סדציה בטיפולי שיניים: האם מדובר בטיפול בטוח?
טיפולי שיניים אמנם מעוררים בכולנו חשש קל, אך עבור אלה אשר סובלים מחרדה דנטלית מדובר בפחד של ממש. ביצוע הטיפולים תחת סדציה עשוי להקל על מהלך הטיפול, תוך שמירה על בטיחות המטופל. מהי סדציה, מה ההבדל בינה לבין הרדמה כללית ואילו טיפולים ניתן לבצע תחת טשטוש? דוקטור, רק שאלה – ד"ר יצחק אידלמן מסביר
בשיתוף ד"ר יצחק אידלמן ואינפומד
חוטפים צמרמורת לפני התור לרופא השיניים או דוחים את טיפול השורש בגלל הפחד? אתם ממש לא לבד. חרדה דנטלית, או דנטופוביה היא תופעה נפוצה הכוללת פחד בלתי רציונלי מטיפולי שיניים. לרוב, הוא נגרם עקב חוויה שלילית במרפאת הרופא שנחרטה בזיכרון.
מלבד התחושה הלא נעימה אשר מלווה את אלה הסובלים מחרדה דנטלית, הפחד עלול להוביל להימנעות מביקור במרפאת רופא השיניים וכתוצאה מכך גם להחמרה בבעיות שונות ולהתדרדרות של מצב השיניים והפה ככלל.
צפו ברופא מסביר
מהי סדציה?
סדציה או טשטוש היא מעין מצב ביניים בין הרדמה כללית לבין ערות. למעשה, מדובר בשיטת הרדמה יעילה ובטוחה בה ניתן להשתמש לצורך ביצוע טיפולי שיניים במטופלים אשר סובלים מחרדה דנטלית.
חומר ההרדמה מוזרק באמצעות עירוי תוך ורידי על-ידי רופא מרדים אשר נמצא בחדר הטיפול עד לסופו. בזמן ביצוע הפעולה למטופל יש תחושה המדמה שינה אך הוא נושם בכוחות עצמו.
למי מתאים הטיפול באמצעות סדציה?
מעבר לאלה הסובלים מחרדה דנטלית, הטיפול באמצעות סדציה מתאים גם למטופלים בעלי מגבלות רפואיות שונות, בהן גם מגבלות נפשיות, אלה הסובלים מרפלקס הקאה מוגבר או במצבים בהם יש צורך בביצוע של מספר טיפולים במקביל.
אילו טיפולים ניתן לבצע תחת סדציה?
הסדציה מאפשרת לבצע מגוון טיפולי שיניים, כמו טיפולי שורש ואף טיפולים מורכבים יותר, כמו השתלות דנטליות והרמות סינוס, גם במטופלים הסובלים מחרדה דנטלית. כך, ניתן לחסוך את החוויה המבעיתה למטופל ובמקביל לשמור על בריאות הפה ולספק תוצאה מוצלחת.
לטיפולי שיניים תחת סדציה שני יתרונות מרכזיים:
- אפשרות לבצע יותר טיפולים בפחות זמן
הסדציה מאפשרת לבצע מספר טיפולים במקביל, דבר שעשוי לקצר את זמן הטיפול הכולל. לעיתים היא אף תורמת להליך ריפוי מהיר יותר.
- חוויה טובה יותר עבור המטופל
מטופלים הסובלים מחרדה דנטלית עלולים פעמים רבות לדחות טיפולים הכרחיים בשל החשש מהפעולה עצמה. תחת סדציה המטופל אינו חש כאב – דבר אשר עשוי לתרום לחוויה החיובית ולעיתים אף להוות מעין חוויה מתקנת.
האם יש צורך בהכנות מיוחדות לקראת טיפול תחת סדציה?
שבועיים טרם לטיפול יש לבצע בדיקות כלליות, לרבות בדיקת דם ובדיקת ECG (אק"ג) .
בנוסף, יש לקבל מידע מרופא המשפחה בנוגע לתרופות שנלקחות בשגרה וכן לגבי ניתוחים שבוצעו בעבר. במקרים מסוימים יש צורך בהפסקת נטילתה של תרופות מסוימות לפני הטיפול.
הדבר מתבצע באישור הרופא המטפל. כשש שעות לפני ביצוע הפעולה על המטופל להיות בצום, להוציא שתיית מים. בנוסף, המטופל יקבל מרשמים לתרופות אותן יש ליטול לאחר הטיפול.
מה אני צפוי להרגיש לאחר שהשפעת ההרדמה חולפת, האם ישנן תופעות חריגות שיחייבו פניה מיידית לרופא?
בתום הפעולה, המטופל נשאר במרפאה להשגחה עד שהשפעת ההרדמה חולפת. חשוב לציין כי יש להגיע אל הטיפול עם מלווה. לעיתים לאחר הטיפול יכולה להתפתח חולשה כללית או הקאות, אך על פי רוב תופעות אלה יחלפו לאחר כמה שעות ועד ליממה לאחר ביצוע הפעולה.
בשיתוף ד"ר יצחק אידלמן ואינפומד