שתף קטע נבחר

 

6 הטעויות הכי גדולות שכולנו עושים כשרוצים לרדת במשקל

אין מי שלא היה במשטר דיאטטי והתאכזב באמצע הדרך בגלל שהמשקל נתקע או לא ירד במהירות הרצויה. אילו טעויות אנחנו עושים במהלך תהליך הירידה במשקל, ואיך נוכל לתקן אותן ולהצליח

זה לא סוד גדול שירידה במשקל אינה אתגר קל ופשוט. הפיתויים למזונות שונים הם אינסופיים, להתאמן זה קשה, לאור כל המגבלות ובעולם של סיפוקים מיידיים אנחנו רוצים לראות את הקילוגרמים נושרים כאן ועכשיו. למעשה, ירידה במשקל מתאפיינת בצורה שונה מאדם לאדם ומושפעת מגורמים רבים. לרוב מדובר בתהליך ארוך טווח שצריך להיות מותאם לכל אחד באופן אישי על פי הצרכים והמאפיינים שלו.

 

יחד עם זאת, לעיתים על אף התחושה שעשינו הכול כמו שצריך, אנו נתקלים בקושי אמיתי לרדת במשקל. היעדר התוצאות עלול לגרום לתסכול, ייאוש, תחושת כישלון והפסקת התהליך. אולם, ייתכן כי למרות המאמץ הרב שמושקע בתהליך הירידה במשקל, אנו מבצעים שגיאות בדרך. על מנת שהתהליך יהיה אפקטיבי, הוא חייב להיות מדויק.

 

קראו עוד:

מה בריא יותר להרזיה: דיאטה או ספורט?

מחקר ענק: איזו דיאטה תגרום לכם להוריד הכי הרבה?

 

לפעמים טעויות קטנות שאנו עושים בדרך יכולים לגרום לנזקים גדולים. הנה כמה מהן:

 

1. עניין של מספרים

ישנן דרכים רבות לרדת במשקל ואינספור טיפולים, תפריטים ושיטות, אך בסופו של דבר תהליך מוצלח של ירידה במשקל נעוץ ב"משחק קלורי". הנוסחה פשוטה: עלינו להכניס לגוף פחות קלוריות ממה שאנחנו מוציאים (שריפת קלוריות מתרחשת בפעילות גופנית, בביצוע של פעולות יומיומיות ולאורך שנת הלילה).

 

כאשר אנו מבצעים הערכה שגויה של הקלוריות שאנו צורכים, המשקל לא יירד. מדובר בטעות נפוצה ואנשים רבים מעריכים באופן שגוי את גודל המנה והערך הקלורי של המזון שלהם. כיום, קיימים עזרים שונים למעקב והערכת מנות באופן מדויק יותר, וגם סיוע של איש מקצוע יכולה למנוע את ההפתעה הלא נעימה שמתקבלת כשאנו עולים על המשקל.

 

עניין מתמטי. להכניס לגוף פחות קלוריות מנה שיוצא (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
עניין מתמטי. להכניס לגוף פחות קלוריות מנה שיוצא(צילום: shutterstock)

 

2. לא עושים דיאטת כאסח

מי מאיתנו לא רוצה תוצאות מהירות? לעיתים אנו נוטים לבחור בתפריטי "קיצוני" ולאמץ דיאטות כאסח בהן צורכים כמות נמוכה במיוחד של קלוריות או לחילופין בוחרים בשיטות הכוללות הימנעות מוחלטת ממזונות מסוימים – לדוגמה דיאטות ללא פחמימות או הימנעות טוטאלית מסוכרים. במקרים אלו, התוצאות לרוב אכן ניכרות בטווח הקצר והקילוגרמים יכולים להיעלם במהירות, אולם הסיכוי לשמור על אורח חיים מגביל שכזה לאורך זמן הוא נמוך ביותר.

 

אימוץ של דיאטות כאסח עלולים לגרום לייאוש ו"שבירת כלים" ומשם הדרך קצרה לעלייה של כל הקילוגרמים שאבדו ולעיתים אף להגיע למשקל גבוה יותר טרום הדיאטה. זכרו תמיד שדיאטה נכונה היא כזאת שתאפשר לכם לשנות הרגלים ולהתמיד איתה לטווח הארוך. בדיאטה נכונה ומאוזנת ניתן לשלב גם מתוקים כל עוד אנחנו מקפידים על גרעון קלורי מצטבר.

 

3. הרגלי שקילה לא נכונים

אם אתם מקפידים לעלות על המשקל כל יום, אתם עלולים לראות שינויים ותנודות משמעותיות במשקל למרות שהקפדתם על אכילה מאוזנת. המשקל שלנו מושפע מפרמטרים רבים, ביניהם צריכת הנוזלים, כמות המלח והנתרן, שתיית אלכוהול, תכיפות הביקורים בשירותים ואצל נשים גם הופעת המחזור החודשי.

 

כל אלו עלולים לגרום לשינויים מהירים שבאים לידי ביטוי גם על המשקל. לכן, אם אתם מתכננים להישקל מדי יום, חשוב לבחון את תהליך הירידה במשקל בראייה רחבה יותר על סמך ממוצע המשקל השבועי. כשנשקלים כל יום חשוב להיות מוכנים גם למצבים של עלייה לא מוסברת במשקל, אך במידה ופעלתם נכון לאורך השבוע, המספרים מתאזנים והתוצאה הרצויה תתבטא בממוצע השבועי.

 

אם אתם חוששים מתסכול בשל השינויים הזמניים במשקל שעלולים לגרום לייאוש וזניחת התהליך, הסתפקו בשקילה חד-שבועית והשתדלו לשמור על מועד ושעה קבועים.

