שתף קטע נבחר

 

טיפולי המרה? נשים בפוליטיקה? כמחצית מהדתיים לא שואלים רבנים

רוב הדתיים-לאומיים מעדיפים את "הרב גוגל" או סתם אדם, אף שכ-90% מודים שיש להם (או שהיו רוצים שיהיה) רב "אמיתי". ועל מה לא יתייעצו איתו? סקר חדש של קרן "אחד לאחד" ו"מרכז רבני ברקאי" בירר את מקומם של הרבנים ב-2019

טיפולי המרה? שילוב נשים בפוליטיקה? סקר חדש שנערך בציבור הדתי מגלה כי כמחצית מהדתיים-לאומיים אינם מתייעצים עם רב בעניינים שאינם הלכתיים טהורים, ורובם אף מעדיפים לברר שאלות שגרתיות בהלכה בדרכים אחרות – ולא באמצעות הרבנים. עם זאת, כמעט 90% מהמשתתפים הצהירו כי יש, או היו רוצים שיהיה להם, רב שהם מרגישים בנוח לפנות אליו לייעוץ.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>  

 

הסקר שבוצע על ידי מכון "מסקר" עבור קרן "אחד לאחד" ומרכז רבני ברקאי, מבקש לברר מהו מקומו של הרב בציבור הציוני-דתי בשנת 2019. המסקנה, כאמור, מורכבת: רוצים רבנים אבל משתמשים בשירותיהם בתדירות נמוכה יחסית; בעניינים פשוטים פונים לגוגל – אך במקרים גדולים או חריגים משתמשים בשירותי הרב.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

על השאלה הראשונה בסקר, "מהי תדירות ההתייעצות שלך עם רב/ רבנים, בעניינים שאינם קשורים בשאלות הלכתיות 'נטו' (כמו שבת, ברכות, תפילה וכדומה) בשנה האחרונה?" - השיבו 45% כי לא פנו אף פעם לרב, ו-21.5% מתייעצים עם רבנים בערך אחת לשנה. 26% פונים פעם בכמה חודשים, 6% לפחות פעם בחודש ו-2% לכל הפחות אחת לשבוע.

 

  ()

 

ניתוח התוצאות מלמד כי בכל הפילוחים - הן לפי קבוצות גיל הנשאלים, הן לפי מינם והן לפי תת-מגזר שאליו הם משתייכים - נמצא כי התשובה הנפוצה ביותר היא שלא הייתה אף לא פנייה אחת לרב בשנה האחרונה. כך צעירים, בוגרים ומבוגרים, כך גברים ונשים, וכך דתיים לאומיים "תורניים", "קלאסיים", "ליברלים" ו"אחרים".

 

מחפשים צניעות וענווה ברב

בהמשך נשאלו המרואיינים: "כאשר אתה נתקל בשאלה הלכתית רגילה, מה ככל הנראה תעשה קודם?" 49% הודו שיחפשו תשובה באינטרנט ו-12% נוספים יפנו לאדם כלשהו, ולעומתם 35% יתייעצו עם רב קבוע ועוד 4% עם "רב אקראי". גם בנושא זה כמעט בכל הקבוצות נמצא רוב לאלה שלא פונים כלל לרבנים, למעט המבוגרים (בני 51 ויותר) שמעדיפים להתייעץ איתם גם בשגרה.

 

  ()

 

52.5% דיווחו כי יש להם רב שהם חשים בנוח לפנות אליו לייעוץ, ועוד 35.5% מעוניינים שיהיו להם אחד כזה. רק ל-11% אין זה חסר. בקרב אלה המגדירים את עצמם כדתיים "אחרים" (שאינם תורניים, קלאסיים או ליברלים), לא נמצא רוב שהשיבו כי יש להם כיום כתובת רבנית לפנות אליה.

