שרד את השואה ואת הקומוניזם: המקווה בן המאה נחנך מחדש
הנאצים רצחו את הקהילה, הקומוניסטים סגרו את המבנה - אבל הוא שוב פועל: מעט לפני יום השנה לציון ליל הבדולח התכנסו למעלה מ-300 איש בוורוצלב שבפולין, לחגוג את חנוכתו של המקווה בן המאה שראה שתי מלחמות עולם - וקהילה יהודית שנכחדה ושבה לתחייה
יותר מ-50 שנים עברו מאז שהמקווה הישן בעיר וורוצלב שבמערב פולין, היה בשימוש. לפני מלחמת העולם השנייה הוא שימש את נשות הקהילה שמנתה מעל ל-20 אלף נפש, רובם נספו בשואה. לאחריה התרכזו בעיר שנכבשה בידי הצבא האדום כעשרת אלפים יהודים. המקווה היה פעיל עד שנות ה-60, אז נזנח בתקופת המשטר הקומוניסטי, נסגר וננטש.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו >>
לפני כשבוע, ברוב עם, נחנך מקווה הטהרה המפואר בן המאה, ששרד את השואה ונסגר על ידי הקומוניסטים, לאחר שעבר שיפוץ ושימור מקיף. כ-300 איש, ובהם רבה הראשי של פולין, מייקל שודריך, קונסול גרמניה בפולין, ראש העיר וורוצלב ורבים מתושבי העיר אשר מגלים עניין רב ביהדותה.
קראו עוד בערוץ היהדות :
- רק לא סקס: כשהתורה מדברת על יחסי מין
- 10 עובדות על חג הסיגד שלא ידעתם (ואתם צריכים לדעת)
- יהודי בריטניה: "ישראל לא פועלת מספיק. אנו בודדים במערכה"
המקווה נמצא במתחם בית הכנסת "החסידה הלבנה" הידוע, והוא יפעל במתכונת ייחודית שתשלב בין מקווה כשר ופעיל בלילות, לתערוכה שתאפשר למבקרים ללמוד על המורשת היהודית במהלך היום. עם ירידת הגשמים יהפוך המקווה, המכיל מי גשמים על פי ההלכה, לפעיל.
"כולם אמרו שזה חסר סיכוי"
"כמעט עשרים שנה שהקהילה רוצה לשפץ את זה, אבל זה היה נראה חסר סיכוי, בעיקר מבחינה תקציבית", אומר הרב דוד בסוק, שליח מכון שטראוס-עמיאל מבית אור תורה סטון. "כל הרבנים שהיו כאן לפנינו חשבו שזה לא יקרה, אבל זכינו בכך".
הוא מקווה כי "המקווה ישפר את חיי הקהילה ויהפוך אותה לקהילה יהודית מסודרת ומבוססת יותר, יחד עם מבנה בית הכנסת וחדר האוכל הכשר. אבל בראש ובראשונה, המקווה יחסוך לנשות הקהילה את הנסיעה הארוכה למקווה הקרוב - בוורשה, קראקוב או לודז' – מרחק של כשלוש שעות לכל כיוון. כעת אנו מצפים לגשמים הראשונים שימלאו את המקווה ויאפשרו את פתיחתו".
הרב דניאל בסוק ורעייתו דניאל משמשים כרב וכרבנית הקהילה בשלוש השנים האחרונות. וורוצלב שכונתה ברסלאו, או ברסלוי בפי היהודים – היא מרכז יהודי כבר מראשית המאה ה-13. "למזלנו, מי שביצע את עבודות השיפוץ לא רק דאג למוזיאון - אלא התעקש על מקווה כשר", מוסיף הרב בסוק.
שיפוץ המקווה נעשה על ידי קרן בנתה כהאן, שאף שיפצה את בית הכנסת לפני כעשור. במימון השיפוץ השתתפו קרן גרמניה-פולין למורשת ותרבות, קרן האיחוד האירופי ועיריית וורוצלב. מחר (יום ה'), ערב ליל הבדולח, יתקיים המצעד השנתי מבית הכנסת "החסידה הלבנה" - לאנדרטה של בית הכנסת "החדש" שנשרף בליל הבדולח.
לפני כמאה שנה חיו 100 אלף יהודים בוורוצלב (לשעבר ברסלאו). כיום חיים בה רק 350 יהודים רשומים ועוד כ-50 איש שמגיעים לפעילויות ויהדותם לא ברורה. זו הקהילה היהודית השלישית בגודלה בפולין אחרי ורשה וקרקוב. לפי הערכות הקהילה היהודית, באזור חיים כ-3,000 איש שהם ממוצא יהודי.
לפני השואה הייתה בוורוצלב קהילה יהודית משגשגת ועשירה. מחציתה חוסלה על ידי הנאצים ומחציתה נמלטה. מה שנותר ממנה הוא בית כנסת מפואר שנבנה ב-1828 על ידי בנו של האדריכל שתכנן את שער ברנדנבורג, ונקרא "החסידה הלבנה". לצידו יש בניין גדול ומרשים שמשמש את משרדי הקהילה היהודית, הוסטל ובית קפה כשר ("צ'יש").