נפגעו הרבה מעבר לשיעורם באוכלוסייה: "חייבים לסייע לקהילות בתפוצות"
קורבנות יהודים רבים, מעבר לשיעורם באוכלוסייה, נרשמו בניו-יורק, לונדון ופריז, ואף במדינות אחרות שבהן הקהילות היהודיות קטנות יחסית. במרוקו מדובר בלמעלה מ-10% מכלל הנפטרים במדינה. "קהילות היו פה לצדנו בעבר במלחמות ובמשברים - ועכשיו תורנו להיות שם עבורן"
"כמעט 10% מהנפטרים מקורונה הם מתוך הקהילה היהודית במרוקו, כשהקהילה עצמה מונה רק 0.01% מאוכלוסיית המדינה". הנתון הזה, שעליו מצביע חבר הכנסת מיכאל ביטון ("כחול לבן"), מצטרף לדיווחים הקשים מקהילות יהודיות אחרות בעולם, שהנגיף היכה בהן קשה. קורבנות יהודים רבים, הרבה מעבר לשיעורה שלה קהילה באוכלוסייה, נרשמו בניו-יורק, לונדון ופריז, ואף במדינות אחרות שבהן הקהילות היהודיות קטנות יחסית, כמו איטליה, בלגיה והולנד.
היכנסו כאן כדי להדליק נר - או להתאבל על הנספים
<< הכול על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות . היכנסו >>
"במרוקו נפטרו יותר מ-12 יהודים בעוד שבכל המדינה נפטרו 159, שיעור גבוה בהרבה משיעורם באוכלוסייה", מפרט ח"כ ביטון. קובי יפרח, ישראלי שמתגורר בארבע השנים האחרונות במרקש שבמרוקו, מספר ל-ynet שהקורונה פגעה קשה בקהילה היהודית בקזבלנקה: "רבים יחסית נדבקו שם, כנראה בעקבות אירועי פורים, והיהודים חטפו מכה קשה.
קראו עוד בערוץ היהדות:
- "הרב הבר עשה היסטוריה. אנחנו לא יודעים מה יהיה עכשיו"
- בית המצורעים - גרסת בלפור: איך נטהר את הנגע/ רוחמה וייס
- "הולכים בתמימות ואז רצים פנימה": לימודים פעילים בתלמוד תורה
| תיעוד
"זאת קהילה של 1,500 איש בערך, ובין הנפגעים היו גם אנשים מוכרים בקהילה. לאבד 12 אנשים במכה אחת, זו בשורה קשה מאוד. זה גם השפיע, כמובן, על חג הפסח, שבו כולם חגגו לבד בבתים. למרות הסגר, הם הצליחו לקבל אישור לחלוקה של מוצרי הפסח בבית הכנסת, וכך לפחות דאגו שלכולם יהיה מה שצריך כדי לעבור את החג. במרקש, היכן שאני מתגורר, יש קהילה קטנה של 150 איש, ולא נרשמו מקרים מיוחדים של הידבקויות".
"להפגין ערבות הדדית"
ח"כ ביטון, שעוקב מקרוב אחרי מצבן של הקהילות בתפוצות, טוען שהגיע הזמן להפגין ערבות הדדית: "יש כמה קהילות, בעיקר הקטנות והפחות מאורגנות, שיש בהן יהודים במצב קשה. אנחנו צריכים לעשות מיפוי, לבדוק מה המצב בכל קהילה ולעזור לאלה שנמצאים במצוקה. זה נכון לצרפת, נכון לאיטליה - שם כלל האוכלוסייה סובלת וגם הקהילה היהודית במשבר כלכלי ותפקודי. רואים את זה בארה"ב, בקהילה שהמשבר פקד בעוצמות חזקת יותר". קהילות קטנות נוספות שנפגעו נמצאות, בין היתר, בספרד, דרום אפריקה ובדרום אמריקה.
המוסדות הקהילתיים נפגעו משמעותית, הפעילויות חינוכיות הופסקו ושירותים חיוניים בתחום הרווחה ובהם כאלה הכוללים סיוע לאוכלוסיות נזקקות נמצאים בסכנת סגירה. ביטון מספר כי "באיטליה כבר יש התארגנות מקומית של שליחים ישראלים שמתגוררים שם, ומדינת ישראל צריכה לתמוך בזה. ישראל עומדת להוציא 60 מיליארד שקל על תוכנית חירום כלכלית, ואני חושב שלהקצות מתוך זה 50 מיליון שקל לקהילות יהודיות במצוקה, יהווה צעד אמיץ של ערבות הדדית ויבטא את הקשר העמוק של המדינה לעם היהודי. מראשית המדינה הקהילות תמכו בנו עם סכומי ענק ותמיכה פוליטית, אותן קהילות היו פה לצדנו בעבר במלחמות ובמשברים – ועכשיו תורנו להיות שם עבורן".
