3 דרכים למציאת אושר בתקופות קשות
חוקרים מצאו כי במיוחד במצוקה אושר מגביר את החוסן הנפשי, הבריאותי והגופני שלנו. "למרות שרבים מתושבי העולם נאבקים עם מגפת הקורונה המהווה אסון בריאותי וכלכלי גדול אין זמן מתאים יותר מלדבר על אושר", הם אומרים ונותנים שלושה גורמים שיקדמו אושר אישי
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"
להתמקד באושר בשביל לעבור זמנים קשים. חצי השנה האחרונה הייתה מלווה בהרבה מאוד קשיים, אי ודאות ותחושת חוסר אונים. רבים נאלצו להישאר שבועות ולעיתים חודשים בבידוד חברתי ודיווחים על קשיים שחווים רבים מפורסמים חדשות לבקרים.
האם בתקופה כזאת שבה העולם כולו נאבק באחד האסונות הבריאותיים והכלכליים היא זמן מתאים לדבר ולטפח אושר אישי? חוקרים רבים טוענים שאין זמן טוב יותר. "רדיפה אחר אושר, וחשוב מכך מציאתו, חשובה יותר בתקופות קשות", אומרת פרופ' לורי סנטוס, חוקרת ופסיכולוגית מאוניברסיטת ייל, שבארצות הברית.
"אושר מעניק לנו את החוסן לעבור את הזמנים הקשים. נכון, אנחנו כרגע בתקופה מאתגרת שכן מדובר במשבר בריאותי, גופני ונפשי. ולמרות זאת אנחנו צריכים להתמקד באושר, בשביל לעבור את התקופה הזאת ולהתחזק".
עוד במדור 60 פלוס:
מחקר בדק: על מי הכי השפיע הריחוק החברתי
הקשר בין אינטימיות לאושר בגיל השלישי חוקרים מצאו: הגורם לחיים בריאים וארוכים
המחקרים שבדקו: אושר בתקופות קשות
בעקבות משבר משנה חיים או אסון עולמי קורה לעתים קרובות דבר חיובי מפתיע. חודשיים לאחר פיגועי הטרור במרכז הסחר העולמי בניו יורק בשנת 2001, סקר של אוניברסיטת פנסילבניה שנערך בקרב יותר מ-4,000 אמריקאים מצא כי הם חשים הכרת תודה, תקווה, טוב לב ואהבה יותר מכפי שהרגישו לפני ה-11 בספטמבר.
וההשפעה לא הייתה חולפת, במחקר של שלוש שנים באוניברסיטת מדינת ניו יורק, שנערך בבאפלו, לקחו חלק 1,382 מבוגרים אמריקאים, 58 אחוזים מהם אמרו כי הם המשיכו לראות השלכות חיוביות הנובעות מההתקפות.החוקרים ציינו שהנבדקים הם לא הסתירו את ראשם בחול ולא העמידו פנים שהאסון לא קרה.
אולי זה מובן כי אושר עוזר ליצור ולקיים חוסן רגשי. אבל גם שיחה תומכת תשפר את החוסן רגשי, הידיעה כיצד אתה יכול לעבור משבר עם קצת פחות ייאוש וקצת יותר שפיות ופרספקטיבה יכולה בהחלט להביא גם לאושר ומחקרים מאשרים זאת.
חוקרים גילו שאנשים המתמודדים עם משבר בריאותי חמור כמו סרטן ומצאו תחושת משמעות גבוהה במצוקתם, חוו גם רווחה רגשית טובה יותר. אֵיך? על ידי מעבר מהתמקדות בתחושות הטרגדיה לעידוד אמפתיה. זו הסיבה שכל כך הרבה מתנדבים חשים שמחה עמוקה במה שהם עושים.
מובן כי סבל הוא לא טוב. וכרגע, רבים מאוכלוסיית העולם אומרים וחשים כי נגיף הקורונה משפיע בצורה קשה על בריאותם הנפשית, סקר לאומי של האיגוד הפסיכיאטרי האמריקני, מדבר על שליש מאוכלוסיית ארצות הברית.
הפסיכולוגית מריה סירואה, שכתבה על חוסן רגשי של ילדים חולי סרטן ובני משפחותיהם, מכנה זאת "חיוביות", שילוב של ריאליזם, תקווה וחמלה. ניצול השואה והפסיכיאטר ויקטור פרנקל כינה זאת "אופטימיות טרגית".
"כולנו יכולים להגיע לזה. ההגעה למצבים רגשיים מחזקים מתחילה בהכרת הרע", אומרת סירואה. "יכולתי להסתכל על נטפליקס במשך שבע שעות ביום, אבל זה לא יקיים אותי רוחנית או רגשית או את מערכות היחסים שלי, תאפשרו לעצמכם להרגיש את מה שאתם באמת מרגישים."
