מהפכה באבחון: בדיקת דם פשוטה תגלה אלצהיימר
בשורות משמחות מכנס האלצהיימר בארה"ב: בדיקת דם חדשה מצאה מי סובל מהמחלה באותה יעילות כמו שיטות יקרות, מסובכות ופולשניות בהרבה. ההערכה: השיטה תיכנס לשימוש קליני תוך שנתיים - שלוש
בדיקת דם חדשה יכולה לאבחן את מחלת האלצהיימר בצורה מדויקת כמו שיטות יקרות או פולשניות בהרבה - כך הודיעו אתמול (ג') מדענים במהלך כנס של איגוד האלצהיימר בארה"ב.
מדובר בהתפתחות משמעותית מאוד, שיכולה להפוך את האבחון לפשוט יותר, זול וזמין, ולגרום לכך שאלפים רבים של אנשים שלא מאובחנים כיום כלל, או שמאובחנעם מאוחר יחסית, יזכו בעתיד לטיפול המתאים בעיתוי מוקדם בהרבה, מה שישפר את רמת התפקוד שלהם ואת יכולתם להתמודד עם המחלה.
לפי המחקר, הבדיקה הצליחה לזהות אלצהיימר ולהבדיל בינה לבין דמנציה או מחלות מוח ניווניות אחרות בדיוק של כ-90 אחוז. למרות שהממצאים לא סופיים ויידרשו ניסויים נוספים, ההיערכה כי הבדיקה יכולה להיות זמינה לשימוש קליני תוך שנתיים או שלוש.
החוקרים גם הביעו תקווה כי בדיקת דם כזו תוכל בסופו של דבר גם לעזור לחזות אם אדם שכרגע אינו סובל משום תסמינים, יפתח אלצהיימר בקרוב.
ד"ר מייקל ווינר, חוקר מחלות אלצהיימר מאוניברסיטת קליפורניה, אמר ל"ניו יורק טיימס": "זו לא תרופה, זה לא טיפול, אבל אתה לא יכול לטפל במחלה בלי שתוכל לאבחן אותה. אבחון מדויק בעלות נמוכה הוא ממש מרגש, כך שזו פריצת דרך".
צפו: כך מתפתח אלצהיימר:
הידרדרות הדרגתית ביכולת השכלית
כ-70 אלף ישראלים לוקים באלצהיימר, וההערכה היא שבתוך 15 שנים יגדל מספרם ל-120 אלף. ככלל, ככל שעולה תוחלת החיים, גדלה שכיחותה של המחלה, שפוגעת באופן שווה בגברים ובנשים מכל המוצאים ומכל השכבות הסוציו-אקונומיות.
אלצהיימר היא מחלה ניוונית מתקדמת של המוח, שהורסת בהדרגה את תאי המוח וגורמת להידרדרות ביכולת השכלית, לאובדן זיכרון ולפגיעה ביכולת החשיבה, הריכוז, הלמידה והתקשורת. לעיתים סובלים החולים גם מערנות יתר, מהזיות ומנדודי שינה. רוב החולים מתים בתוך 15-10 שנים מפרוץ המחלה.
השלב הראשון של המחלה,שנמשך שנתיים עד ארבע שנים, כולל שכחה של שמות מוכרים מהיומיום, שכחה של שמות חפצים פשוטים (כמו מזלג או מיונז, לדוגמא) ושכחה של שמות חברי משפחה וחברים קרובים. בהמשך מופיעים איבוד עניין בפעילויות חברתיות ובתחביבים ופגיעה ביכולת השיפוט.
בשלב השני, שנמשך שנתיים עד שמונה שנים, מתקשה החולה לזהות אנשים שהוא מכיר, כמו חברים וקרובי משפחה, הוא לא מצליח לזכור כיצד לסיים מטלות יומיות פשוטות כמו מקלחת וצחצוח שיניים, הוא מגלה בלבול ודאגה גוברים וסובל מהזיות ומנדודי שינה.
בשלב השלישי והמתקדם של המחלה, שנמשך שנה עד שלוש שנים, החולה כבר לא מזהה את בני משפחתו הקרובים, מתקשה באכילה, לא מבין משמעות של מילים ולא מסוגל להתלבש, להתרחץ או לשלוט על סוגריו.