שתף קטע נבחר

 

בוגרים נגד בית הספר לקולנוע: הדיר סרטים על פגיעות מיניות

במרתון שמקיים בית הספר לקולנוע "מעלה" לא יוצגו שלושה סרטים, שהמשותף לכולם - עיסוק בנושאים כגון פגיעות מיניות ויחסים חד-מיניים, מתוך רצון של הנהלת בית הספר להתחשב בציבור החרדי והחר"דלי. "מעלה" בתגובה: "סרטים בעלי אופי מיני, אלים או בוטה גורם להם להרגיש לא בנוח, אנו מתחשבים בקהל זה"

ומי נעדרים ממרתון סרטי הבוגרים של בית הספר לקולנוע? הסרטים העוסקים ב"נושאים רגישים": במכתב זועם ששלחו שבעה בוגרים של בית הספר הגבוה לטלוויזיה, קולנוע ואמנויות "מעלה" שבירושלים – הם קובלים בפני הנהלת המוסד, המיועד למגזר הדתי-לאומי, כי הדירה במכוון שלושה סרטי גמר העוסקים כולם בפגיעות מיניות, יחסים חד-מיניים ופגיעה עצמית.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

מרתון הסרטים מתקיים בבית הספר "מעלה" בכל יום ירושלים, וגם הלילה (ג') הוא יפתח את שעריו ויקרין את סרטי הגמר של השנתיים האחרונות בפני הקהל הרחב. אלא שבאופן חריג נעדרים, לדברי הבוגרים החתומים על המכתב, שלושה סרטים.

 

קראו עוד בערוץ היהדות :

 

בפוסט שפרסמו שבעה מתוך אחד-עשר בוגרי מגמת בימוי והפקה 2017 של בית הספר, בקבוצה פנימית של "מעלה" - הם מספרים כי ההנהלה הפנתה אותם לאחראית על האירוע. "זו התגובה שקיבלנו", הם כותבים. "'לא מדובר בטעות. הקהל של הערב הספציפי הזה מורכב בעיקרו מחרדים, חרד"לים, דתיים-לאומיים ובני נוער. לכן, סרטים שלא מותאמים לקהל הזה, לא מוקרנים". עוד הוסיפה, לדברי הבוגרים, כי: "זה לא ערב הקרנת סרטי בוגרים בסינמטק, ולכן לא מדובר חלילה באפליה, אלא רק בהתאמת תוכן לפלטפורמה".

 

"לא קרה כלום" של מיטל מימון מדבר על התמודדות עם פגיעה מינית בתוך המשפחה, חרדה חברתית ופגיעה עצמית; "חוד של נעץ" של מיכל כהן עוסק בין היתר במערכת יחסים חד-מינית - ו"לנשום" של הדס יונה דן בהתמודדות עם אונס. החתומים על המכתב מציינים כי האחרון "הוקרן בשנה שעברה, ו'מעלה' לא ראו בו סרט ש'לא מתאים לפלטפורמה'".

 

"אם נשתיק - זה ימשיך לקרות במגזר"

"חשוב לנו לציין שהסרטים נעשו במסגרת בית הספר 'מעלה' ובתמיכתו", הם כותבים. "ופתאום, באירוע הזה, בית הספר מתנער מהם ומהסוגיות שהם מעלים. העניין הוא שמעולם לא היה סינון של הסרטים בשנים קודמות. בכל שנה זה מאוד ברור, גם ליוצרי הסרטים וגם לקהל שמגיע, שבערב הזה מוקרנים גם סרטי הגמר".

 

מתוך "לנשום" - אחד הסרטים שצונזרו מההקרנה הערב (צילום: מתוך הסרט "לנשום", "מעלה") (צילום: מתוך הסרט
מתוך "לנשום" - אחד הסרטים שצונזרו מההקרנה הערב(צילום: מתוך הסרט "לנשום", "מעלה")

 

עוד טוענים הבוגרים שיזמו את המכתב, כי הערב פתוח לכולם, וכי אין סינון של אנשים מרקע דתי בלבד, "לכן הטענה שהאירוע מותאם לקהל ספציפי היא מגוחכת, כי האירוע לא מפורסם ומופץ כאירוע סגור של ציבור מסוים", לדבריהם. "וגם אם כן, האם חרדים ודתיים ובני נוער לא יכולים להתמודד עם סרטים שמדברים על תקיפה מינית? עם סרטים שמציגים מערכת יחסים חד-מינית או פגיעה עצמית? האם אלה נושאים שלא קיימים במגזר?"