 

4. הישענות על מוצרי דיאט

מוצר דיאטטי לא בהכרח מסייע בירידה במשקל, לעיתים ההפך הוא הנכון. פעמים רבות, מזונות דיאטטיים מכילים תחליפי סוכר וממתיקים מלאכותיים שמגבירים את תחושת הרעב. אפשר לרדת במשקל גם בלי לשלב בתפריט לחם קל. לחם עשיר בסיבים תזונתיים יכול להיטיב אתכם ולגרום לתחושת שובע למשך שעות רבות יותר. גם מוצרים המכילים 0% שומן כמו גבינות ויוגורטים לא תורמים לתחושת שובע מספקת, בחלקם הפחתת אחוזי השומן באה על חשבון הוספת סוכרים ופחמימות.

 

אחת הטעויות הנפוצות היא שישנם כאלו שסבורים שמוצרים דיאטטיים אינם משמינים וצורכים אותם באופן לא מבוקר, ואין דבר יותר מבאס מלעלות במשקל בגלל פריכיות.

  

תזונה ורזון (צילום: Shutterstock)
הקפדה על תזונה מאוזנת ונכונה(צילום: Shutterstock)

 

5. מזון אולטרה מעובד

אנשים רבים צורכים יותר מדי מזון אולטרה מעובד בתהליך ההרזיה. מזון אולטרה מעובד הוא מזון שעבר מספר תהליכי עיבוד תעשייתיים, הוא בדרך כלל ארוז ומוכן לאכילה ובכך חוסך את הצורך בבישול או אפייה. לעיתים מזון אולטרה מעובד יכול להקנות תחושה של דיוק בחישוב הערך הקלורי של המנות בזכות הערכים התזונתיים המופיעים על גב האריזה.

 

חשוב לדעת כי צריכה גבוהה של מזונות אלו עלולה לשנות את הרכב המיקרוביום (חיידקי המעי) בגוף ודווקא לעלות את הסיכון להשמנה. בנוסף, מחקרים שהתפרסמו בשנים האחרונות מצאו קשר בין צריכה מוגברת של מזונות אולטרה מעובדים לסיכון מוגבר לסרטן.

 

6. פיצוי קלורי אחרי אימון גופני

רבים סבורים שאם הם יצאו לריצה בפארק או עשו אימון כוח בחדר כושר, אז מותר להם לאכול קצת יותר, אולם ברוב המקרים זוהי טעות. שעוני הדופק, הצמידים החכמים ואפילו מד הקלוריות במכשירי האימונים מציגים אומדן לא מדויק של הקלוריות ששרפנו באימון. על מנת לחשב במדויק את מספר הקלוריות שאנו שורפים בפעילות גופנית, לא מספיק לחשב רק כמה פרק הזמן ומהירות הריצה אלא להוסיף משתנים נוספים הקשורים כמו גיל, משקל ופרמטרים נוספים.

 

זיכרו, אנו יכולים לדעת בוודאות מה אנו אוכלים, אך לא לדעת במדויק כמה קלוריות אנחנו שורפים. לכן, ותרו על ההרגל לצ'פר את עצמכם אחרי שהזעתם במכון או בריצה בפארק ושמרו על מסגרת הקלוריות היומית שהותאמה לכם בין אם ביצעתם פעילות גופנית או לא באותו היום.

 

נסו להימנע מאכילה בערב (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נסו להימנע מאכילה בערב(צילום: shutterstock)
 

 

7. הימנעות מאכילה בערב

נמנעים מלאכול בלילה? לא בטוח שזה נכון. רבים סבורים שאכילה בשעות הערב עלולה לתקוע את תהליך הדיאטה ואפילו לגרום לעלייה במשקל. אולם, מדובר במיתוס שאין לו אחיזה במציאות. גם אם תאכלו ארוחת ערב מאוחרת כשאתם רעבים, כל עוד נותרתם בגירעון קלורי בהתאם לתפריט שלכם – תראו ירידה על המשקל.

 

לעיתים דילוג על ארוחת הערב הוא מוקש שעלול להוביל לצורך בלתי נשלט בנשנוש מתמיד לאורך הלילה. אוהבים לאכול מול הישרדות או המטבח המנצח? עשו זאת כל עוד אתם יושבים סביב השולחן ולא רצים כל פעם למקרר.

 

כדי לרדת במשקל ולשמור על ההישגים לאורך זמן יש צורך במסירות, התמדה, נחישות ואורח רוח. זה לא תמיד קל ולפעמים זה אפילו מאתגר, אולם קיצורי דרך הם לא פתרון ארוך טווח.

 

בשנים האחרונות הטיפול בהשמנה התרחב וכיום יש מנעד רחב של אפשרויות. יחד עם זאת ניתן להסכים כי אין "מרשם פלא" או מתכון אחד להצלחה. כל מטופל צריך תכנית טיפול אישית שמותאמת לסגנון ואורח חייו, להיסטוריית ההשמנה שלו, להרגלי האכילה ולבעיות בריאותיות מהן הוא סובל מהם. בנוסף, בטיפול בהשמנה – כמו בכל טיפול במחלה ובבעיה כרונית – ישנם סיכויי הצלחה גדולים יותר כשמטופל מקבל ליווי, ייעוץ ותמיכה רציפה לאורך כך התהליך.

 

הכותבת הינה מנהלת מערך הטיפול התזונתי ב"מרכז הרפואי לטיפול בהשמנה – ד"ר רז"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כשהמשקל תקוע
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים