איך מתבצעת ביופסיית פיוז'ן?
למרות שסרטן הערמונית נחשב לאחת מהמחלות הממאירות הנפוצות ביותר בגברים, הביופסיה המסורתית עלולה שלא להיות מדויקת ולהוביל להיעדר אבחון. ביופסיית פיוז'ן היא בדיקה חדשנית המסייעת בגילוי מדויק יותר של האזורים הממאירים בבלוטה: מהי ביופסיית פיוז'ן ומדוע יש לבצעה בחדר הניתוח? דוקטור, רק שאלה – ד"ר אורי לינדנר מסביר
בשיתוף ד"ר אורי לינדנר ואינפומד
אחד מכל שבעה גברים בישראל יחלה בסרטן הערמונית. מדובר במחלה שקטה המתפתחת באיטיות ופעמים רבות אינה מובילה לתסמינים שיעוררו חשד.
בשיטה המסורתית, במקרים בהם קיים חשד להתפתחות של גידול ממאיר בבלוטה, תילקח דגימת תאים (ביופסיה) בצורה שיטתית מ-12 אזורים שונים בערמונית. הביופסיה מתבצעת בהנחיית אולטרה סאונד המאפשר לראות את הערמונית בבירור, אך אינו מסייע בזיהוי האזורים שעלולים להיות ממאירים ולכן עלול שלא להיות מדויק. ביופסיית פיוז'ן היא שיטה חדשנית הנעזרת בהדמיית MRI לשם אבחון מדויק של סרטן הערמונית.
צפו ברופא מסביר
מהי ביופסיית פיוז'ן?
מדובר בביופסיה המתבססת על בדיקת MRI מקדימה ומתבצעת על-ידי רופא אורולוג המתמחה בביצוע הבדיקה. בשלב הראשון, תמונות ה-MRI מיובאות לתוכנה מיוחדת, על גביה משרטטים את הערמונית והאזורים החשודים. לאחר מכן, משתמש הרופא במחט מיוחדת כדי ליטול דגימות רקמה קטנות מהערמונית תחת הכוונת אולטרסאונד.
מדוע הבדיקה מתבצעת בחדר ניתוח?
הביופסיה מתבצעת בחדר ניתוח משתי סיבות מרכזיות:
1. ביצוע הבדיקה תחת הרדמה כללית מפחיתה את אי הנוחות עבור המטופל.
2. ההרדמה הכללית מאפשרת להקטין את תנועות המטופל ככל הניתן וכך לקבל את התמונה המדויקת ביותר של הערמונית ולאפשר דגימה מדויקת של האזורים החשודים.
יש לציין כי בניגוד לביופסיית הערמונית המסורתית, ביופסיית פיוז'ן מתבצעת דרך הפירינאום (האיזור בגוף בין האשכים לבין הרקטום), דבר אשר מפחית את הסיכון לזיהום.
בשיתוף ד"ר אורי לינדנר ואינפומד