מותר ללכת לסרטים בספירת העומר?
שאלה:
איזה סוג של בילויים מותרים בימים אלה? האם מותר ללכת לסרטים בספירת העומר?
- יש לכם שאלה? לחצו על "שלח שאלה" (בקוביית החדשו"ת, בצד שמאל
)
<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>
תשובה:
בין פסח לשבועות נוהגים למעט בשמחה, מפני שבאותו זמן מתו תלמידי רבי עקיבא (טור ושו"ע אורח חיים סימן רצג א). ונהגו ישראל שלא לשאת אישה ולא להסתפר בזמן זה (לפי המנהגים השונים).
לשו"ת הקודם:
חובה לקום, לנשק וללוות את ספר התורה?
הרב שמואל שפירא
למדנו כי צריך לקום לקראת ספר התורה ולנשקו. האם חובה זו מוטלת על כל מתפלל בבית הכנסת, גם אם הוא יושב רחוק ממקום הולכת הספר?
שתי תקופות של אבלות אנו נוהגים (ימי ספירת העומר וימי בין המיצרים), והן תקופות של עצב ואבלות ומניעת נישואין. לפעמים אנשים טועים ומערבים בין האיסורים הנוהגים בזמן זה.
כך מסביר הרב עובדיה יוסף (יחו"ד א כד) את ההבדל שבין שתי התקופות הנ"ל לעניין ברכת "שהחיינו": "כי ימי בין המיצרים שאירעו בהם חורבן בית המקדש ושאר פורעניות, המבוארים במשנה תענית (דף כו ע"א), הם ימי אסון כללי לעם ישראל בכללו, וממילא אין מקום לברך 'שהחיינו וקיימנו והגיענו לזמן הזה' בזמן שנועד לפורענות לכל האומה, שנקבע להם בכייה לדורות, ומגלגלים חובה ליום חייב. אבל ימי הספירה אינם נחשבים לימי פורענות לעם ישראל, ואדרבה, הרמב"ן כתב (בפרשת אמור) שקדושת ימי הספירה כימי חול המועד".
לכן נותר לנו רק המנהג שלא להתחתן ולא להסתפר בימים אלה, ואין להחמיר בקניית בגדים חדשים ובברכת שהחיינו עליהם או על פירות חדשים.
מכאן לשאלתך בעניין הליכה לקולנוע
זו איננה כלולה בהגבלות האבלות, אף על פי שהליכה כזו גורמת עונג ושמחה, ולכן היא מותרת, כמו דברים אחרים של עונג (אכילת דברים טעמים וכדומה). כמובן שלגבי סרטים ישנה הגבלה הקיימת בכל השנה, שלא לראות סרטים שאינם ראויים בגלל צניעות וכדומה. בנוסף, בימים אלה ראוי שסרט שהולכים אליו - יהיה סרט רציני ולא קומדיה.
בילויים נוספים שלא נאסרו, אין איסור לטייל בימים אלה כפי שמחמירים בימי בין המיצרים (מחמת הסכנה שיש בהם), וגם מותר לילדים ללכת למתקני שעשועים וכדומה.
גם המחמירים לעשות דברים משמחים בימי ספירת העומר יכולים להקל אחרי ל"ג בעומר, מפני שלדעות רבות בפוסקים אין אפילו איסור להתחתן ולהסתפר בתקופה זו, וממילא גם לדברים אחרים אין הגבלה ומותר ללכת (משיב: הרב שמואל שפירא, רבה של כוכב יאיר).
לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.
מותר
צילום: רויטרס
מומלצים