שתף קטע נבחר

 

עם שאינו יודע את עברו: מבצרי החשמונאים נעלמים

בית חשמונאי הגן בין חומותיהם על הממלכה היהודית לאחר הניצחון על היוונים, יוסף בן מתתיהו תיאר את עושרם - ושם גם קרסה העצמאות היהודית עד לקום המדינה. אבל ההשראה ששאבה ישראל מהחשמונאים לא הספיקה כדי להגן על המבצרים, שנתונים תחת שוד עתיקות, ועלולים להיעלם בקרוב

 

שרידיה של ממלכת החשמונאים מקבלים ביטוי רב ומרשים במבצרים הרבים שבנו. אבל בשנים האחרונות חלה האצה בפעולות שוד והרס של המבצרים החשמונאיים ביהודה ושומרון. בהיעדר הגנה מספקת ובאין השקעת משאבים בשימורם, אלו צפויים לסכנת כיליון בתוך שנים בודדות והמידע האצור בהם עלול להיאבד לעד.

 

<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>     

 

דעיכתן של הממלכות הסלאוקית והתלמית במאה השנייה לפני הספירה יצרה הזדמנות נדירה עבור תושביה היהודיים של הארץ לפעול לחידוש עצמאותם, מאז אבדה כמה מאות שנים קודם לכן, בחורבן הבית הראשון. לאחר מרד החשמונאים המשיכו יורשיו של מתתיהו הכהן בשושלת שלטונית שברבות השנים אף הפכה למלוכה. במשך 77 שנים שרדה ממלכת החשמונאים, שהייתה רוויה במאבקי פנים ומלחמות ירושה, עד לנפילתה בידי האימפריה הרומית בשנת 63 לפני הספירה.

 

קיראו עוד בערוץ היהדות

מחקר: 12% מהחרדים עוזבים את הדת

 

שרידים רבים הותירה ממלכת החשמונאים, שלאורך שנותיה התרחבה עד לאזור סוריה בצפון והנגב בדרום. מן השרידים המוכרים והמפורסמים - המבצרים החשמונאיים, אותם מעוזים שנועדו להגן על גבולותיה של הממלכה.

 

  (צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )
מבצר אלכסנדריון (סרטבה) על ראש הפסגה הגבוהה (צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )

 

על אף ההכרה המדעית בחשיבותם של האתרים מתקופת בית חשמונאי, ולמרות שפע הממצאים החשובים שנתגלו בהם, בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה מטרידה של האצת פעולות שוד עתיקות והרס של מבצרי החשמונאים באזור יהודה ושומרון, פעולות המצטרפות לעשרות שנות הזנחה והפקר של האתרים הארכיאולוגיים.

 

כאן הסתיימה הממלכה היהודית עד לתקופתנו

ההיסטוריון היהודי יוסף בן מתתיהו ציין כי שלומציון, המלכה החשמונאית, הקפידה לשמור בידיה את האחריות על המבצרים החשובים לה: "והמלכה הפקידה בידם (של הפרושים) את השמירה על המבצרים, חוץ מהורקניה, אלכסנדריון ומכוור, ששם היו אוצרות סגולתה" (קדמוניות היהודים, יג, 417).

 

  (צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )
בורות השוד במבצר הורקניה(צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )

 

המפורסם מבין מבצרי החשמונאים הוא אלכסנדריון שיוכר מאוחר יותר בשם סרטבה. מבצר זה שבנייתו מיוחסת למלך אלכסנדר ינאי, ממוקם בדרום מזרח השומרון כשהוא בולט ומזדקר מעל נוף בקעת הירדן. יוסף בן מתתיהו מתאר אותו כ"מבצר שנבנה בפאר רב בראש הר גבוה".

 

אל מבצר זה נמלט בשנת 63 לפני הספירה המלך החשמונאי אריסטובלוס השני, כאשר נס מפני המצביא הרומי פומפיוס. אירוע זה וכיבוש ירושלים שלאחריו - ציינו את סופה של המלוכה החשמונאית והעצמאות היהודית, זו אשר התחדשה למעשה רק כעבור אלפיים ואחת עשרה שנה.

