"פה טבלו עולי הרגל": סליחות במסע בן אלפיים שנה
לצד עשרות מקוואות טהרה שנמצאו באזור הר הבית, במעמקי האדמה, מתחת לכותל - מסיירים רבבות בני אדם בחיפוש אחר תשובה וסליחה. "לא פעם קורה שעד לכאן שומעים את קולות השופרות מהכותל. אי אפשר להישאר אדישים לזה"
במעמקי מנהרות הכותל, במחילות הקרירות, מתכנסים בחודש האחרון מאות אנשים מדי יום במסע אחר ההיסטוריה שלהם. "עשרות מקוואות טהרה נמצאו באזור הר הבית, והם שמשו את עולי הרגל שהיו מגיעים לירושלים רגלית שלוש פעמים בשנה", אומרת רחלי חדד, מנהלת ההדרכה ב"קרן למורשת הכותל".
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
"זו תקופה שבאמת מזמנת לכל אדם הזדמנות מיוחדת לפגוש את ירושלים ואת עצמו בזווית שונה", היא מוסיפה – ומצביעה על המרחב של קומת המקוואות המאפיינת לדבריה את אזור הר הבית כולו, המקום שבו עולי הרגל של אז ושל היום נפגשים.
"המקוואות הללו ששימשו את כל עולי הרגלים שהיו מגיעים לירושלים בהליכה ממושכת בימי הבית השני. דווקא כאן ודווקא בתקופת הסליחות זה מאפשר לכל אדם לחשוב עם עצמו לאן הוא רוצה להגיע בשנה החדשה, ומה המטרות שהוא שם לעצמו בימי הסליחות".
"אי אפשר להישאר אדישים"
המנהרות ההיסטוריות נושקות לכותל המערבי, "ולא פעם קורה שעד לכאן שומעים את קולות השופרות אפילו מרחבת התפילה עצמה... אי אפשר להישאר אדישים לזה. קול השופר קורא לנו במה אנחנו רוצים להשתפר לקראת השנה החדשה".
באווירה אחרת לגמרי מתקיימים בעיר העתיקה סיורי סליחות בגוונים, ריחות וצלילים אחרים. שחקנים מלווים את הקהל בעקבות בתי הכנסת, וברובע היהודי נערכים סיורים מוזיקליים. "זו הזדמנות של רבים שפחות יוצא להם במשך החיים, לבוא לטעום לא רק את הסליחות מבתי הכנסת בכל הארץ - אלא גם טיפה מאווירת העיר העתיקה", אומר אורן כהן, שחקן המלווה סיורים של החברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי.
"כשחקן אתה תמיד צריך לנסות לחפש את ההדגש הפנימי שלך... באלול זה יותר פשוט: אתה טיפה מקשיב לרחשים, למה שקורה באוויר, לתפילות, להתעוררות של הימים המיוחדים - ונכנס לתוך הדמות תוך שנייה".
קראו עוד בערוץ היהדות :
- על חורבות בית הכנסת של וורמייזא: השופר העתיק הגיע לישראל
- אורי לייזרוביץ' - עכשיו זמר חסידי. צפו
- אגרופים, קללות וספרי קודש מושלכים: מעצרים בפוניבז'