הדוגמה האישית השלילית של הרב קניבסקי: מקיים מנייני תפילה מחתרתיים בסלון ביתו
בעקבות ההנחיות האוסרות כל התכנסות, נערכות תפילות בבנייני מגורים – כולל על ידי המנהיג החרדי הבכיר שאסר אותן בעצמו. גורמי רפואה במגזר: "ייתכן שהאכיפה גורמת יותר נזק מתועלת. כשההפרות היו גלויות יכולנו להתמודד איתן. כעת אין לנו שליטה על ההתפרצות. זו פצצת הידבקות מתקתקת"
בעוד צמרת המדינה, צה"ל ומערכת הבריאות מגויסים כולם להטמעתן בחברה החרדית של הנחיות הממשלה למניעת התפשטות הקורונה, דווקא המנהיג הבכיר במגזר מפגין דוגמה אישית שלילית. בימים האחרונים מקיים הרב חיים קניבסקי מנייני תפילה מחתרתיים בביתו שבבני ברק, בהשתתפות קבוצת בני משפחה ומקורבים שאינם מתגוררים עמו.
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
רק בתחילת השבוע הורה הרב בן ה-92 לתושבי עירו שלא לקיים כלל תפילות בציבור. באותה שעה עמדתו החמירה עוד יותר מהנחיות הממשלה, שהתירו את התכנסות המניינים בשטחים פתוחים, אך לאחר מכן גם היא אסרה זאת. אלא שבכל הימים האחרונים המשיך הרב קניבסקי עצמו להתפלל בביתו יחד עם עשרה אנשים לפחות, שלוש פעמים ביום - בניגוד לחוק ולהוראתו שלו לציבור.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- אתם שאלתם, הרב הראשי עונה: כך ייראה פסח השנה | מיוחד ל-ynet
- אין מוהלים אין בריתות: הילד כמעט בן חודש - בלי שם
- "לכו מפה רוצחים": הקיצונים הפעילו בית כנסת - החרדים הזעיקו משטרה
לעומת הרב חיים קניבסקי, מנהיגים חרדים בכירים אחרים ביטלו את מנייני התפילה המתקיימים בבתיהם. נשיא מועצת חכמי התורה של ש"ס, הרב שלום כהן, שוהה בימים אלה לצד בתו, ועל דלת הכניסה לביתה נתלה שלט המודיע על ביטול התפילות בציבור שהוא עורך בימים כתיקונם. הרב גרשון אדלשטיין, נשיא מועצת גדולי התורה של הזרם החרדי הליטאי ושותפו של הרב קניבסקי להנהגה, אף הדגיש כי "תפילה במניין וקריאת התורה בימים אלו - זו עבירה".
אחד ממקורבי הרב חיים קניבסקי נדרש להסביר את התנהלות הרב ובני ביתו, וטען כי כאשר מתגוררים עשרה אנשים בדירה אחת ובכל מקרה שוהים כל העת בחלל הסגור, אין מניעה לכך שיקיימו בו גם מניין תפילה כפי שמחייבת ההלכה. לדבריו, זהו המצב גם במשפחת הרב, שכן הוא ובנו גרים בשתי דירות המחוברות זו לזו. אלא של-ynet נודע כי אין בין בני הבית עשרה גברים כפי הנדרש למניין, ולתפילות הצטרפו גם כמה אורחים שבאו מן החוץ.
תופעת המניינים המחתרתיים
אבל הרב קניבסקי אינו היחיד שממשיך להפר את ההנחיות. תושבים בריכוזי המגזר החרדי מדווחים בימים האחרונים על עוד ועוד מנייני תפילה המתכנסים במקומות מסתור ובבתים פרטיים, בניגוד להנחיות. גורמי רפואה ועסקני ציבור חרדיים הזהירו כי מדובר למעשה באפקט שלילי של הגברת האכיפה בעניין, שכן במצב שנוצר ייתכן שהנזק בהידוק הפיקוח בשכונות רב על התועלת. אם עד עתה ההפרות היו גלויות, בבתי כנסת או בשטחים פתוחים, כעת מדובר בפעילות מחתרתית הנעשית "מתחת לרדאר" וכלל לא ידועה לרשויות, והדבר עלול להתברר כ"פצצת הידבקות מתקתקת".
בשונה מההפרות הבוטות שנרשמו בימים האחרונים, שמאחריהן עומדים בעיקר אנשים מהפלגים הקיצוניים, לעתים כאקט הפגנתי אנטי-ממסדי, במניינים המאולתרים המדוברים משתתפים גם חרדים מהזרם המרכזי שפשוט מתקשים לוותר על התפילה בציבור אליה הם רגילים ואינם רואים עצמם מחויבים לפסקי ההלכה של הרבנים שאסרו זאת.
ההתכנסויות נערכות בדרך כלל בבניינים משותפים או בדירות המגורים, כאשר הדיירים מתארגנים לכך באופן ספונטני ומבלי שאיש ידע על כך. חלקם דווקא מודעים להנחיות הממשלה ואף מקפידים עליהן במידה כזו או אחרת, אך בתודעתם הדבר אינו נחשב להפרה כאשר הוא נעשה בצנעה ובהשתתפות של עשרה אנשים בלבד השומרים על מרווחים גדולים זה מזה.
"גזירה שהציבור לא יכול לעמוד בה"
עסקן ציבור מתחום הרפואה המוכר במגזר החרדי, אמר ל-ynet כי הוא ובני משפחתו מתפללים כבר כמה ימים ביחידות, אך יש רבים אחרים המתקשים לעמוד בפיתוי לקיים מניינים, וייתכן כי מדובר בגזירה שאין הציבור יכול לעמוד בה.
"אדם שנמצא בשנת האבל על פטירה של אחד ההורים שלו ורוצה לומר 'קדיש יתום' – אתה יודע מה זה בשבילו לוותר על זה?" הסביר, "אז הם יוצאים מהבית, דופקים על דלתות השכנים ואוספים מניין". לדבריו, אותם מתפללים גם מתרצים לעצמם שאם הממשלה החריגה אתרים כמו הכותל המערבי ומערת המכפלה, והתירה לקיים בהם מניינים של עשרה, ובנוסף אזרחים מורשים לצאת לקניית מזון ועומדים בחנויות בתורים ארוכים – מן הסתם הדבר אינו חמור כל כך.
העסקן הדגיש כי הוא אינו קורא להתיר באופן רשמי את התפילות, אך ייתכן שבאזורים מסוימים גורמי האכיפה צריכים להיות חכמים ולא צודקים, ולהעלים עין מהתכנסויות שכאלו בשטחים מאווררים ומרווחים יחסית.
"האינטרס של כולנו הוא שאם זה כבר קורה – זה יהיה במקום שאנחנו יודעים עליו", אמר. "כרגע זה נעשה בחדרי מדרגות, במחסנים, בבתים ומרפסות סגורות, ואין לנו שום שליטה על מה שמתפרץ שם. אני מקבל דיווחים כאלה כל יום. מכל הבחינות זה הרבה יותר גרוע מהתקהלות מצומצמת ברחוב".
- השתתף בהכנת הכתבה: גלעד כהן