 

"כיוצאי המגזר, וככאלה שעדיין בתוכו, אנחנו יכולים לומר באופן חד-משמעי שכן. הדברים האלה קורים, ולצערנו גם ימשיכו לקרות אם לא נדבר עליהם. אם נשתיק אותם ונעלים אותם מעיניהם של הציבור".

 

הם מוסיפים כי "לקולנוע יש גם אחריות חברתית מסוימת. יש לו את היכולת להעלות ולהציף נושאים שהציבור מפחד להסתכל להם בעיניים. זה עצוב שדווקא במוסד ללימודי קולנוע, שאמור לקדם את חופש הביטוי של תלמידיו, בוחרים להדיר ולהשתיק סרטים מסוימים."

 

בסיום המכתב שעליו חתומים "בוגרי 'מעלה' 2017", הם מסבירים כי הזכויות על סרטי הגמר הם של בית הספר, ולכן אין בידיהם את האפשרות למנוע את ההקרנה. "אנו כותבים ומפרסמים את המכתב הזה כדי להגיד אמירה ברורה, שאנחנו לא עומדים מאחורי ההקרנה המדוברת, ולא תומכים בהדרה של חלק מסרטי הגמר".

 

"מעלה": "אנו גאים בסרטים העוסקים בנושאים טעונים"

בתגובה, מסרו בבית הספר "מעלה": "כבר 25 שנה שאנו מקיימים לילה לבן של הקרנות סרטים לקראת יום ירושלים. הקהל העיקרי שמגיע להקרנות אלו מורכב מבני נוער ותלמידי ישיבות, שסרטים בעלי אופי מיני, אלים או בוטה גורם להם להרגיש לא בנוח, אנו מתחשבים בקהל זה.

 

"לצערנו, תלמידים שסרטיהם לא נבחרו מטעמים אלה, עושים שימוש ציני בנושא הפגיעות המיניות, אשר אינו 'מוקצה' וכן עוסקים בו בתמיכתנו בבית הספר. בית הספר מאוד גאה בסרטים העוסקים בנושאים טעונים וקשים, כמו פגיעות מיניות, לא רק שאנחנו מלווים ותומכים ביוצרים וביוצרות, אנחנו גם מקרינים את הסרטים האלה בפורומים ובכנסים שמטפלים בנושאים אלה. בית הספר לא רק משקף את המציאות, אלא גם משנה אותה באמצעות הסרטים. חובתנו לא רק לאפשר חופש יצירה, אלא גם לכבד ולהתחשב בצופים המגיעים למעלה בזכות אופיו המיוחד.

 

"מצער שדברים מוצגים באופן לא נכון כדי לקבל תמיכה רגשית ולעורר סערה, על חשבון סרטים טובים שנבחרו להיות מוקרנים באירוע. אמנם מדובר בבית ספר עם אוריינטציה יהודית שמבקש להתחשב בקהל, אך הדבר לא מונע מאתנו לתמוך בהפקת סרטים גם בנושאים רגישים שעלולים לפגוע בקהל הדתי. כל הסרטים נשלחים לפסטיבלים בארץ ובעולם, בתמיכת בית הספר, מתוך רצון לקדם את התלמידים, וכך גם הסרטים שעוסקים בנושאים שנחשבים לרגישים.

 

"ממש בימים אלה, שלושה מבוגרי מחזור 2017 נמצאים בפסטיבל קאן, סרטיהם מוקרנים כאן, ואנו עושים כל שביכולתנו כדי לחשוף את סרטי בוגרינו לקהל רחב כמה שיותר". עוד הם קובעים, כי בניגוד לנאמר במכתב – "אף פעם לא מוקרנים כל הסרטים, אלא תמיד בהתאמה לקהל, וכך גם השנה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מתוך הסרט "לנשום", "מעלה"
מתוך "לנשום" - אחד הסרטים שצונזרו
צילום: מתוך הסרט "לנשום", "מעלה"
מומלצים