האם קיבלת תמיכה למהלך כזה?
"יש גורמים בכנסת שמבינים את החשיבות של תמיכה כזאת, ויש כמובן את הארגונים הרלוונטיים, כמו למשל הסוכנות היהודית. ברור שיגידו לי ש'עניי עירך קודמים', אבל בתוך סכום ענק שאנחנו עומדים להקצות, אפשר למצוא מקום גם לזה. יהדות התפוצות היא חלק מאיתנו וכפי שהיא הוכיחה את זה בעבר, אנחנו צריכים להוכיח את זה עכשיו".
איטליה: מקרה מבחן
בשבוע שעבר הודיעה הסוכנות היהודית על הקמת קרן חירום לקהילות יהודיות, בעקבות הפגיעה הקשה של וירוס הקורונה בקהילות היהודיות ברחבי העולם, יחד עם שותפיה בקרן היסוד ובקהילות היהודיות של צפון-אמריקה. הקרן תעניק הלוואות מיידיות, ללא ריבית ובתנאים מיוחדים, לארגונים קהילתיים המספקים שירותים חיוניים לקיומן של הקהילות היהודיות.
ההיקף הכולל של קרן החירום יעמוד בשלב הראשון על כ-10 מיליון דולרים, והיא תספק הלוואות של עד 350 אלף דולרים לקהילה או לארגון קהילתי כדי לספק להן חמצן תזרימי, ולאפשר להם להתקיים מבחינה כלכלית. ההלוואות יינתנו ל-4 שנים ויוחזרו ללא ריבית החל מתום השנה הראשונה בארבע פעימות.
קהילה ראשונה שכבר פנתה בבקשה לקבלת סיוע מקרן החירום של הסוכנות היהודית היא איטליה, הזקוקה להלוואה תזרימית על מנת לאפשר את המשך הפעילות השוטפת ומתן שירותיה הבסיסיים לקהילה בחדשים הקרובים, לאחר שנקלעה למצוקה גדולה ביותר מאז פרוץ המשבר הקיצוני במדינה, וחווה ירידה דרסטית בהכנסותיה.
"להקצות להם אחוז מחבילת החילוץ"
מכון ראות הצטרף ליוזמה, ועובד בימים אלה על נייר עמדה בנושא. "הקשר עם יהדות התפוצות הוא מקור של עוצמה רכה לישראל, ומספק רכיבים חיוניים לביטחונה הלאומי של ישראל", נכתב. "על רקע זה, וסיבות נוספות, ישראל צריכה לגלות הדדיות ולהיחלץ ולסייע לקהילות יהודיות בעולם שחוות סבל רב בשל משבר הקורונה, וזאת בדומה לסיוע שקהילות יהודיות מסייעות לישראל לאורך השנים".
עוד נכתב כי המתווה המוצע הוא ש"ישראל תגדיר את הסיוע לתפוצות כחלק מסדר היום הלאומי של התמודדות עם משבר הקורונה, ותקצה משאבים לאומיים בסך 1% מחבילת החילוץ הישראלית לטובת סיוע מיידי לקהילות היהודיות. הדבר יעשה באמצעות הגדרת הצרכים בכל מדינה תוך דיאלוג עם המנהיגות היהודית המקומית, ניטור מצב הקהילות ובחינת מצבן, והיערכות לשגרת משבר של 'ערבות הדדית'".
יו"ר הסוכנות היהודית, יצחק הרצוג, אמר כי "אנו מתמודדים עם משבר חסר תקדים שפוגע בכל רובד של החיים ולא פוסח גם על העולם היהודי. הסוכנות היהודית עם שותפיה בקרן היסוד ובפדרציות היהודיות של צפון-אמריקה תפעל להבטיח את המשך קיומן של הקהילות היהודיות ואת פעילותן החיונית. 'כל ישראל ערבים זה לזה' - בשעת חירום זו יותר מתמיד".