 

  (צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )
קירותיה של המצודה החשמונאית במבצר אלכסנדריון נתונים תחת סכנת קריסה מיידית(צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )

 

קטעים משרידיה של מצודה חשמונאית מרשימה נחשפו במהלך ביצוע סקרים וחפירות מצומצמות באתר אלכסנדריון, ואולם מאז נחפר נשארו שרידיו מופקרים במשך עשרות בשנים. פעולות השוד באתר תכופות מאוד, אלו יוצרות בורות וחללים רבים הפוגעים באופן בלתי הפיך בשרידים הארכיאולוגיים שנותרו בו. האתר סובל מהזנחה מתמשכת ומהיעדר פעולות שימור והצלה של הממצאים.

 

1,500 פרשים

המבצר החשמונאי הורקניה נודע כאחד מן המעוזים החשובים שבנו המלכים החשמונאיים. המבצר קרוי על שמו של יוחנן הורקנוס ומקובל להניח כי נבנה בימיו או בימי בנו אלכסנדר ינאי. מיקומו של המבצר על פסגת הר בצפון מדבר יהודה והוא מתנשא מעל עמק רחב ידיים (בקעת הורקניה).

 

  (צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )
מבצר הורקניה בצפון מדבר יהודה(צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל )

 

שמו של מבצר הורקניה מוזכר מספר פעמים בהקשר למלחמות שניהלו מלכי בית חשמונאי עם נציגי הצבא הרומי שהגיעו לארץ. בתיאור היערכותו של הנסיך החשמונאי אלכסנדר בן אריסטובלוס (אלכסנדר השני) כנגד הכוחות הרומיים מציין ההיסטוריון יוסף בן מתתיהו: "הוא אסף עוד כוחות צבא עד שהיו לו עשרת אלפים רַגלִים ואלף וחמש מאות פרשים, וביצר את הנקודות המתאימות להגנה, את אלכסנדריון, הורקניה, ומכוור" (מלחמת היהודים, א, 161).

 

בהורקניה לא נערכה עד כה חפירה ארכיאולוגית. במסגרת סקרי שטח אותרו שרידיהם של מבנים מתקופות שונות ובהם גם שרידי מצודה חשמונאית. האתר נתון תחת שוד עתיקות מתמשך ואינטנסיבי ביותר. קטעי מבנים ורצפות שנחשפו עקב פעולות השוד חשופים לפגעי מזג האוויר, ומתפוררים באין מפריע ובאין פעולות שימור. עקב אי נקיטת פעולות לעצירת השוד והביזה ובהיעדר פעולות לשימור הממצאים, האתר תחת סכנת כליה ואבדון.

 

עם שאינו יודע את עברו

מדינת ישראל המתחדשת קיבלה השראה רבה מתעוזתם של בני חשמונאי, ומניסיונם לכונן עצמאות מדינית תוך שמירה על זהותם ותרבותם – ואולם, לא נעשה די על מנת להגן ולשמור על שורשיה של העצמאות החדשה ועל מקורותיה. בהיעדר פעולות הצלה ושימור של האתרים החשמונאיים, אלו יאבדו לעד - והמידע הרב הטמון בהם, יעלם.

 

פעולות שוד העתיקות המתמשכות ברחבי יהודה ושומרון צוברות תאוצה בשנים האחרונות, ואינן פוסחות על האתרים החשמונאיים. זכרונם הוא זכרוננו ועתידם הוא עתידנו. חובה היא להגן על האתרים ולשמרם כמורשת תרבות ישראל והאנושות כולה.

 

  • הכתבה נעשתה בסיוע המרכז להגנת עתיקות ישראל, וקואליציית שומרים על הנצח - ארגונים הפועלים לשמירה על המורשת ומניעת שוד עתיקות. להרשמה לכנס שיתקיים בירושלים בנושא אתרי התקופה החשמונאית ותופעת שוד העתיקות, לחצו כאן

פורסם לראשונה 11/12/2019 13:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל
מבצר הורקניה
צילום: המרכז להגנת עתיקות ישראל
מומלצים