שתף קטע נבחר

 

הכירו את המנקאי: ירק העל הישראלי שמאזן סוכרת

הצמח הקטנטן המיוצר בקיבוץ בארי, ונחשב למקור עשיר של חלבונים, נוגדי חמצון, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים. כך הוא עשוי לטפל באיזון רמות הסוכר והברזל בגוף

צמח המנקאי עלה לכותרות בשנה האחרונה לאחר פרסום של מספר מחקרים שהוכיחו כי יש לו השפעה בריאותית על גופנו. הוא שימש במשך אלפי שנים כמזון קדום של שבטים בדרום מזרח אסיה.

 

מדובר בצמח קטנטן, הנחשב לזעיר בעולם (גודלו 0.5 מ"מ) הגדל בצורה הידרופילית (על פני בריכות מים) בתנאי גידול מאוד מדויקים המאפשרים שמירה על איכות הגידול וקצב גידול מהיר מאוד (משכפל את גודלו כל 72 שעות).

 

כל היתרונות התזונתיים הקיימים בצמח מיוצרים באופן טבעי ואין שום העשרה תזונתית חיצונית בעת הגידול. וגם לא פחות חשוב, המנקאי הוא גידול ישראלי "כחול- לבן" המיוצר/גדל בקבוץ בארי ויכול לספק גאווה גדולה בתחום המזון, החקלאות והבריאות עבור השוק המקומי והעולמי. על פיתוח המנקאי חתומה חברת האגרו-פוד-טק הינומן. 

לכתבה צמח המנקאי בריאות הורים (צילום: eatmankai)
המנקאי. מקור עשיר של חלבונים, נוגדי חמצון, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים(צילום: eatmankai)

 

יתרונות תזונתיים וספיגה יעילה

למנקאי יש מספר יתרונות תזונתיים מרשימים מבחינת המגוון והכמות של רכיבי תזונה חיוניים.  בין השאר, הוא נחשב למקור עשיר של חלבונים, נוגדי חמצון, חומצות שומן חיוניות, ויטמינים ומינרלים. היתרון הגדול באמת של המנקאי הוא הספיגה היעילה של אותם רכיבי מזון בגוף האדם. בנוסף יש לו את היתרונות הבאים:

 

תכולה גבוהה של חלבון - 45% ממשקל הצמח היבש הוא חלבון.

חלבון איכותי לספיגה בגוף האדם - המנקאי מכיל את כל 9 חומצות האמינו. הפרופיל של חומצות האמינו במנקאי דומה לפרופיל חומצות האמינו שיש בביצה, הנחשבת ל-100% חלבון מלא (ראה טבלה מצורפת המשווה את פרופיל חומצות האמינו בין ביצה למנקאי). כאמור, כל חומצות האמינו בצמח מיוצרות באופן טבעי על ידי הצמח עצמו ואין תוספות העשרות חיצוניות.

מכיל ויטמין B12 - המנקאי מכיל ריכוז גבוה יחסית של ויטמין B12 המיוצר באופן טבעי על ידי הצמח. בנוסף לכך, יעילות הספיגה של הוויטמין B12 גבוהה בגוף האדם.

חומצה פולית (B9) - כמות גבוהה עם הוכחה מדעית לספיגה מיטבית.

ברזל - מכיל ברזל בשיעור גבוה ואף הוכח במחקרים קליניים כיעיל לספיגה.

מינרלים לבריאות העצמות - מכיל אבץ, סידן ומגנזיום.

נוגדי חמצון - המנקאי מכיל חומרים בעלי יכולת גבוהה של נוגדי חמצון ממשפחת הפוליפנולים והפיטוסטרולים. כמו כן המנקאי מכיל נוגדי חמצון נוספים ממשפחת הקרטנואידים: לוטאין וזיאקסטין החשובים לבריאות העין.

 אומגה 3 - יש בצמח כמות גבוהה יחסית של אומגה 3 הנמצאת ביחס אידיאלי לחומצה אומגה 6. היחס בין שתי החומצות הללו דומים ליחס הנמצא בחלב אם.

סיבים תזונתיים - המנקאי מכיל כמות יפה של סיבים תזונתיים.

דל נתרן - ערכים נמוכים של נתרן, דבר החשוב עבור אוכלוסייה הסובלת מיתר לחץ דם ובעיות לב.

