שתף קטע נבחר

 

הצתות על רקע אנטישמי: "יהודי שוודיה תוהים אם יש להם פה עתיד"

ביתה של פוליטיקאית יהודייה הוצת השבוע, לאחר שהייתה יעד לאיומים בעלי אופי אנטישמי, ובהם "אנחנו עוקבים אחרייך", ו"פרה יהודייה מלוכלכת". בקיץ הוצת ביתו של פעיל יהודי נוסף באותה עיר: "הצתות של בתי יהודים זה דבר חדש שלא ראינו פה, וזה מאוד מדאיג אותנו"

השריפה בעיר לונד, שוודיה (צילום: פטריק פרסון, sydsvenskan.se)
השריפה בעיר לונד, שוודיה(צילום: פטריק פרסון, sydsvenskan.se)

 

עליית מדרגה באנטישמיות בשוודיה : ביתה של פוליטיקאית יהודייה הוצת השבוע, לאחר שהייתה יעד לאיומים בעלי אופי אנטישמי. בקיץ הוצת ביתו של פעיל יהודי נוסף באותה עיר. בקהילה היהודית אומרים כי כבר היום יהודים רבים שואלים את עצמם אם יש להם עתיד בשוודיה.

 

<<הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. תעשו לנו לייק  >>  

 

האישה, פעילה פוליטית מוכרת, ביקשה לשמור על אנונימיות תקשורתית, ומתגוררת בעיר האוניברסיטאית לונד שבדרום שוודיה, המרוחקת 20 ק"מ ממאלמו - השלישית בגודלה במדינה, ובעלת שיעור מקרים אנטישמיים גבוה מאוד.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

אור ליום ג', בסביבות השעה 2 לפנות בוקר, השליכו אנונימים חומר דליק לתוך ביתה והוא נשרף כליל. מכבי האש שהוזעקו למקום מנעו מהאש להתפשט לבתים נוספים. הפעילה היהודייה שהתה באותו הזמן בחו"ל, ולא היו נפגעים.

 

איומים: "נגיע אלייך"

בחודשים שקדמו להצתה היא ספגה איומים אנטישמיים והתלוננה במשטרה המקומית. בין השאר, קיבלה מכתבים שעליהם נכתבו משפטים בסגנון "אנחנו עוקבים אחרייך", "את J (קיצור ליהודייה) מלוכלכת", "פרה J מלוכלכת" ו"נגיע אלייך".

 

 

המשטרה פתחה בחקירה והיא מעריכה שמדובר בהצתה מכוונת. בקהילה היהודית חושדים כי מדובר בפשע שנאה אנטישמי.

 

מוקדם יותר השנה דווח כי פעיל פוליטי יהודי שמתגורר אף הוא בלונד, סבל מהטרדות ביניהן השלכת צואה על ביתו ופיזור אשפה ליד הדלת, וביתו היה יעד להצתה. נזק חלקי נגרם לבית. בקהילה היהודית בשוודיה מעריכים כי יש קשר בין שני המקרים. המשטרה בודקת כמה כיוונים, ובהם פשע שנאה מצד אנשי ימין קיצוני או ניאו נאצים. לא נשללת האפשרות שמדובר גם בקיצונים מוסלמים.

 

"התקפה נגד הדמוקרטיה"

יו"ר מועצת הקהילות היהודיות בשוודיה, אהרון ורסטנדיך, ודובר הקהילה היהודית במאלמו, פרידריך שרקצקי, אמרו כי מדובר בהתקפה נגד הדמוקרטיה השוודית. "המשטרה לא עצרה חשוד", מסרו. "וזאת לא ההצתה הראשונה נגד יהודי בעיר לונד. שני האנשים שהותקפו מוכרים כפעילים פוליטיים יהודים".

 

עוד אמרו, "אין זה משנה מי עומד מאחורי ההתקפה – יש לנו חשד כבד שכיוונו נגדם בגלל שהם יהודים. להתקפה האחרונה יש משמעות נוספת: היא נועדה להשתיק את הפוליטיקאית".

 

ראשי הקהילה היהודית קראו לרשויות בשוודיה לנקוט צעדים נחושים נגד האנטישמיות הגדלה במדינה, והבהירו כי הם מעניקים סיוע לפוליטיקאית שביתה הוצת. "כבר היום יהודים רבים שואלים את עצמם אם יש להם עתיד בשוודיה", אמר ורסטנדיך.

 

לדברי שרצקי, "אני רוצה להיות כנה. אנחנו תמיד בכוננות שמשהו יכול לקרות כי זה אירופה וראינו עלייה באנטישמיות בשוודיה בעשור האחרון". הוא הוסיף כי "הצתות של בתי יהודים זה דבר חדש שלא ראינו בשוודיה, וזה מאוד מדאיג אותנו. זה בהחלט גורם לסערה בקהילה היהודית. יש לנו ביטחון מאוד טוב ויש היערכות לכך שדברים כאלה יכולים לקרות".

 

המפגע הפלסטיני לא יגורש

מנכ״ל הקונגרס היהודי העולמי, רוברט זינגר מסר בתגובה: "מדובר באירוע חמור ביותר שאין לעבור עליו בשתיקה. הקונגרס היהודי העולמי קורא לרשויות שוודיה לחקור במהירות את המקרה ולמצות את הדין עם הפושעים. תקיפות אלו הן דבר בזוי שיש לגנות בכל תוקף ולפעול ללא הפסקה על מנת למנוע אותן".

 

הוא הוסיף כי נענה לבקשת הקהילה היהודית לסייע בשכירת דירה לפוליטיקאית שביתה הוצת, וכן להשתתף במימון טיפול פסיכולוגי. לדבריו, "הקונגרס היהודי העולמי מביע את תמיכתו בנפגעת וימשיך לפעול למען הקהילה היהודית בשוודיה באופן צמוד ורצוף, הן למען קשרי קהילה חזקים והן למען ביטחונם האישי.

 

"רק בשנה האחרונה נפגשתי במדינה עם שרים וגורמים בכירים במשטרה המקומית, ודנתי עמם בנושאים אלה. אנחנו מקווים שהממשלה החדשה במדינה תפעל למען ביטחונה של הקהילה היהודית".

 

בחודש דצמבר האחרון השליכו מפגינים ערבים בקבוקי תבערה לעבר בית הכנסת בעיר גטנבורג בשוודיה, כמחאה על החלטת הנשיא טראמפ להכיר בירושלים בירת ישראל. הבקבוקים התלקחו אך כובו. לבית הכנסת נגרם נזק קל. שלושה מהמעורבים במעשה, מהגרים מוסלמים, הורשעו. על שניים נגזרו שתי שנות מאסר, והשלישי נידון ל-15 חודשים. בית המשפט המחוזי בגטבורג פרסם כי מדובר בשני פלסטינים ובפליט סורי.

 

אחד הפלסטינים, בן 22, היה אמור להיות מגורש לאחר שיסיים לרצות את עונשו, ואולם בית המשפט לערעורים בשוודיה החליט לבטל את הגירוש בנימוק שישראל תנקום בו ולא יישמרו זכויות האדם הבסיסיות שלו. ישראל הגיבה בזעם על ההחלטה, והתובע הכללי בשוודיה הפנה את הפרשה להכרעת בית המשפט העליון.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פטריק פרסון, sydsvenskan.se
ההצתה השבוע
צילום: פטריק פרסון, sydsvenskan.se
מומלצים