הסב לחם מול הנאצים – הנכד חבר כנסת
סגירת מעגל. פרדריק קיש שנהרג במהלך מלחמת העולם השנייה בלחימה מול הנאצים, היה היהודי בעל הדרגה הבכירה ביותר בצבא הבריטי. נכדו, יואב קיש, טייס במיל' וחבר כנסת טרי, מספר על הסבא שהוא מכיר רק מהסיפורים. "אם סבא לא היה נהרג, הוא היה לוקח חלק מאוד משמעותי בהקמת מדינת ישראל"
רוצים לקרוא עוד על יום הניצחון היהודי ?
נותנים את הזווית המלחמתית למוזיאון "יד ושם"
לחם בנאצים וניצל בזכות ריקוד סביב העץ
אמנם, לאחר שנהרג בתוניס לקראת סיום המלחמה מול הנאצים, נקראו על שמו מספר רחובות בארץ, ניטע יער סמוך לירושלים ואפילו כפר קיש שבגליל התחתון הוקם לזכרו, אך מורשתו נותרה מעט עלומה.
מי שמנסה לשנות מעט את המצב ולהגביר את המודעות סביב פרדריק קיש הוא לא אחר מאשר נכדו, יואב קיש, שלאחרונה נכנס לכהן כחבר כנסת מטעם הליכוד ועבורו מדובר בלא פחות מסגירת מעגל.
המנהיג הציוני שנלחם מול הנאצים
"סבא לא תפס בולטות בהיסטוריה הציונית למרות שהוא היה גם מנהיג ציוני, גם לוחם וגם נהרג בסופו של דבר במלחמה כנגד הנאצים", אומר ל-ynet יואב קיש (46) טייס במילואים ועד לאחרונה אף עבד כטייס באל-על. "בשנות ה-20 נפגש סבא עם המנהיג הציוני חיים וויצמן ששכנע אותו להתגייס לרעיון הציוני, וכשעלה ארצה היה במשך שנתיים ראש המחלקה המדינית של הסוכנות היהודית. בתקופה הזו הוא היה הכתובת של כל התלונות והטיפול בציבור היהודי במדינת ישראל", מוסיף קיש.
פרדריק נולד בהודו ב-1888 בתקופה בה אביו כיהן כשר הדואר במדינה בתקופה שאנגליה שלטה בתת היבשת ההודית. "סבא שלי הלך לקריירה צבאית באנגליה, ובמלחמת העולם הראשונה נלחם ונפצע במהלך הקרבות", מספר קיש. לאחר המלחמה הוא קיבל אותות לחימה של כבוד ולמעשה גם נשלח כנציג הבריטים בהסכם ורסאי – הסכמי השלום של גרמניה עם המדינות שלחמו נגדה.
"סבא היה שותף לכתיבתם של הסכמי הכניעה של גרמניה", הוא מוסיף, אך מציין באירוניה שלמרות כל זאת, יהדותו הייתה לו למחסום בצבא. "לאחר שחזר לאנגליה נעצר קידומו בצבא על רקע יהדותו. אמרו לו: לא ניתן ליהודי להתקדם במעלות דרגות הצבא - ממש אנטישמיות של אותם ימים", הוא מבהיר.
אחראי חיל ההנדסה של הגנרל הבריטי מונטגומרי
לאחר שנפגש עם חיים וויצמן בתחילת שנות ה-,20 הוא עלה ארצה - כאן הכיר את אשתו לעתיד – אחייניתו של הנציב הבריטי העליון הרברט סמואל. יואב מציין, כי בסעודות השבת היו השניים יושבים ודנים על הבעיות של הישוב היהודי והוא סייע רבות, כאשר במקביל פיתח כמהנדס את תשתיות התחבורה וכבישים בכל רחבי הארץ שלפני קום המדינה.
כאשר החלה מלחמת העולם גויס פרדריק בשנית לצבא הבריטי, והגנרל הבריטי, ברנרד לוֹ מונטגומרי, קרא לו להילחם לצידו ומינה אותו אחראי על כל חיל ההנדסה שלו.
במהלך המלחמה לחמו השניים כנגד הגנרלים הבכירים והמוערכים ביותר בוורמאכט (צבאה של גרמניה הנאצית), ארווין רומל. "במלחמת העולם השנייה, הוא היה היהודי עם הדרג הכי גבוה בצבא הבריטי – דרגת תת אלוף", אומר נכדו בגאווה אך מוסיף, "לצערי הוא נהרג בתוניס לקראת סוף המלחמה מהתפוצצות מוקש, במהלך סיור שעשה עם כמה קצינים בריטיים ונקבר שם. אני בטוח שאם סבא לא היה נהרג, הוא היה לוקח חלק מאוד משמעותי בהקמת מדינת ישראל".
אלמנתו של פרדריק פונתה לדרום אפריקה יחד עם שני הילדים במהלך המלחמה, אך כשהסתיימה, הוא עברה לגור באנגליה - ארץ הולדתו של פרדריק שם גידלה את ילדיה. כאשר היה בנו של פרדריק - אביו של יואב בן 24, הוא עלה חזרה ארצה וזמן קצר לאחר מכן הקים את פלחה"ן צנחנים (פלוגת החבלה וההנדסה) לבקשתו של אריק שרון.
השניים לחמו זה לצד זה במלחמות ששת הימים וביום הכיפורים ווקיש מציין שאביו אף היה מעורב בחציית התעלה יחד עם אריק.
"יש פה גם אלמנט סמלי של דור שני של לוחמים באפריקה", אומר קיש בהתרגשות ומסכם, "סבי מעבר להיותו לוחם, הוא היה מנהיג ציוני ודאג לישוב היהודי בכל מה שהוא יכל במשך שנים רבות ואני חושב שאת המסר הזה של להיות שליח ציבור ולפעול למען הציבור".
מטה יום הניצחון קורא לציין ולחגוג את יום הניצחון על הצורר הנאצי בין ה-8-9 במאי ע"פ תאריך עברי - כ"ו באייר, כפי שמציינים את כל מועדי ישראל.
את יום הניצחון יזם גרמן זכרייב, נשיא קרן Stmegi - הקרן של יהודי קווקז בישראל. רכז הפרויקט הוא מנהל תוכניות בינלאומיות בקונגרס יהודי רוסיה, בני בריסקין.