 

התכונות או היתרונות החשובים ביותר לדתיים-לאומיים אצל הרב שהם מבקשים להיות איתו בקשר, הן צניעות וענווה (51%), היכרות אישית (44%), ידע תורני כללי עשיר (38%), ידע תורני ספציפי בתחום הייעוץ (26.5%), תחושת "מחוברות" איתו (21.3%), ידע כללי עשיר (15.5%) ושיהיה מוכר כ"צדיק" (4%).

 

לגברים חשוב יותר מכל להכיר אישית את הרב, ולנשים – שיהיה צנוע ועניו. הדתיים ה"קלאסיים" ביכרו אף הם את ההיכרות, לעומת הזרמים האחרים שמבקשים צניעות וענווה – וכך גם בני כל קבוצות הגיל.

 

פיקוח נפש מצדיק התייעצות

העניינים שלגביהם אמרו המשתתפים כי יתייעצו בוודאות עם רב, הם התלבטות בנושאים של פיקוח נפש (48.3%), חינוך ילדים והורות (32.5%), זוגיות ועניינים שבינו לבינה (32%), התפתחות רוחנית אישית (28%), התנהגות ומקרים במשפחה (27%), התנהגות במקום העבודה והתנהגות בחברה עם שכנים חברים וכדומה (23% כל אחד) ונושאי עסקים, השקעות וכספים (9%).

 

לגברים חשוב יותר מכל להכיר אישית את הרב (צילום: כמוך – הומואים דתיים אורתודוקסים (ע"ר)) (צילום: כמוך – הומואים דתיים אורתודוקסים (ע
לגברים חשוב יותר מכל להכיר אישית את הרב

 

וכבהשתקפות מראה, אלה העניינים שלגביהם הצהירו המרואיינים כי לא יתייעצו עם רב: עסקים, השקעות וכספים (63%), התנהגות במקום העבודה (37.5%), זוגיות ובינו לבינה (33%), התנהגות בחברה (28.5%), התנהגות במשפחה (28%), התפתחות רוחנית ואישית (24.5%), חינוך ילדים והורות (24%) והתלבטות בנושאי פיקוח נפש (11%).

 

"לגדל דור של אברכים מצטיינים"

הרב יצחק נריה, יו"ר ומייסד קרן "אחד לאחד" התומכת באברכים מהציונות הדתית, התייחס לנתונים ואמר: "משמח לראות בתוצאות הסקר עד כמה לצעירים עד גיל שלושים חשוב שיהיה קשר לרב. החיבור הזה ממחיש בצורה נפלאה את הצורך לגדל תלמידי חכמים משלנו שיהוו כתובת ומצפן רוחני.

 

"עם זאת, לציונות הדתית יש אתגר גדול והוא האינטרנט שהפך להיות אמצעי מהיר ופזיז אך לא איכותי לפתרון סוגיית הלכתיות, ולכן ישנה חשיבות רבה לגדל דור אברכים מצטיינים בישיבות הציונות הדתית, שימלאו את הביקוש לרבנים איכותיים ובקיאים בציונות הדתית על שלל גווניה״.

 

הוא סיכם כי "כדאי להסתכל על חצי הכוס המלאה - והוא הקונצנזוס שיש בציונות הדתית להתחבר לרב שאיתו יתייעצו, והחשיבות שהציבור רואה בכך שהרב יהיה עניו וצנוע".

 

ממרכז ברקאי להכשרת רבני קהילות נמסר: "הסקר מוכיח בצורה ברורה שרוב מוחלט בציבור הדתי-לאומי זקוק לרבנים והיה רוצה להתייעץ איתם בנושאים מגוונים, מעבר לנושאים הלכתיים. הסקר גם מראה שהציבור מחפש רב מקצועי ובעל מידות שיכיר באופן אישי את השואל/ת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: כמוך – הומואים דתיים אורתודוקסים (ע"ר)
מי שואל את הרב?
צילום: כמוך – הומואים דתיים אורתודוקסים (ע"ר)
מומלצים