלתי נפרד מהיחסים האינטימיים.
צפו ברופאה מסבירה:
קיימות סיבות רבות לתופעה.באמצעות אבחון מקיף ניתן לאתר את הגורם ולטפל בו ביעילות. על הגורמים האפשריים לבעיה בכתבה שלפניכם.
מחוסר גירוי ועד לבעיות רפואיות : אלה הן הסיבות האפשריות לכאבים בעת קיום יחסי מין
הסיבה השכיחה ביותר לכאבים בחדירה היא חוסר גירוי ועוררות מינית, וכתוצאה מכך חוסר בסיכוך ויובש מקומי, המובילים להתפתחות של כאבים בחדירה.
סיבה נפוצה נוספת היא וסטיבוליטיס, או רגישות יתר עצבית, אשר גורם לכאב בעת מגע בעור סביב פתח הנרתיק. כתוצאה מכך נגרם גם כאב בחדירה ולפעמים גם החדרת אצבע או טמפון מעוררות כאב.
וסטיבוליטיס מקושר לפעילות לא תקינה של שרירי רצפת אגן, דלקות נרתיקיות חוזרות או דלקות חוזרות בדרכי השתן, רגישות יתר עצבית כללית, שינויים הורמונאליים בעקבות שימוש בגלולות למשל ועוד. מעבר לכך מתואר גם קשר גנטי.
פחד מחדירה (וגיניזמוס) יוצר כווץ רפלקסיבי של שרירי רצפת אגן והצרות הפתח כתוצאה מכך וגם הוא עלול להוביל לכאבים בעת קיום יחסי מין. תסמונות עוריות כמו ליכן
עלולות ליצור כאב בחדירה. בנשים לאחר גיל המעבר, חוסר באסטרוגן עלול להוביל לתחושת היובש , הצרות פתח הנרתיק ולכאבים בחדירה.
לבסוף, גם ניתוחים נרתיקיים, הקרנות אזוריות וחיתוך הפתח במהלך לידות יכולים להוביל להיצרות של פתח הנרתיק ולעורר תגובת כאב.
איך ניתן לטפל?
הטיפול בכאבים בחדירה מגוון והוא תלוי בראש ובראשונה בגורם לבעיה. לכן, טרם להחלטה על אסטרטגיית הטיפול יתבצע אבחון מקיף לאיתור הסיבה לכאבים. לאחר שאותר הגורם, יינתן טיפול מותאם ומגוון, לדוגמה משחות מקומיות שונות ,משחות להעלאת סף כאב העצבי לטיפול בוסטיבוליטיס, טיפול מיני המסייע בהתמודדות עם הפחד מחדירה והקשיים בתפקוד המיני ,פיזיותרפיה של רצפת אגן, טיפולים הורמונאליים, ואפילו טיפולים ניתוחיים במידת הצורך.
חשוב לציין כי כאבים בעת קיום יחסי המין אינם גזרת גורל. באמצעות אבחון מקיף וטיפול מתאים ניתן לטפל בבעיה ביעילות ולהחיות מחדש את יחסי המין.
בשיתוף ד"ר ליאורה אברמוב ואינפומד