שתף קטע נבחר

 

הקרב על הכותל: תפילת שחרית המונית נגד נשות הכותל

נשות הכותל מציינות מחר בבוקר 30 שנה של פעילות, אבל מנגד מתארגנת תפילת ענק שמובלת על ידי רבנים בכירים ותלמידות סמינר

 

 

המחאה נגד נשות הכותל מתעצמת והופכת להפגנת ענק: רבנים בכירים - בהם רבני עיר מכהנים ושניים מהרבנים הראשיים לשעבר - קוראים לציבור להתייצב מחר (יום ו') לתפילת שחרית המונית ברחבת הכותל המערבי, בזמן שארגון נשות הכותל מקיים במקום את התפילה החודשית שלו. בכך מצטרפים הרבנים למנהיג החרדי הבכיר, הרב חיים קנייבסקי, שקרא לאלפי תלמידות סמינר לקיים באותה שעה תפילת נשים משלהן באתר הקדוש.

 

באיגרת שפרסמו הרבנים נכתב: "לצערנו, בשנים האחרונות המקום הקדוש מהווה מוקד לפרובוקציות חמורות שחוזרות ונשנות על ידי קבוצת נשים המכנות עצמן כ'נשות הכותל', אך בפועל מחללות את הכותל, מפריעות לתפילה ומטרתן האמתית בשילוב הארגונים הרפורמים היא לפגוע במסורת ישראל והתורה המסורה מדור דור ולהחליש את היהדות במדינת ישראל".

 

"הובא לידיעתנו, כי אותם ארגונים מתכוונים לעלות מדרגה בפעולתם הנוראה ולהגיע בראש חודש הקרוב, יום שישי א' אדר ב', עם קהל גדול של מאות פעילים לרחבת הכותל, בכדי ליצור במקום הקדוש פרובוקציית ענק וחילול הקודש רפורמי המוני תוך ביזוי המקום הקדוש וזלזול בתורת ישראל

 

"על כן באנו בזאת, מחשש לחילול ה' הנורא העלול להיות במקום... לקרוא לכל מי שקודשי האומה יקרים ללבו לבא באותה העת אל הכותל לתפילת שחרית המונית שתתקיים בשעה 6:45... קדושת שריד מקדשנו אינה למרמס חלילה".

 

על החתום: הרבנים הראשיים לשעבר שלמה משה עמאר ואליהו בקשי-דורון, וכמה מהרבנים הבכירים בציונות הדתית, בהם הרב צבי ישראל טאו, הרב שמואל אליהו, הרב יהושע שפירא והרב שלמה אבינר.

 

הנשים ביקשו מערכת הגברה

דינה גרינברג, מנהלת נשות הכותל, מסבירה שהרקע לאירוע הוא מאבק של 30 שנה של האירגון וכי הכוונה היא לערוך אירוע המוני של נשים עם תפילה חגיגית לראש חודש אדר ב'.

 

 

 

לדבריה, "כל ראש חודש אנחנו מגיעות לעזרת נשים ועושות את התפילה של הנשים. באותו רגע, רב הכותל מאפשר הגברה של הרמקולים בעזרת הגברים כדי להפריע לנו לתפילה. שלחנו מכתב לרב הכותל שאנחנו רוצות בגלל האירוע החגיגי והגדול את מערכת ההגברה לתפילה, כי זו תפילה חגיגית ואנחנו רוצות לעשות את זה כמו בצד של הגברים".

איזו תשובה קיבלתן מהרב?

"קראתי את המכתב של הרב ונראה לי שהרב עדיין נמצא בתקופה מאוד מאוד ישנה. הוא אומר שלפי מנהג המקום, לפי ההלכה, אין כזה דבר שאישה חזנית תהיה עם רמקול. עכשיו, מה שקורה הוא שוכח שכבר בשנת 2014 קבע בית משפט המחוזי שנשות הכותל כבר מוגדרות כמנהג המקום, אבל הוא אומר שכרגע בגלל הלכות וכל מיני הלכות ופוסקים ותיקים שאני לא יודעת אם הם ידעו פעם על מערכת הגברה, הוא אומר שזה לא ניתן. עכשיו, גם במכתב יש אפשרות שלעזרת הגברים יבואו המון אנשים והם ירצו מערכת הגברה".

 

 

 

כרזות נגד
כרזות נגד "נשות הכותל"

 

"הכותל הוא לא מקום לפרובוקציות"

הרב דרור אריה מתנועת חזון רואה את הדברים לגמרי אחרת: "הכותל הוא לבו של העם היהודי ויש כאן ניסיון לעשות פרובוקציה".

למה פרובוקציה? גם נשים הן הלב של העם היהודי. במשך שנים היו שם גם נשים.

"נכון, תמיד יש נשים, תמיד יש גברים, אבל הכותל הוא לא מקום של פרובוקציות. המקום הכי קדוש לעם ישראל, המקום שמאחד אותנו. למעלה מעשרה מיליון יהודים שבאים למקום הזה, להתפלל לפי מנהג המקום, ואם הייתי נכנס עכשיו לבית הכנסת אורתודוקסי, שמוגדר כמקום אורתודוקסי, ומנסה לשנות את הסדרים אז מישהו היה בוודאי מתרעם".

אבל הכותל הוא לא בית כנסת אורתודוקסי.

"הוא המקור לכל בתי הכנסת".

 

לדבריו, הדיון פה הוא על המסורת, על היהדות, על מנהג המקום, אנחנו בעד תפילה, בעד מקום שמאחד. הכותל הוא הלב של כולנו, הרוב הבריא במדינת ישראל, הרוב הנורמלי רוצה את הכותל כפי שהוא היה עד עכשיו, כפי שהוא כיבד את כולם. הניסיון הזה לקחת רמקול ולשנות את הצביון במקום הקדוש למדינת ישראל הוא ניסיון של פלגנות ואנחנו קוראים לציבור השפוי, הרוב הנורמלי, שרוצה את הסדרים כמו שאנחנו עושים טקסים בצבא, כולם מגיעים ומכבדים את המקום, הממשלה מגיעה ומכבדת את המקום, לפי מסורת ישראל, לפי האורתודוקסיה, בסדרים הנכונים והראויים אנחנו קוראים לכולם לבוא ולהתפלל כמנהג המקום ולכבד את המקום הקדוש ביותר למדינת ישראל, נשים התפללנו אל הכותל הזה, שהוא ישמור עלינו ועכשיו אנחנו צריכים לשמור על הזהות והצביון שלו".

 

"מתפללות לפי ההלכה"

גרינברג מצידה מסבירה ש"אנחנו לא עושות פרובוקציה. אנחנו יכולות לפי ההלכה ולפי התורה לבוא להניח תפילין בעזרת נשים ולעלות לתורה. אין איסור בהלכה לקיים מניין נשים. אני אורתודוקסית. רפורמים זה זרם ששייך לעם ישראל, זכותם המלאה לבוא להתפלל בכותל המערבי. כל יהודי רשאי לבוא ולהתפלל בכותל המערבי. כשאנחנו באות להתפלל אנחנו מתפללות בעזרת נשים לפי ההלכה, לפי התורה, ואין שום איסור בתורה שאנחנו יכולות לעשות את זה. אדרבה, פטרו נשים ממצוות שהזמן גרמא, אבל אם הן רוצות הן יכולות לעשות את זה. האיסור שרב הכותל שם בכותל זה איסור להדרת נשים בלבד. לדיכוי נשים".

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
תפילה תפילת מחאה לשוויון שיוויון כותל לקראת הכרעה בסוגיית מתווה הכותל ירושלים
צילום: עמית שאבי
מומלצים