"מה עולה בקנה אחד עם הערכים שלך? זה יכול להיות יותר טוב לב, רוחניות, הערכת החיים בכל הרגעים הגדולים והקטנים שלהם, שימוש בכוחות שלי בעולם", היא מסבירה "לבסוף פעלו לפי המטרות, לאט ובצעדים קטנים. כשאתה שם לב לאופן שאתה מעצב את חייך ברגע זה, אתה לא תרגיש קורבן בגלל מה שקורה. אנשים חזקים יודעים שיש להם בחירה. האושר לא בא מבחוץ".
האושר אישי - בלי השוואות
הפסיכולוגית לורי סנטוס פיתחה ב-2018 קורס מקוון בן 10 מפגשים העוסק באסטרטגיות לאושר. פרופ' סנטוס אשר הייתה עדה ללחץ של תלמידיה בייל, פיתחה קורס שכותרתו פסיכולוגיה והחיים הטובים, הקורס חשף את הבסיס הגופני והרגשי של האושר, ומה ניתן לעשות כדי להגדיל אותם.
הקורס הפך להצלחה עולמית, לצד הפרמטרים הידועים של לאכול טוב, לישון טוב, להתאמן ולנהל לחץ וחרדה פרופ' סנטוס מדברת על שינוי תפיסות המפריעות לרווחה אמתית.
מסתבר שאנחנו לא באמת יודעים מה באמת ישמח אותנו, ופעמים רבות אנחנו רודפים אחרי הדברים הלא נכונים, כסף, מעמד ומתעלמים מהדברים הייחודיים והיומיומיים שבאמת משמחים אותנו.
ראשית, אנו משווים את עצמנו לאחרים, במקום לרדוף אחר האושר שלנו. "להשוות את עצמך לאנשים אחרים זו דרך נהדרת להרגיש פחות מאושרת", אומרת פרופ' סנטוס.
במחקרים על מדליסטים אולימפיים, מדליני ארד נראו שמחים יותר עם זכייתם במקום השלישי מאשר במדליות מדליות כסף. "קל להכות את עצמך מכיוון שלא קיבלת את מדליית הזהב", אומרת פרופ' סנטוס, "ולשכוח מהחוויה המדהימה שעברת".
לפניכם שלוש גורמים אשר פרופ' סנטוס מציינת בקורס שלה כחיוניים ומקדמים את תחושת האושר.
1: מערכות יחסים גורמות אושר
חיבור אנושי הוא המתכון הקלאסי כמו מרק עוף לאושר. מחקר שנערך 83 שנה בהרווארד נוהל על ידי ד"ר רוברט וולדינגר ובדק פרמטרים שונים הקושרים להתפתחות מבוגרים, נחשב למחקר הרווחה הארוך בעולם.
"המסר הברור ביותר שאנו מקבלים מהמחקר שלנו הוא שמערכות יחסים טובות גורמות לנו להיות יותר מאושרים ובריאים", אומר ד"ר וולדינגר. "תחושה של שמחה מחזקת את תאי הגוף ומפחיתה מחלות".
"זה לא מספר החברים שיש לך כי אם איכות היחסים ביניכם היא הדבר החשוב, וזה משהו שאנחנו יכולים לעבוד עליו בכל גיל".
2: פעילות גופנית - במיוחד יוגה
פעילות גופנית יכולה להגביר את האושר שלך על ידי הפחתת הלחץ ושחרור כימיקלים במוח. יוגה היא בחירה טובה.
"השילוב של תנוחות פשוטות עם נשימה עמוקה עשויים לגרום לך להרגיש מאושר יותר", אומרת איימי וינטראוב, מדריכה וסופרת יוגה לדיכאון. "תרגול היוגה מזרים יותר חמצן למוח, מגרה את עצב הנרתיק, מרגיע את הלחץ והחרדה, ובמשך הזמן, יכול גם ליצור שינויים מועילים במוח".
3: בלי לרוץ - קחו את הרגע
לעצור לרגע ולראות את הטבע והחיים סביב. זריחה, ציפור של בוקר, חיות מחמד הם דרך נהדרת ללמוד להתענג מהרגע.
אפשר גם להיזכר בזיכרון היקר, לנגן מוסיקה המקושרת לרגע מיוחד או להתבונן בתמונות . "ללמוד להתענג על בסיס קבוע עשוי להגביר את האושר לפרקי זמן ארוכים יותר", אומרת ג'ניפר סמית ', מנהלת מחקר מאוונסטון, אילינוי.
מי מחייך יותר? גברים או נשים וכמה פעמים ביום אנחנו מחייכים - 10 עובדות על חיוכים
המדור בשיתוף "מגדלי הים התיכון"