הרב השמיני מגורש: "רוסיה מסלקת את הרבנים"
שמונה רבנים שאינם מחזיקים באזרחות רוסית אך קיבלו אשרות עבודה כחוק, קיבלו צווי גירוש מרוסיה בשנים האחרונות. הפדרציה היהודית טוענת כי "השלטונות מנסים למצוא דרכים שונות להוציא מהמדינה אנשי דת לא רוסים". רוסיה בתגובה: "ישראל עושה שימוש בפרוצדורה הזאת לעיתים קרובות מאוד, ברוסיה - פחות"
בית המשפט הרוסי הורה בשבוע שעבר לגרש לאלתר מן המדינה את הרב יוסף חרסונסקי, רב ממוצא ישראלי המכהן כרב בקהילה במוסקבה זה כעשור. אלא שחרסונסקי הוא הרב השמיני במספר שמופעלים נגדו הליכי גירוש ברוסיה בשנים האחרונות, ואת הקהילה היהודית המגמה מטרידה. מאוד מטרידה.
<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק >>
"רוסיה מגרשת רבנים שאינם אזרחי המדינה", אומר ל-ynet הרב ברוך גורין, דובר הפדרציה היהודית ברוסיה (FEOR). "המקרה האחרון אירע לפני שלושה חודשים בלבד, בקהילה היהודית בסוצ'י, אז גורש רב ממוצא אמריקני, הרב אריה אדלקוף, שכיהן כרב ברוסיה במשך שש-עשרה שנים".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- איוונקה טראמפ קיבלה היתר מיוחד: טסה בשבת באייר פורס 1 מתוך הגעגוע למאיר בנאי: "לך אלי"
- חשבון נפש ירושלמי: כדי שלא תיחרב שנית/ רוחמה
וייס ואילן אזרחי
עד למקרה בשבוע שעבר מנתה הקהילה היהודית כבר שבעה רבנים שמצאו עצמם מגורשים לפתע. המכנה המשותף של כולם היה כי הם אינם מחזיקים באזרחות רוסית אלא באזרחות אחרת, לרוב ישראלית או אמריקנית. כולם קיבלו אשרת עבודה כחוק במדינה, אך בשלב מסוים בחרו השלטונות שלא לחדש את האשרה ולמצוא פגמים בירוקרטיים שונים שבגינם קיבלו צו גירוש.
לא רוצים "השפעה מבחוץ"
סוכנות הידיעות הצרפתית, AFP, דיווחה בשבוע שעבר כי בית המשפט פסק שהרב יוסף חרסונסקי, רב המשתייך לחב"ד, יליד ברית המועצות לשעבר (אוקראינה) ואזרח ישראלי בהווה - יגורש מהמדינה ואף ישלם קנס של 5,000 רובל. "אנחנו נלחמים כקהילה יהודית", גורין אומר, "מדברים על הנושא עם אנשי ממשל, והיו גם פניות לנשיא פוטין. כולם אומרים שהם יבדקו ויטפלו – אך בינתיים זה ממשיך".
את ההגנה המשפטית מספקת לרב חרסונסקי הפדרציה של הקהילות היהודיות, שהגישה ערעור על ההחלטה. לדבריהם, גירוש רבנים שאינם אזרחים הפך להיות מחזה שגרתי ומדאיג. "בהתחלה הם אמרו שיש בעיה בירוקרטית, כמו שאמרו על כל המקרים עד כה. שם זה עבד, כי לא היה להם ייצוג משפטי. אבל אחרי שהוכחנו שאין שום עניין בירוקרטית, בוטלו כל האישומים על זה. כעת הם החליטו לגרש אותו על בסיס 'פגיעה בביטחון המדינה', וכנגד זה אין מה לעשות במישור המשפטי".
הרבנים אינם לבד. אנשי דת נוצרים לא אורתודוכסים וכן אימאמים שאינם בעלי אזרחות רוסית, מגורשים אף הם במספרים הולכים וגדלים בשנים האחרונות. "הם מנסים למצוא כל הזמן דרכים שונות להוציא מהמדינה אנשי דת לא רוסים מהמדינה", אומר הרב גורין. "חוקית כמובן שאסור לעשות את זה, אז הם מנסים למצוא כל מני דרכים שונות כדי לגרש אותם".
יצויין כי בין אנשי חב"ד ובהם רבה הראשי של רוסיה, לנשיא פוטין עצמו - שוררים יחסים חמים מאוד, הכוללים הזמנות לקרמלין, עלייה בכמות בתי הכנסת והמסעדות הכשרות, חינוך יהודי ועוד.
למה זה קורה?
"זה לא סוד, וזה די מובן לקהילה היהודית שהממשל לא מעוניין שבראשות ארגונים, חברות או קהילות דתיות יעמדו אנשים שאינם אזרחי רוסיה. הם לא מעוניינים ב'השפעה חיצונית' על אזרחים. זו גם הסיבה שאסור כעת לאדם שאינו רוסי להחזיק בעיתון במדינה".
האם שיתפתם בניסיונות להגיע לפשרה את נציגי המדינות שמהם מגורשים הרבנים עד כה, ישראל וארצות הברית?
"במצב היחסים הנוכחי בין רוסיה לארצות הברית זה רק יזיק. אבל יש כל הזמן ניסיונות לפעול עם גורמי ממשל ישראלים שמנסים לעזור. בינתיים זה לא מצליח".
"זה נושא שמטריד אותנו", הרב גורין מסביר. "זה לא בגדר של סיכון לקהילה היהודית, כי יש לנו ברוך ה' הרבה רבנים שהם אזרחי רוסיה. הבעיה היא שזה פוגע ביחס שצריך להיות בין דת וממשל. אנחנו מאמינים שאלה דברים נפרדים, ולממשל לא צריכה להיות מעורבות בנושאים דתיים ובקהילות דתיות. זה שהממשל רואה בקהילה דתית גורם שצריך להשפיע עליו, הוא לא סימן טוב מבחינתנו. יש כאן סיכון לחופש הדת".
רוסיה בתגובה: אין בסיס לטענות
בשגרירות מוסרים בתגובה כי "אין בסיס לטענות של נציגי ציבור דתיים אחדים, כאילו רוסיה מקיימת כביכול מדיניות שמטרתה גירוש מהמדינה של אנשי דת בעלי אזרחות זרה. לא ידוע לנו על מדיניות כזאת, והיא איננה קיימת.
"לגבי הרב הישראלי יוסף חרסונסקי, יצוין כי בהתאם להחלטת בית המשפט במוסקבה, הוא הורשע בהפרת החוק המנהלי של רוסיה שדינה – קנס כספי וגירוש אל מחוץ לפדרציה הרוסית. ברצוננו להדגיש כי גירוש אזרחים זרים, ללא קשר לסוג תעסוקתם, הינו פרוצדורה רווחת לא רק ברוסיה, אלא גם במדינות אחרות, לרבות בישראל. ישראל עושה שימוש בפרוצדורה הזאת על פי חוקים ותקנות קיימים לעיתים קרובות מאוד, ברוסיה - פחות".