 

  ( )

מה אומרים המחקרים?

בשנה האחרונה התפרסמו מספר מחקרים על צמח המנקאי שבחנו את השפעתו על מדדי בריאות שונים באדם ובחיות. חשוב להדגיש כי מדובר בצמח שנחקר לעומק בצורה מדעית על בני האדם רק בשנים האחרונות ולכן יכול להיות מאוד שיש לו יתרונות בריאותיים נוספים שעדיין לא נחקרו.

 

מחקר שהתפרסם בשנת 2019 במגזין המדעי Clinical Nutrition בדק את יעילות ספיגת החלבון מצמח המנקאי בהשוואה לשני מקורות חלבון אחרים הידועים בספיגה יעילה. כמו כן, החוקרים ביקשו לבדוק את יעילות ספיגת ויטמין B12 בגוף האדם.

 

במחקר השתתפו 36 גברים שקיבלו במשך שלושה ימים, על הבוקר לאחר צום של לילה (12 שעות), חלבון משלושה מקורות שונים בצורה אקראית, מקורות החלבון שקיבלו משתתפי המחקר בצורה אקראית היו אפונה, גבינה רכה ומנקאי. כל המשתתפים קיבלו מנה זהה של 30 גרם חלבון. נאספו בדיקות דם מכל אחד ממשתתפי המחקר לאחר צריכת החלבון בפרקי זמן קובעים: בעת שתיית החלבון, 30, 90, 180 דקות לאחר מכן. החוקרים ביקשו לבדוק את השפעת סוגי החלבון השונים על פרופיל חומצות האמינו בדם ועל ויטמין B12 בין שלושת סוגי החלבונים.

 

תוצאות המחקר הראו כי שלוש שעות אחרי שתיית חלבון המנקאי, חומצות אמינו מסוג היסטידין, פנילאלנין, טרונין, ליזין וטריפטופן היו בדם ברמה גבוהה בהשוואה לנקודת ההתחלה, ודומות ברמתן לעלייה שנצפתה בעקבות הצריכה של חלבון מגבינה רכה ואפונה. כאשר בדקו את העלייה של חומצות האמינו מסועפות השרשרת (BCAA, ואלין, איזולאוצין, לאוצין), חלה גם כאן עלייה ברמתן בדם בעקבות צריכת החלבון מכל הסוגים, אך העלייה הגבוהה ביותר מקורה היה בגבינה הרכה.

 

בנוסף לבדיקת רמות חומצות האמינו בדם, החוקרים בדקו גם את רמת ויטמין B12 בדם. תוצאות המחקר הראו עלייה מובהקת בדם של ויטמין B12 לאחר צריכה של המנקאי, דבר שלא נמצא באותה רמה לאחר צריכת הגבינה הרכה והאפונה.

 

מסקנת החוקרים הייתה כי יעילות ספיגת החלבון בגוף מצמח המנקאי גבוהה ויכולה להוות מקור איכותי לאספקת חלבון צמחי בתזונה. כמו כן, יעילות ספיגת ויטמין B12 מהמנקאי גבוהה אף היא ומכאן שצמח זה יכול להוות מקור עם פוטנציאל גבוה לאספקה של ויטמין B12 עבור האדם.

 

ספיגת ברזל ומניעת אנמיה

מחקר שהתפרסם ביוני 2019 במגזין The Journal of nutrition בחן את השפעת צמח המנקאי בתנאי מעבדה על חולדות ועל אנשים בהקשר לבחינת רמות הברזל.

 

מחקר שנערך בחולדות מעבדה, ובמסגרתו החולדות קיבלו תזונה דלה בברזל ופיתחו מצב של אנמיה. קבוצה אחת קיבלה תוסף ברזל מסחרי הנהוג לשימוש במצבי אנמיה, והקבוצה השנייה קיבלה תוספת של צמח המנקאי. תוצאות המחקר הראו כי צמח המנקאי הצליח לספק כמות ברזל זמינה לספיגה כמו תוסף הברזל המסחרי. כלומר, השימוש בצמח במחקר זה היווה תוספת ברזל משמעותית שבפועל טיפלה במצב האנמיה באותה יעילות כמו תוסף ברזל. מסקנת החוקרים הייתה כי צמח המנקאי מאפשר ספיגה יעילה של ברזל בקרב חולדות ויכול להוות טיפול יעיל לאנמיה.

