שתף קטע נבחר
 

וירוס הפפילומה וההשפעה המפתיעה על פוריות הגבר

ידוע כי וירוס הפפילומה, שנודע בעיקר כאחד הגורמים המרכזיים לסרטן צוואר הרחם פוגע גם בגברים ועכשיו נוספה עוד סיבה לדאגה - האם ייתכן שהווירוס פוגע באיכות הזרע, וגם גורם להפלות?

בשנים האחרונות עלתה משמעותית המודעות לסכנות הנשקפות מנגיף הפפילומה, בעיקר משום שהוא נמצא כגורם להיווצרותו של סרטן צוואר הרחם - סוג הסרטן הרביעי בשכיחותו בעולם בקרב נשים. אבל חשוב לדעת שנגיפי הפפילומה פוגעים גם בגברים וכעת יש חיסון יעיל ובטוח נגד תשעת הזנים העיקריים של הנגיף.

 

מחקר חדש מסוג מטה-אנליזה פורסם כעת בכתב העת Fertility and Sterility. המחקר בדק אם יש לנגיף השפעה על איכות הזרע באופן שפוגע בפוריות. בשלב ראשון בחנו החוקרים תוצאות מ־16 מחקרים, שכללו 4,679 מטופלים. אחרי שקלול התוצאות הוכיחו החוקרים שזיהום בנגיף הפפילומה פוגע בזרע, בעיקר בכושר התנועה שלו, החשוב ליכולת ההפריה. בהמשך, הדגימו החוקרים, ב-641 זוגות, עלייה בשיעור ההפלות.

 

בעקבות הפרסום התחילו במספר יחידות לפריון, לשלוח גברים עם ירידה בתנועתיות הזרע, וזוגות עם הפלות חוזרות, שעד כה לא נמצאה סיבה לבעייתם, לבדיקת נוכחות נגיף הפפילומה. הממצאים גם מדגישים פעם נוספת את הצורך בחיסון בנים, ולא רק בנות, נגד נגיפי הפפילומה.

 

תרומת זרע (צילום: shutterstock)
זיהום בנגיף הפפילומה פוגע בזרע(צילום: shutterstock)

  

הקושי לאיתור הנגיף בקרב גברים

החיסון הניתן כיום בישראל הוא החיסון המורחב נגד תשעה זני נגיף הפפילומה. הוא הוכח כיעיל ונקבע כ"בטוח ביותר" על ידי ארגון הבריאות העולמי. החיסון ניתן בישראל לבנים ולבנות בכיתה ח'. עם זאת, החיסון רשום עד גיל 45 וניתן לקבל אותו באמצעות הביטוחים המשלימים בקופות החולים.

  

נגיף ה־HPV הוא אחד הנפוצים מבין הזיהומים המועברים במגע מיני, כאשר גם אמצעי הגנה כמו קונדומים אינם מונעים הדבקה ב-100%. הפפילומה אינו נגיף אחד, אלא מדובר ב'משפחה' הכוללת כ־200 זנים, 40 מהם פוגעים באברי המין וברירית הפה והלוע.

 

לנגיף יכולת לפגוע גם בגברים ולגרום אצלם לסרטן פי הטבעת, סרטן הפין ולחלק מסוגי סרטן הראש והצוואר.

 

מניעת הנזקים הנגרמים על ידי הנגיף קשה יותר בגברים שכן נשים יכולות לעבור בדיקות לאיתור וירוס הפפילומה בצוואר הרחם והנרתיק, כדוגמת בדיקת PCR או בדיקת Pap שמגלה מצבים טרום - סרטניים הנגרמים על ידי נגיף הפפילומה. בגברים אין בדיקות סריקה ואיתור מוקדם, כך שקשה מאוד למנוע את המחלה ואף לאסוף מידע רלוונטי בקבוצת חולים זו. הדבר מדגיש עוד יותר את החשיבות של מתן החיסון נגד נגיפי הפפילומה גם לגברים.

 

בין יתר השותפים לעריכת המחקר (בנוסף לחתום מטה) יש לציין את גב' מאי וינברג, סטודנטית לרפואה באוניברסיטת בר-אילן וכן את גב' חן שר-שלום נחשון וד"ר עידו פפרקורן מהמרכז הרפואי כרמל.

 

 הכותב הוא פרופ' יעקב בורנשטיין: מנהל מחלקת נשים ויולדות, מרכז רפואי לגליל – נהריה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
השפעת הנגיף על פוריות הגבר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים