שתף קטע נבחר

 

מונטנגרו, המשימה: "לחבר 500 יהודים שמפוזרים בכל המדינה"

לרב הראשי של מונטנגרו יש משימה: "לעבור בכל עיר וכל כפר כדי להכיר כל יהודי שגר כאן". במהלך השנה הוא עוסק בקירובם למסורת שננטשה בעשורי הקומוניזם - מברית מילה ועד בר מצווה. עכשיו מתכוננת הקהילה הקטנטנה ליום כיפור מרגש עם הרבה בנים אובדים שחוזרים הביתה

  ( )

בסוף שנת 2017 נרשמה במונטנגרו היסטוריה קטנה - אחרי 100 שנה מונה לקהילה היהודית הקטנה של מדינת הבלקן רב ראשי. הרב ארי אדלקופף, שכיהן קודם לכן בעיר סוצ'י שברוסיה, לקח על עצמו את המשימה לאחד את היהודים הפזורים במדינה, ולספק בית חם לפעילות דתית וקהילתית יהודית.

 

<< כל מה שמעניין בעולם היהודי - בפייסבוק שלנו. היכנסו >>

 


 

"להערכתנו, יש במדינה כ-500 יהודים המפוזרים בכל המדינה, וחלק מהמשימה שלנו היא לעבור בכל עיר וכל כפר כדי להכיר כל יהודי שגר כאן", הוא מספר. "לצערנו, היהודים פה עברו ניתוק עמוק מהמורשת והמסורת, ולאט-לאט הם מתעניינים מחדש במורשת העם היהודי. רבים מהם מגיעים אלינו לשבתות ולחגים, חלקם כבר עשו ברית מילה שבזמן הסוציאליסטים הייתה אסורה - ואחרים חגגו בר-מצווה בגיל מבוגר, הרבה אחרי גיל 13".

 

תפילות קלילות לקהל מאותגר

בתוך אטמוספירה נוחה ליהודים במדינה, הרב אדלקופף ורעייתו העומדים בראש בית חב"ד פודגוריצה, אחראים גם על קיום שיעורי תורה, מועדוני פעילות ולימוד לילדים, קלאב לנשות הקהילה – ואפילו קייטרינג המספק אוכל כשר לכל רחבי המדינה.

 

 

המניין שלהם לא גדול. במשך השנה מדובר בכמה עשרות בודדות בסך הכול, שאליהם מצטרפים אלפי ישראלים שמגיעים לטייל ולנפוש במונטנגרו. ביום כיפור מגיע המניין לשיאו, אך הרב לא יודע עדיין כמה מתפללים יגיעו לתפילות המרכזיות.

 

"הלוואי שיום כיפור פה היה מיוחד כמו בישראל", נאנח הרב אדלקופף בגעגוע. "כשהגענו למונטנגרו היו כאן הרבה יהודים שלצערנו אפילו לא יודעו מה זה יום כיפור. היום רבים מהם כבר למדו על מועדי ישראל והמנהגים הנלווים.

 

  (צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו)
"העיקר שכולם ירגישו בבית". הרב של מונטנגרו, ארי אדלקופף, עם משפחתו(צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו)

 

"כשאנחנו עורכים את התפילות בבית חב״ד בפודגוריצה, אנחנו לוקחים את זה בחשבון, ומנסים שהתפילות יהיו מאוד קלילות ולא ארוכות ככל שמתאפשר, כמובן, עם מנגינות המושכות את הקהל והסברים קצרים אך צמודים על מה שקורה, כדי שהאנשים ירגישו בבית".

 

"הכול מתחיל כבר בערב החג, כשיהודים באים לעשות את מנהג ׳הכפרות׳ המסורתי ולאכול עם משפחתנו את הסעודה המפסקת. יש כאלה שגרים רחוק, וכדי לא לחלל את החג ישנים בסביבת בית חב״ד. יש מי שמגיעים לכל התפילות, ויש מי שמגיעים רק ל'כל נדרי', תפילת יזכור או לתפילת נעילה, אבל כולם מרגישים בבית חב"ד כאילו הם בביתם הפרטי".

 

  (צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו)
"הכול מתחיל כבר בערב החג, כשיהודים באים לעשות את מנהג ׳הכפרות׳ המסורתי ולאכול עם משפחתנו את הסעודה המפסקת"(צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו)

 

הרב מוסיף בהתרגשות כי "זו זכות אדירה להיות הכתובת לכל עניין יהודי עבור יהודים שלא היה להם כמעט שום קשר ליהדות עד שהגענו".

 

באיזה סגנון אתם מתפללים ביום כיפור?

"בדומה לתפוצות רבות סגנון תפילה הוא מעורב. כל אחד מתפלל בנוסח שנוח לו. אני חזן אבל מעדיף שאחד האורחים יעמוד כשליח הציבור, כדי שאוכל לעזור לילדיי הקטנים וליהודים שלא כל כך מכירים את התפילה, באם יצטרכו עזרה. לגבי תפילות המיוחדות לאזור הבלקן, יש כמה דברים ייחודיים, אך לצערי אנשי הקהילה לא מכירים אותן. אולי יום אחד אצליח ללמד אותם על המורשת הכל כך מיוחדת, כמו למשל הפיוטים של רבי דוד חיים פארדו שהתגורר באזור בשנת 1760".

 


 

יום כיפור בערוץ היהדות :

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו
הרב אדלקופף. לקח על עצמו משימה לאחד את יהודי המדינה
צילום: הקהילה היהודית במונטונגרו
מומלצים