 

נערך גם מחקר בבני אדם, שבו השתתפו 294 אנשים הסובלים מהשמנה, דיסליפידמיה והשמנה בטנית (גיל ממוצע 51, BMI= 31.3, כש-88% מהמשתתפים היו גברים). המשתתפים קיבלו תפריט זהה מבחינת כמות הקלוריות. במחקר זה השתתפו רק אנשים שלא סבלו מאנמיה. קבוצות המחקר ביצעו פעילות גופנית סדירה ובקבוצות שבהן הייתה התערבות תזונתית הונחו המשתתפים לצרוך "דיאטה ים תיכונית" דלה בבשר.

 

המשתתפים חולקו ל-3 קבוצות:

1. קבוצה 1:  ביצעה פעילות גופנית

2. קבוצה 2: ביצעה פעילות גופנית+ הקפידה על דיאטה ים תיכונית

3. קבוצה 3: ביצעה פעילות גופנית+ הקפידה  על דיאטה ים תיכונית+ שתתה תה ירוק (800 מ"ל)+  צרכה מנקאי (100 גרם שייק ירוק).

מטרת המחקר הייתה לבחון שינויים במשק הברזל בקרב משתתפי המחקר.

 

תוצאות המחקר: אחרי תקופה של שישה חודשים לא נמצאו הבדלים במשק הברזל בין הקבוצה 1 וקבוצה 2. בקבוצה 3 שקיבלו תוספת של תה ירוק ואת צמח המנקאי חלה עלייה קלה בערכי ההמוגלובין בהשוואה לשתי הקבוצות האחרות. כמו כן נצפתה בקבוצה זו עלייה בערכי הברזל בדם, הסטורציה של הטרנספרין וערכי החומצה הפולית בהשוואה לקבוצה 1.

 

מסקנת החוקרים הייתה כי שילוב התה הירוק וצמח המנקאי סייעו לשמור על מאזן משק הברזל בקרב המשתתפים, למרות הדיאטה דלת הבשר וביצוע פעילות גופנית.

 

איזון רמות סוכר לאחר ארוחה

במחקר נערך ניסוי קליני מבוקר בבני אדם אשר התפרסם במאי 2019 במגזין הרפואי Diabetes Care ובחן את השפעת שתיית שייק בארוחת הערב על מאזן הסוכר בגוף. במחקר השתתפו 20 אנשים עם השמנה בטנית (גיל ממוצע 51.4, ערכי גלוקוז ממוצעים בדם בצום 110.9mg/dL).

 

המשתתפים הונחו להחליף את ארוחת הערב בשני סוגים של שייקים:

1. שייק ירוק המכיל את צמח המנקאי

2. שייק על בסיס יוגורט.

 

הערכים התזונתיים של שני השייקים היו דומים מבחינת כמות הפחמימות/חלבון/קלוריות. במשך שבועיים, ערכי הגלוקוז ומדדים נוספים הקשורים למשק הגלוקוז בגוף נמדדו בקרב משתתפי המחקר לאחר שתיית השייקים (לאורך הלילה ועד הבוקר שלמחרת). המשתתפים מילאו באופן יומי דיווח של אכילה ופעילות. כמו כן, דיווחו לגבי רמת השובע שחשו לאורך היום ונערך מעקב אחרי השינה שלהם.

 

תוצאות המחקר הראו כי השייק הירוק שהכיל את המנקאי גרם לעלייה מתונה ואיטית יותר ברמת הסוכר לאורך כל הלילה ועד הבוקר שלמחרת. בנוסף לכך, נצפה אחרי שייק המנקאי פינוי מהיר יותר של הסוכר מהדם ורמות ייצור סוכר נמוך יותר בכבד. כמו כן השיג המנקאי תחושות שובע טובות יותר לפי הדיווחים של המשתתפים. לא נמצאו הבדלים במשך השינה בין שני השייקים.

 

מסקנת החוקרים הייתה כי צמח המנקאי יכול להוות מקור חלבון צמחי חלופי אשר מספק גם יתרונות בתחום איזון הסוכר בשעות שלאחר הארוחה.

 

 יעל דרור היא דיאטנית קלינית ופיזיולוגית (M.Sc)

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים