שתף קטע נבחר

 

הלכות קורונה: "לוותר על תפילה בבית הכנסת"

איפה מתפללים ולומדים תורה? האם מותר לחלל שבת? איך צריך להתייחס להנחיות משרד הבריאות? רבנים ופוסקי הלכה מתמודדים עם שאלות שהגיעו מהקהילה היהודית בסין - ומחרדים ששבו ארצה: להנחיות משרד הבריאות יש תוקף של מצווה דתית

עולם הרפואה לא לבד בהתמודדות עם נגיף הקורונה: רבנים ופוסקי הלכה בארץ ובעולם נדרשים בימים האחרונים להדריך יהודים בסין ומחוצה לה, לגבי קיום חיי קהילה דתיים אל מול המחלה המתפשטת - ולחזק את רוחם בהתייחסות אמונית לסכנה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

בבני ברק הוקם בסוף השבוע בית הוראה מיוחד בנושאי רפואה והלכה, בראשות הרב שמואל אליעזר שטרן, דיין בכיר ופוסק מומחה בתחום זה, ולפי הדיווח בעיתון החרדי "מרכז העניינים" - אחת השאלות הראשונות שהוצגה בפני חבריו הגיעה מהקהילה היהודית בבייג'ינג.

 

קראו עוד בערוץ היהדות : 

 

הרבנים הזכירו את הכלל ההלכתי "חמירא סכנתא מאיסורא", לפיו הסכנה לגוף חמורה מבחינה דתית יותר מאיסורי התורה. בהתאם לכך קבעו כי אם מתעורר חשש - ואפילו קל - להידבקות בקורונה, יש להימנע מהגעה לבית הכנסת, גם במחיר של ויתור על תפילה בציבור, כפי שמחייבת ההלכה.  

 

 

חברי בית ההוראה פסקו עוד כי להנחיות משרד הבריאות בנושא יש תוקף של מצווה דתית, ולכן חובה להישמע להן. במענה לשאלה נוספת הבהירו כי מותר לבצע פעולות שיש בהן חילול שבת אם הן נחוצות למניעת התפשטות המחלה, מדין "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם".

 

חזרתם לארץ? "אין ללכת גם לחתונות ולשמחות"

ד"ר מנחם חיים ברייר, סגן המנהל הרפואי בבית החולים "מעייני הישועה", פנה לרבנים חשובים נוספים בציבור החרדי ושמע מהם דברים דומים - כך הרב חיים קניבסקי, המנהיג הבכיר של הזרם הליטאי, שהורה לציית להוראות הגורמים המקצועיים, וכך הרב שמעון בעדני, מבכירי הרבנים בעדה התימנית וחבר מועצת חכמי התורה של ש"ס, שהוסיף כי "אין ללכת גם לחתונות ולשמחות".

 

  (Shanghai Jewish Center)
מחלקים מסכות לקשישים סינים באזור הגטו היהודי של שנגחאי(Shanghai Jewish Center)

 

הרב יצחק זילברשטיין, מומחה לרפואה והלכה, הדגיש כי לבאים מסין אסור לצאת מבתיהם שבועיים ימים – "הן לבית כנסת והן לכוללים ולישיבות", והרב משה שאול קליין, מחשובי הדיינים, הוסיף כי "יש להקפיד שגם ילדיו ומשפחתו לא יבקרו בביתו". הרב שבח רוזנבלט, מרבני העיר בני ברק, קבע אף הוא כי יש לסמוך בעניין זה על הרופאים – "גם בשבת וגם ביום כיפור", והבהיר כי "יותר צריך האדם להיזהר שלא להזיק מאשר שלא יוזק".

 

בנוסף לפסקי ההלכה, פורסמה הבוקר בעיתון "יתד נאמן" גם התייחסותם האמונית של שני מנהיגי הליטאים לנושא: הרב חיים קניבסקי בירך את הציבור על פי דברים שאמר אלוקים לבני ישראל, ומופיעים בפרשת השבוע, בשלח: "כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך כי אני ה' רופאך". הרב גרשון אדלשטיין כתב כי "הכול בהשגחה משמים, אין מה לפחד", וקרא להתחזק באמונה ולהרבות בלימוד התורה, שהיא מגנה ומצילה מכל הצרות.

 

בגטו בשנגחאי: יהודים חילקו מסיכות לקשישים

דווקא בגטו היהודי בחר שליח חב"ד בשנגחאי, הרב שלום גרינברג, לחלק כעשרת-אלפים מסכות הגנה לקשישים מקומיים המתגוררים באזור. את המבצע הוציא לפועל אתמול (יום ב'), יממה לאחר פרסום דבריו החריפים של ממלא מקום שגריר סין בישראל, דאי יומינג, שאמר כי "בתקופות אפלות בהיסטוריה לא סגרנו את השערים בפני העם היהודי, ואנו מקווים שישראל לא תסגור את השערים בפני הסינים". הדברים נאמרו על רקע החלטת ישראל לסגור את גבולותיה בפני אנשים שאינם אזרחי ישראל ששהו בסין בשבועיים שלפני הגעתם.

 

  (Shanghai Jewish Center)
(Shanghai Jewish Center)

 

את המסכות חילק הרב גרינברג עם מתנדבים יהודים המתגוררים בעיר, והמבצע נערך באזור הונג-קו ההיסטורי, שבו שכן ה"גטו היהודי", בזמן מלחמת העולם השנייה. בבית חב"ד המקומי סיפרו כי המסכות ניתנו למנהל מוזיאון הפליטים היהודי של שנגחאי, מר צ'ן. "כבוד הוא לנו לעזור לאלה שעזרו לאנשינו כשהם היו צריכים עזרה", אמר הרב גרינברג, והוסיף כי "זהו ביטוי קטן של הכרת תודה לעם הסיני על ידידותם ותמיכתם".

 

בפוסט שפרסמו, אמרו פעילי בית חב"ד שנגחאי כי "בשבוע שעבר, העולם ציין 75 שנים לשחרור מחנות ההשמדה. באותם הימים מצאו יהודים רבים מקלט בשנגחאי, במיוחד באזור זה". הם ביקשו סיוע מהקהילה הבינלאומית, וסיפרו כי צוות המוזיאון ומתנדבים נוספים עברו מדלת לדלת וחילקו את המסכות, "כך שקשישים וחולים לא יצטרכו לסכן את עצמם ולצאת מבתיהם במזג האוויר החורפי, ולא יצטרכו להסתכן ולהתכנס במקום אחד".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
Shanghai Jewish Center
חלוקת מסכות באזור הגטו בשנגחאי
Shanghai Jewish Center
מומלצים