"אחים מעבר לים": יהודי התפוצות מגיעים לבתי הספר
עשר יחידות לימוד בפיילוט שיכלול 100 חטיבות ביניים, יכירו את העם היהודי בתפוצות לתלמידי ישראל. התוכנית תיחשף היום, ול-ynet נודע כי תחל כבר בשנת הלימודים הקרובה. נפתלי בנט: "העמקת הקשר עם יהדות התפוצות היא משימת הדור"
משבר הכותל, ההחלטות השנויות במחלוקת על רבנים פסולים בחו"ל וסוגיות הגיור ממשיכים להרחיק את יהדות התפוצות מישראל. כעת מנסים משרדי התפוצות והחינוך לבנות שוב את הגשר, כאשר המיקוד עובר לדור הצעיר. ל-ynet נודע כי היום תיחשף תוכנית לימודים ראשונה מסוגה, שתעסוק ביהדות התפוצות.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
התוכנית תושק לקראת שנת הלימודים הבאה (התשע"ט) ותכלול 10 יחידות לימוד שיעסקו ביהדות התפוצות. בין היתר, סביב הדמוגרפיה של העם היהודי, היכרות עם קהילות יהודיות בעולם, משמעותה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי, סולידריות, ערבות הדדית והתבוללות.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- הרצוג הוא הנקמה של יהדות ארה"ב/ פרשנות
- "זו מצווה": הגישה החרדית למרחב הציבורי / אליעזר היון
- מחלב ועד אלכוהול: כך תשמרו כשרות בחו"ל
התוכנית תחל בפיילוט בשנת התשע"ט (2018-2019) שבו ישתתפו 100 חטיבות ביניים (כ-20 בתי ספר מכל מחוז). בבתי ספר אלה ילמדו התלמידים על אחיהם בתפוצות, יכירו את אורחות חיים ומנהגיהם ויוכלו להוביל דיון בשאלות ובדילמות רלוונטיות.
"זו משימת הדור"
לדברי השר העומד הן בראש משרד החינוך והן בראש משרד התפוצות, נפתלי בנט, "למדינת ישראל יש היום שלושה אתגרים עיקריים: המשך קיומה של המדינה מול הסיכונים הביטחוניים, צמצום השסעים בחברה - וחיזוק הקשר עם יהודי העולם".
לדבריו, "העמקת הקשר עם יהדות התפוצות היא משימת הדור. המרחק ההולך וגדל בינינו לבין יהדות התפוצות מהווה סכנה ממשית להמשך קיומו של העם היהודי. זה בסדר שיש חילוקי דעות, אך ההתעלמות ואובדן הרגש לזהות היהודית ולישראל - הם הבעיה. אני מעדיף שיהודי התפוצות יכעסו עלינו מאשר שלא ירגישו דבר. משרד החינוך של מדינת ישראל אומר בקול ברור: כמדינה יהודית, יש לנו אחריות על חיזוק הקשר עם יהודי התפוצות. כמשרד האמון על עתידה של המדינה, יש לנו תפקיד חשוב גם בעתידו על העם היהודי ובתוכו האחים והאחיות שמעבר לים".
יהודים מאוסטרליה ועד הונג קונג
10 יחידות ההוראה פותחו באמצעות מדיה דיגיטלית על ידי צוותי פיתוח של משרדי החינוך והתפוצות ושל מט"ח, והן מבוססות על סיפורים אישיים והיכרות עם מגוון בני נוער יהודים בתפוצות. בהתאם לכך, נבחרו 12 בני נוער יהודים מכל רחבי העולם - מאוסטרליה דרך הונג קונג ועד ארגנטינה, ומכל גווני היהדות.
לדברי יוזמי התוכנית, הילדים שנבחרו הם הכוכבים של יחידות הלימוד והם שמובילים אותן דרך סיפורם האישי באינסטגרם, ודרך האירועים שהם חווים ובאמצעות המחשבות שהם משתפים. באמצעות כל אלה נבנית התמונה הגדולה של עולם הנוער בתפוצות. הבחירה בלמידה ובהמחשה דרך סרטונים אותנטיים, נועדה ליצור את החיבור בין התלמידים בישראל לבין אחיהם שמעבר לים באמצעות חוויית למידה חווייתית ורלוונטית לעולמם.
מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב, אמר כי "התוכנית החדשה בחטיבות הביניים היא נדבך נוסף שהניח המשרד בחיזוק הקשר של מערכת החינוך הישראלית עם בני נוער יהודים מהתפוצות. אנחנו נחשוף את התלמידים שלנו להיסטוריה, לתרבות, למנהגים ולעוד מגוון עשיר של עשייה שיהדות התפוצות מניבה, מבססת ובונה. בדרך זו אנו שואפים להבטיח את הידוק הקשר עם אחינו שבתפוצות".